Volt olyan, hogy a rokonok úgy becézték a gyerekedet, ami téged idegesített?
Én megemlíteném neki, hogy a másik becézést fogjuk használni.
A gyerek úgyis arra fog hallgatni, max majd megtanulja, hogy a mama így hivja, és ha elég nagy lesz, szól, ha nem szereti.
Nálunk Ervin van, mi nem becézzük, de főleg a nagyszülők Ervinkének hívják. Hát, nem mondom hogy tetszik, de nem szólok rájuk.
De volt egy rokon, aki azt mondta, hogy ő biztosan nem fogja Ervinnek hívni, mert az nem tetszik neki, ő majd Vincének hivja... Nem tartjuk mostanság a kapcsolatot, nem emiatt, de azzal is úgy voltam, hogy majd a gyerek szól. Tanulja csak meg, hogy kell kiállni magáért.
Fiam Roland. Első perctől Rolandnak hívjuk, max Roli. Férjem keresztanyja a családi nagy karácsonyfára egyedi gömbdíszt készített Rolika felirattal. Falta tudnék mászni ettől a becézéstől de a dédik, távolabbi családtagoknak nem esett még le, hogy nem szoktuk becézni a gyereket. Egyszer megjegyeztem, hogy mi nem hívjuk így , valaki vette a lapot valaki nem.
A másik kicsit viccesebb, unokahugom Nóra, fiam még beszélni tanult mikor született és valamiért a Nojó becenevet adta neki. Ez még cuki is, azóta mindenki így hívja, na de egyszer apukám elkezdte mondani neki, hogy Nojó, a tojó. Akkor ott vicces volt de azért szóltunk neki, hogy lehet nem kellene így hívni szegényt.
Már rég nem vagyok baba, de hasonlóan jár el velem egy rokonom. Levelet ír, de nem úgy használja a nevemet, ahogyan az hivatalosan van sok-sok éve. Hanem átalakította. A posta máshova viszi a levelet, kerülő úton jut hozzám. Szólok a rokonomnak, a következő levél szintén rosszul van címezve. És ez megismétlődik többször.
Mikor szólok neki, akkor annyit válaszol, hogy "jaj, elfelejtettem, hogy hogyan használod a nevedet". Hogyan használom? Nem használgatom így és úgy, hanem az a nevem, ahogyan anyakönyvezve van.
Nem hajlandó megérteni. Azért alakítja át, mert a nevem hasonlít az édesanyjáéhoz, és az szerinte védett név. Senki más nem használhatja. (Csak kb. 150 ezer van belőle Magyarországon).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!