Létezhet olyan, hogy kifejezetten egy területen nem mutat fejlődést a baba?
Lassan 11 hónapos, és hetek óta magától jár (6-7 lépést egyelőre). Nagyon ügyes mindenben, szépen elvan, már papírkönyveket is lazozgat anélkül hogy eltépné. Babanyelven gagyog, szeret nevetni velünk, barátságos, érdeklődő, jól eszik.
Amiben viszont nem látok fejlődést hónapok óta, az imitációk és az oda-vissza dolgok, pl integetés, taps. Próbalom mutatni neki hogy kell, de kifejezetten ellenáll. Ha könyvben mutatom neki hogy itt kell megnyomni, erővel húzza vissza a kezét. A pápát se most kezdtem el mutatni, figyel és szereti is, de sose próbálta utánozni. Tudom hogy egyéves korára kéne ezeket tudnia, de miközben a mozgása gyors ütemben fejlődött, én ezekben semmi javulást nem vettem észre kb 7-8 hónapos kora óta. Már mindennap próbálunk vele valamit, hátha nekiáll imitálni, de nulla eredménnyel, mintha ezek a dolgok el se jutnának hozzá. Nem utal rá jel hogy másfél hónap alatt hirtelen nekiáll utánozni minket. Szavakat, hangokat se próbál. Ez normális?
Nekem most lett 11 hónapos és nem tapsol még. Integetés nagyon-nagyon nehezen lehet belőle kicsokarni, szerintem az is csak véletlen. Pacsit ad.
Szavaktól még nagyon messze vagyunk, de szerintem ez normális. Berregni meg nyávogni nem szoktam neki, hogy utánozza-e, úgyhogy azt nem tudom. Megvan a maga kis hangkészlete arra, ha valami tetszik neki, vagy valami gondja van.
Szerintem ez így normális.
De nálunk semmilyen szinten nem kommunikál így, szóval nem az van hogy ezt igen azt nem, meg hogy próbálkozik vele néha, hanem konkrétan semennyire. Sok hekyen írják, hogy ilyenkor a gyerek már megérti amit mondunk, de ő biztosan nem, egyszerű utasításokat se.
Sajnos az apja kiejtette azt is a száján, hogy értelmileg sérült, és ez borzalmas törést okozott közöttünk, de hiába próbálok bármi fejlődést elérni, hogy lássa, érti mire való egy tevékenység, egyelőre nem megy.
Az enyém tapsolt, integetett 10 hónaposan, mégis azt mondtak rá, hogy értelmi fogyatékos.
Mint kiderült tévesen, de a lényeg, nem ebben mérik.
Szerintem a babák nagy része csak 1 éves kor környekén érik meg ezekre a dolgokra ugy igazán.
Próbáld esetleg kerdezgetni tőle
“hol van apa” “hol a maci” “hol a lámpa”.
Egy idô után meg fogja érteni és rá fog nézni ha kérdezed. Onnan meg majd indul a többi. Drukkolok hogy így legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!