Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Volt olyan, hogy a rokonok...

Volt olyan, hogy a rokonok úgy becézték a gyerekedet, ami téged idegesített?

Figyelt kérdés
A választott baba nevünket két elég ismert módon lehet becézni, nekem az egyik nagyon tetszik, a másikat utálom. Még meg sem született a baba, de anyósom makacsul az utált becenéven hívogatja, szerintem neki az annyira tetszik, hogy nem bírja eleget mondani. Én alapvetően nem akarok beleszólni, hogy hogy hívja, majd ha elég nagy lesz, akkor a gyerek eldönti, hogy neki milyen becenév/teljes név tetszik, de nehéz megállnom, hogy ne tikkeljen a szemem, amikor meghallom. Nektek volt hasonló eset? Ti hogy reagáltatok rá?
dec. 15. 13:18
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
74%
Nálunk direkt becézhetetlen neveket kaptak, nem akarom leírni, de pl mint az Áron vagy Máté nevek, és ezeket is becézik az Áronka, Mátékám jellegű módokon. Én ezeket elengedtem, mert 2-4 havonta egy fél napra látják csak őket, nem tehetek ellene semmit, hogy nem képesek az életkoruknak megfelelő módon megszólalni. És mielőtt nekem esnek, nem én tiltom őket a családtól, csak nem kíváncsiak rájuk.
dec. 15. 15:22
 12/20 anonim ***** válasza:
61%

Én megemlíteném neki, hogy a másik becézést fogjuk használni.

A gyerek úgyis arra fog hallgatni, max majd megtanulja, hogy a mama így hivja, és ha elég nagy lesz, szól, ha nem szereti.

Nálunk Ervin van, mi nem becézzük, de főleg a nagyszülők Ervinkének hívják. Hát, nem mondom hogy tetszik, de nem szólok rájuk.

De volt egy rokon, aki azt mondta, hogy ő biztosan nem fogja Ervinnek hívni, mert az nem tetszik neki, ő majd Vincének hivja... Nem tartjuk mostanság a kapcsolatot, nem emiatt, de azzal is úgy voltam, hogy majd a gyerek szól. Tanulja csak meg, hogy kell kiállni magáért.

dec. 15. 15:44
 13/20 anonim ***** válasza:
73%
Egy felnőttel szemben, aki még csak nem is áll túl közel hozzá és csak néha találkoznak? Nem feladata kiállni magáért, ha nem egyformák az erőviszonyok, bőven elég, ha a kortársaira szól miatta.
dec. 15. 15:59
 14/20 anonim ***** válasza:
77%
5 èves a lányom,nem nagyon lehet becèzni a nevèt,legalábbis èn azt hittem.😅😅3betűs a neve,de mèg így becèzik,rosszul vagyok tőle.
dec. 15. 17:22
 15/20 anonim ***** válasza:
87%

Fiam Roland. Első perctől Rolandnak hívjuk, max Roli. Férjem keresztanyja a családi nagy karácsonyfára egyedi gömbdíszt készített Rolika felirattal. Falta tudnék mászni ettől a becézéstől de a dédik, távolabbi családtagoknak nem esett még le, hogy nem szoktuk becézni a gyereket. Egyszer megjegyeztem, hogy mi nem hívjuk így , valaki vette a lapot valaki nem.

A másik kicsit viccesebb, unokahugom Nóra, fiam még beszélni tanult mikor született és valamiért a Nojó becenevet adta neki. Ez még cuki is, azóta mindenki így hívja, na de egyszer apukám elkezdte mondani neki, hogy Nojó, a tojó. Akkor ott vicces volt de azért szóltunk neki, hogy lehet nem kellene így hívni szegényt.

dec. 15. 21:00
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
A lányomnak olyan nevet adtam amit szerintem nem lehet becézni. Erre a sogornőm a név utolsó két betűjét elhagyja.
dec. 15. 21:15
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
Jaj nálunk az ment, hogy anyósom sosem a nevén hívta, hanem vagy Manókának, vagy Bubukának... A manózást amúgy is utálom, de Bubu meg anyám kutyája, hát ne hívja már így senki a gyerekem. Sőt, ha mi becéztük valahogy a gyereket, de volt olyan, hogy simán a nevét mondtuk, anyósom meg elkezdte mondani a gyereknek, hogy mondjad meg anyának, hogy te nem az vagy, hanem Manóka/Bubuka!! Kb 2 hónapos volt a gyerek, amikor meguntam, és megkértem, hogy ne hívja így. Hát nehezen állt át, de mostanra kikopott mindkettő.
dec. 15. 22:10
 18/20 anonim ***** válasza:
100%
A nagyobbik gyerekünknek nehezen becézhető neve van, de anyós megoldja :) nekem nem tetszik, de nem szólok érte. Apám viszont a kisebbiket elkezdte teljesen más néven hívni (kb. olyan jellegű, mintha Borbála helyett Eufrozinának szólítaná). Kértem, hogy ne tegye, mert összezavarja vele, de folytatta. Aztán amikor a testvére is elkezdte ezen a néven hívni, mint kiderült az óvodában is, ott meg nem értették a dolgot, akkor jött a családi össztűz, hogy szólítsa már a rendes nevén a gyereket, mert marhára nem vicces. Azóta általában a saját nevén hívja.
dec. 15. 23:54
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Már rég nem vagyok baba, de hasonlóan jár el velem egy rokonom. Levelet ír, de nem úgy használja a nevemet, ahogyan az hivatalosan van sok-sok éve. Hanem átalakította. A posta máshova viszi a levelet, kerülő úton jut hozzám. Szólok a rokonomnak, a következő levél szintén rosszul van címezve. És ez megismétlődik többször.

Mikor szólok neki, akkor annyit válaszol, hogy "jaj, elfelejtettem, hogy hogyan használod a nevedet". Hogyan használom? Nem használgatom így és úgy, hanem az a nevem, ahogyan anyakönyvezve van.

Nem hajlandó megérteni. Azért alakítja át, mert a nevem hasonlít az édesanyjáéhoz, és az szerinte védett név. Senki más nem használhatja. (Csak kb. 150 ezer van belőle Magyarországon).

dec. 16. 15:23
 20/20 anonim ***** válasza:
Először biztos hogy finoman szólnék neki én, hogy pl.Sára babánkat Sárikának fogjuk hívni, nem Sacinak. Ha továbbra is folytatja, akkor rászól majd a férjem nyomatékosan az anyjára, hogy "Anyu, mondtuk már hogy nem Saci, hanem Sárika!" Kb. így szokott zajlani hasonló helyzetben. Utána már behúzza fülét-farkát.
dec. 16. 20:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!