A keresztelés felnőtteknél ugyanúgy zajlik mint gyerekeknél?
Nem kell fizetni keresztelőért sehol, tudtommal.
A felnőttkeresztség bizonyos tanulási folyamattal is együtt jár, hiszen itt már te teszel hitvallást és te kéred a keresztséget, te teszel ígéretet, nem pedig a nevedben a szüleid. javaslom, keresd fel azt a papot, akit kigondoltál, és kérdezd ki alaposan. A felkészülés akár hónapokat is igénybe vehet.
A katolikus egyházban a keresztségre jelenleg a hivatalos felkészülési idő két év.
Persze mindig lehet találni olyan papot, aki valahogy áthágja a szabályokat...
Elvileg a fiadat is csak akkor lehet, ha a szülők meg vannak keresztelve, de ez alól is jócskán van kivétel.
Egyébként maga szertartás ugyanúgy zajlik. (Én is 15 évesen keresztelkedtem, és a gyerekeim is meg vannak... :o)
A többi felekezetről nem tudok pontosabbat.
Második vagyok.
Mivel a keresztség nem dísz, nem divat, hanem komoly döntés, életre szóló elköteleződés Krisztus és az ő Egyháza mellett, ezért nem is helyes, ha félvállról veszik. Ha a keresztség neked nem ezt jelenti, hanem csak szokást, akkor nem javaslom, nert nem őszinte dolog. A gyermekedet semmi hátrány nem éri, ha nem keresztelik meg pici korában, felnőttként majd ő maga kérheti a keresztséget, ha fontos neki. Szerintem jobb így, én is felnőttként tértem és keresztelkedtem meg.
A keresztség feltétele:
7 év alatti gyermekeknél
- a szülők, illetve legalább egyikük, vagy az, aki törvényesen helyettesíti őket, beleegyezzék
- megalapozott remény legyen a gyermek katolikus vallásban való nevelésére
7. életévet betöltött nagyobb gyerekek és felnőttek
- maguk (is) kérik a keresztség kiszolgáltatását
- megfelelő előkészítésben részesültek (katekumenátus)
Felnőttek és 7. életévüket betöltött gyermekek keresztségre való felkészítésekor az Oltáriszentség vételére, 13-15. életév betöltése esetén általában a bérmálásra is felkészítik a jelentkezőket.
Keresztségre jelentkezni személyesen lehet a plébániairodán vagy a plébánosoknál.
Menete gyereknél:
Felnőttnél:
www.plebania.net/img/hittanterem/.../0_Felnőtt%20keresztelés.doc
1-3 vagyok:
a szertartás egyébként így zajlik:
De szokták a szentmisébe is belehelyezni, akkor a prédikáció után van a szertartás, utána meg megy tovább a mise a szokott rendben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!