Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Létezhet olyan, hogy kifejezet...

Létezhet olyan, hogy kifejezetten egy területen nem mutat fejlődést a baba?

Figyelt kérdés

Lassan 11 hónapos, és hetek óta magától jár (6-7 lépést egyelőre). Nagyon ügyes mindenben, szépen elvan, már papírkönyveket is lazozgat anélkül hogy eltépné. Babanyelven gagyog, szeret nevetni velünk, barátságos, érdeklődő, jól eszik.

Amiben viszont nem látok fejlődést hónapok óta, az imitációk és az oda-vissza dolgok, pl integetés, taps. Próbalom mutatni neki hogy kell, de kifejezetten ellenáll. Ha könyvben mutatom neki hogy itt kell megnyomni, erővel húzza vissza a kezét. A pápát se most kezdtem el mutatni, figyel és szereti is, de sose próbálta utánozni. Tudom hogy egyéves korára kéne ezeket tudnia, de miközben a mozgása gyors ütemben fejlődött, én ezekben semmi javulást nem vettem észre kb 7-8 hónapos kora óta. Már mindennap próbálunk vele valamit, hátha nekiáll imitálni, de nulla eredménnyel, mintha ezek a dolgok el se jutnának hozzá. Nem utal rá jel hogy másfél hónap alatt hirtelen nekiáll utánozni minket. Szavakat, hangokat se próbál. Ez normális?

okt. 30. 13:30
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
*update, autocorrect
jan. 9. 11:22
 12/15 anonim ***** válasza:

Szia! Szerintem védőnőnek vagy gyerekorvosnak jelezd.

Elvileg ilyesmiket kellett kérdeznie az 1 éves státuszon már a védőnőnek. Nálunk pl jeleznie kell az orvosnak is ha valamelyik kérdésre abszolút “még nem” a válasz.

Sokat nem tudlak én sem megnyugtatni, mert biztosan aggódnek. Kb egyidős lányaink lehetnek-az enyém kereken 14 hónapos. Nem azért írom, hogy dicsekedjek, hanem hogy tudjad pl ő hogy fejlödik.

Kb 11 hónapos korától mutogat, kèrdésre is meg amit szeretne megkapni is. (Ezzel amúgy úgy tudom 18 hós korig ráérhet a babád)

De tud nekünk integetni, tapsolni. Ezeket nem csak kérésre csinálja már, hanem “válaszként” is, vagy ha csukódik az ajtó, esetleg elköszönök valakitől telefonon, stb.

Megtapsolja magát, ha mondjuk hogy ügyes volt. Könyvben, vagy bárhol megmutatja az ismerős dolgokat. Teljesít kéréseket, megcsinálja amit mondunk (ha akarja). Érti a tiltást is, és el is fogadja, ismer bennünket, és kötödik, ragaszkodik. Ha pl kérdezem hogy éhes vagy? Akkor kimegy a konyhába és mutatja az etetőszéket. Néha kérdésre bólogat is már.

Őszintén remélem hogy semmi baj a babáddal és pikk pakk ő is beindul, de szerintem jelezd ha aggályaid vannak. Nem fejlödnek nyilván egyformán, de nekem van egy 6 éves fiam is. Ennyi idős korban ezeket már ő is mind tudta. Szerintem átlagos gyerekek egyébként.

Remélem nagyon, hogy nem szomorítottalak el, mert nem ez a célom. Ha a védőnô nem segit, esetleg korai fejlesztő központot keress a környéketeken

jan. 11. 20:56
 13/15 anonim ***** válasza:

Utolsó vagyok, az utánzás jutott még eszembe. Azt nem tudom pontosan hogy érted, vagy mire. De nálunk a kicsi sokszor utánoz is minket. Pl elkezdem felszedni a szőnyegről a morzsát vagy a hajszálat mert meglátom akkor ő is csinálja. A báryja elkezd táncolni akkor ő is rákezd. Ez is nyilván fontos, de szerintem amit korábban irtam azok sokkal inkább.

Amúg az én lányom se beszél meg, állathangokat próbál utánozni, mert rengeteget gagyorászik, pápánál

Mondja hogy tátá. De ezen kívül nem sok értelmes szava van, ezen még nem aggodnék. De a többi miatt mindenképp egy kérdéssel felkeresném az illetékest

jan. 11. 21:00
 14/15 A kérdező kommentje:

Na most teszteltem párszor, és a nevén szólítottam, amikor nagyon el volt foglalva, kis fáziskéséssel néha, de mindig rám nézett. De ha erőltetem tovább, akkor nem csinálja.

Még felkelés után megkérdeztem, hogy na, hol van anya? Hatalmas megdöbbenésemre rám mutatott. Szóval ezeket tudja, csak nem lehet produkáltatni.

Az utánzás alatt igen, ezeket értem, és beletartozik a taps is, mert nyilván azt is utánzással tanulná meg. Mindenképp szólok a védőnőnek, jobb is hogy most új lesz, írtam egy listát hogy mi az ami megy, és ami nem, remélem így látszik benne a mintázat. Lehet hogy szimplán öntörvényű, bízom azért a fejlődésben. Köszönöm a választ!

jan. 12. 10:48
 15/15 A kérdező kommentje:
(Státuszon jeleztem ezeket amúgy, de legyintett rá, hogy ha lapozza a könyveket, az utánzás, szóval rendben van az. Neki úgy alakult hogy még csak 11 hónapos volt a státuszkor)
jan. 12. 10:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!