Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Epilepszia tünetei babánál?...

Epilepszia tünetei babánál? (6-12hó közt)?

Figyelt kérdés

Mik a tünetei az epilepsziának baba korban?

A lányom valamelyik nap felkelés után magára ejtette az egyik játékát, hirtelen felsírt, de szaggatottan vette a levegőt és a fejét közben oldalra biccentette többször, pár perc alatt elmúlt. Most alvásból ugyanilyen szaggatott sírással/ fejbiccentéssel kelt fel. :( jön a foga is közben. Nem tudom hogy ez okozza-e, de minden esetre megrémiszt.

szept. 10. 13:45
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
86%

Pedig sajnos igaza van annak aki a videót csinálta. A nyugtatassal, ha epilepszia amugy sem érsz sokat. Fel kell venni ha nagyon gyanús. Onnan tudom, hogy sajnos volt a környezetemben hasonló, orvos nem tudja az elmondásod alapján megítélni, azt látni kell. Nekem a kislányom komoly fertőzést kapott el újszülött korában, sajnos terjengett a kórházban. Több baba is elkapta. Sajnos következménye lehetett volna az epilepszia is, mert fejletlen inmunrendszerrel nekik az agyba is bejutott a vírus a gerincvelő folyadékkal. 2 baba epilepsziás is lett, és gyogyszert kaptak rá. Amugy kigyógyultak belőle. De én is árgus szemmel figyeltem az enyémet hogy produkál-e valamit mert ha igen akkor video+orvos. Ha gyanus akkor eeg és ott vszeg látszik.

Egyébként én a leírásod alapján nem hiszem hogy az, de ha még megismétlődne és szokatlannak ítéled többet segitessz a gyermekeden ha videóra veszed, hidd el.

szept. 10. 15:02
 12/19 A kérdező kommentje:
Értem. Köszönöm. És ezen kívül mitől alakulhat ki epilepszia? Gyógyítható?
szept. 10. 15:04
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Hát vagy veleszületett rendellenesség (szervi vagy pl genetikai) de nem hiszem hogy nálatok ilyen van. vagy igen pl agyhartya gyulladas maradvány (a mi esetünkben a virus ezt okozta, de pl az en kislanyomnak nincs ilyen baja szóval ez sem törvényszerű) vagy fejsérülés, oxigenhiany, agyverzes, ilyesmik okozhatjak. Gondolom örökletes is lehet.

De én ugy tudom hogy a legtöbb baba magától kinövi pl a csecsemőkori epilepsziát. A virusnál, ami minket is érintett a 2 súlyosabb esetnél gyógyszert kaptak, lassan (1 éves korban fokozatosan) hagyhatják majd el. Ilyenkor figyelik hogy a gyógyszer nélkül nem produkál-e tüneteket. Ha nincs gond akkor leveszik őket a gyógyszerről.

Alapvetően ebben az esetben gyógyitható, de én ugy tudom van olyan eset ahol nem.

Ezeket leírtam mert sajnos a történtek miatt tudom. De ne fordulj ebbe bele, én nem is hiszem hogy nálatok ilyen van. Érdemes megfigyelni most pár napig, de alapvetően ha nincs ilyen történés akkor szerintem engedd el, véletlen furcsaság címen és élvezd a mindennapokat.

szept. 10. 15:20
 14/19 anonim ***** válasza:
72%
12# unokatestvérem epilepsziás. Rengeteg rohamát láttam. Igaz 20 éves korában nem babaként, de nagyon rémisztő. Nála mindig tudtuk, hogy mikor jön a roham, mert egyik pillanatról a másikra teljesen más állapotba került. Csak nézett maga elé üveges tekintettel és nem reagált semmire, nem válaszólt és elkezdett hírtelen rángatózni. Nyílván a tied még baba és nem úgy kell vele eljárni mint egy felnőttel. Nyugtatással nem érsz semmit roham közben, mert felse fogja mi történik körülötte, a rohamokra nem is emlékeznek. Egy felnőtt epilepsziásnak belekell tömni valamit a szájába, mert a rohamok közben letudja harapni a saját nyelvét. Annyiban lehet segíteni rajta, hogy valamit a feje alá tenni, hogy ne a földbe csapkodja roham közben, de nem szabad a keze közé kerülni, mert annyira görcsösen szórítja, ha elkapja a tiedet akár el is törheti. Számomra nagyon félelmetes egy ilyen roham. Nála például a nagyszüleink halála váltotta ki, mert ők nevelték fel. Kilátástalannak látta az életét, elveszett a biztonsága. Gyógyszeresen tudják kordában tartani, élete végéig kell szednie. Ha megtalálják a jó gyógyszert és adagot, akkor tünetmentes lehet. Neki már 6 éve nem volt kb rohama. Mindenképp próbáld meg felvennk a videót. Roham közben úgysem tudsz igazán mit csinálni, de amit leírtál nekem nem tűnik epilepsziának.
szept. 10. 15:27
 15/19 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a választ! Elvileg a kórházban minden rendben volt vele, lázat produkált egyedül a bcg oltás után, de minden oltás után lázasodott eddig amit figyeltem is több napig és kapott is rá kúpot, egész addig figyeltem amíg le nem ment neki normálra. Mikor sokat bukott kisebb korában agyhártyagyulladás gyanúval azért megvizsgálták mert marta a nyelőcsövet a sav emiatt tekerte ki magát hátrafele, láza viszont nem volt, a vizsgálatok rendben voltak, enyhe refluxot állapitottak meg amit szép lassan kezd kinőni mostmár és a tekergést is abbahagyta szépen rendbe jött. Volt megfázva, letapadt a váladék mert először nem jó gyógyszert adtak, aztán antibiotikumos kúra kellett amitől pedig szájpenésze lett de az is kezelve lett. Azon is túl vagyunk. Azon kívül nem volt vele gond sosem. Kúszik, most próbál egy időben mászni is és ülni is, ez még elvileg belefér. Kis értelmes baba, sokat gagyog 2 betűs szavakat ismételget "mama, papa, baba, tata, tete" , most újjabban tanulja a "cicát" ami egyelőre "szisza". Mindent észre vesz, akár még egy legyet is, szó szerint. Nem lankad a figyelme szinte egy percre sem (ezt legfőképpen este szereti gyakorolni altatásnál..) tapsol, mutat, nyújtja a kezét ha kell valami, a tápszert még nem de a vizet magától issza. Nem gondoltam sosem hogy lesz ilyen "rohama" és egyáltalán nem voltam rá felkészülve. Orvost mindenképpen meglátogatunk. Köszönöm a válaszokat!
szept. 10. 15:32
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Ocsem epilepszias volt kicsinek, de nagy rohama soha eleteben nem volt.

Kinotte 7 eves korara, de nala amugy abban nyilvanult meg, hogy az egyik keze es szeme rangatozott 5-10 percenkent.

Ezek kicsi rohamok voltak, asszem eeg-vel vizsgaltak korhazban, de ezt a reszet mar nem tudom. Sokat es sokszor voltak korhazban emiatt, mert gyogyszereket is kapott ra es allandoan vizsgalgatni kellett.

6 honapos koraban derult ki.

Szoval sok fajtaja van egyebkent.

szept. 10. 15:35
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

Én írtam,hogy videózd le.

Azt írtad,inkább nyugtatnád.

Figyelj. Epilepszia közben (közvetlenül roham alatt) semmit se érsz nyugtatással. Attól nem múlik el. Ugyanis az epilepszia az egy agyi roham. Csak gyógyszerrel múlik el,vagy akkor,ha a roham véget ér.

A nyugtatás sajnos ilyenkor nem ér semmit. Esetleg utána.

szept. 10. 18:12
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
Tényleg vedd fel a rohamot,mert ugye nem feltétlenül fogja produkálni vizsgálatakor. Orvosok is szokták kérni hogy csináljanak legkozelebb videót. Vidd a Heim pálba kivizsgálásra. Ha nem kezelik a sok kezeletlen rohamtól sérülhet az agya. Megjegyzem epilepsziás vagyok,nekem születésemkor lett agyvérzésem amit nem kezeltek,szóval enyém nem öröklött epilepszia.
szept. 10. 18:31
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

A lányom is epilepsziás, mondjuk neki később alakult ki. Idegrendszeri éretlenség valószínűleg. Azt mondták, kinövi. Egyelőre nem sikerült neki. 5 évesen kezdődött, most 13.

Gyógyszer mellett teljesen rohammentes.

Összesen 2 nagyrohama volt. Legalábbis amiről tudunk. Nyilván ha éjszaka álmában volt is, azt nem tudjuk. Egyébként neki éjszaka aktív az EEG-je, nappal jóformán semmi nincs neki. Szóval egyelőre nem mérjük elhagyni a gyógyszert.

Amúgy igazuk van az előttem szólóknak. Ha epilepszia, hiába nyugtatod, felesleges. Akkor többet érsz, ha videóra veszed. A neurológus azzal már sokat tud kezdeni.

szept. 10. 19:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!