Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mikorra derülhet ki egy...

Mikorra derülhet ki egy babáról, hogy szellemileg ép?

Figyelt kérdés

Van egy 5 és fél hónapos kissé hipotón fiam, jelenleg Dévényre járunk. Mozgása majdnem rendben is lenne, hátról hasra forog már, vissza nem. Tenyéren támasztani még nem tud.

Ami engem jobban aggaszt, az az, hogy néha napokig nem gagyog, aztán elkezdi, majd újra abbahagyja. Nem nézegette soha a kezét, de a tárgyakért pontosan nyúl és a szájába is veszi őket. A lábait is fogdossa, de nem nézi. Látása jónak tűnik, voltunk neurológusnál, ő nézte.

Születése óta nem jelzi az éhséget, időre etetem. Kanál láttára nyitja a száját, kóstolunk pár hete, nyeli a püréket. Sokat alszik, bár normális kereteken belül, olyan 14 órát naponta.

Időre született 8/10 apgarral, de egy hétig kórházban voltunk mert nagyon besárgult.

Volt valakinek ilyen iszonyatosan nyugodt és csendes babája? Ha igen, rendben volt később? Félek, hogy szellemileg elmaradott lesz. Ha így lesz, mikor derülhet ez ki?

aug. 16. 16:28
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
46%

Majd mikor iskolas lesz.

Komolyan egy 5 honaposnal ilyenen aggodsz ? Mit csinálod a problémát ha nincs? Miért nem azon aggódsz hogy cukorbeteg lesz vagy vesebeteg? Ennyi erővel bármi lehetne aggódni.

Eleve ott kezdjuk, hogy hat hónapot meg kell várni a hozzátáplálással, te meg rohansz meg azt akarod hogy írjon olvasson ?

aug. 16. 16:33
 2/13 A kérdező kommentje:
Nézd. Nagyon komoly traumákat szenvedtem el a(z egyébként gyönyörű) szülésem után. Az egy hét sárgaság után én kerültem kórházba bélelzáródással. A két hetes gyerekem meg otthon egy hétig az apjával. Elment a tejem is. A gyerekem soha nem sírt újszülöttként, én keltettem, hogy egyen 2 hós koráig (orvosi utasításra). A hozzátáplálást szintén orvosi ajánlásra kezdtük el, csak ízlelget naponta egyszer néhány kanállal. Sajnos tápszeres.
aug. 16. 16:43
 3/13 A kérdező kommentje:
Ezeket most azért írtam le külön, hogy értsd: nem lennék alapból parás, álomszép nyugodt várandósságom volt, csak utána nagyon sok gondunk volt, és ezek miatt nem látok tisztán. Ezért vagyok kíváncsi mások tapasztalataira.
aug. 16. 16:45
 4/13 anonim ***** válasza:
25%

Tehát abból, hogy nyugodt a babád, arra következtesz hogy értelmi fogyatékos?

A legtöbb koraszülöttet kelteni kell enni az első hetekben.

Hat hónapos kortól amikor is el lehet kezdeni a hozzátáplálást ( nem elotte ! ) akkor is csak a kóstolás van ugyanis HOZZÁTaplalas a nevében is benne van tehát ismerkedes az izekkel.

Tehát abból hogy a babádnak még eleve ennie sem

nem kéne az ég adta világon semmit anyatejen / tapszeren kivul,és nem eszik meg több üveggel naponta , ebből szintén arra következtetsz, hogy értelmi fogyatékos ?

Veled van a gond , nem is kicsi.

aug. 16. 16:48
 5/13 anonim ***** válasza:
92%

Nyugodj meg semmi baja nincs. Minden gyerek elterő ütemben fejlődik, és igen vannak nyugodtabb babák. Az, hogy időre eteted, és ha jól eszik akkor nehezen lesz éhes.

Én azt mondom keress fel egy szakembert, pszichológust, aki segít a traumáid feldolgozásában.

aug. 16. 17:03
 6/13 A kérdező kommentje:

Kedves 5!

Május óta dolgozom perinatális szaktanácsadóval. Köszönöm, hogy nem egyből lehurrogtál.

aug. 16. 17:05
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

1 eves korban vittem a kisfiam eloszor ilyen felmerese a korai fejlesztobe, ott mar mondtak, hogy nincs az ertelmevel baj, de a mozgasfejlodese miatt le van maradva az is.

Ne kerdezd, nem tudom ezt mibol allapitottak meg, mert en csak azt lattam, hogy csomo feladatot, amit kertek tole, nem csinalt vagy rosszul csinalt meg.

De vegulis most 16 honapos korara mar behozta magat es az ertelme, beszede koranak megfelelo.

Hipoton es a mozgasfejlodese annyira kesett, hogy a fejlesztesek ellenere is csak 13 honaposan ult fel, 14 honaposan kezdett maszni es allni. Meg nem jar es nem is fog 1,5 eves koraig, ez latszik, szoval a mozgasban tovabbra is le van maradva, de legalabb az ertelme rendben van, amennyire most ezt meg lehet allapitani.

Egyebkent o is nagyon nyugodt, csendes, jo alvo, jo evo baba volt. Csak akkor sirt, ha tenyleg muszaj volt. De ez 1 eves koraban megvaltozott :D Azota alig eszik, alig alszik, az alaptermeszete mondhatjuk hogy nyugis meg mindig, de azert mar kifejezi erosen az akaratat, mondjuk igy. Napi tobbszor..sokszor🤣

aug. 16. 17:23
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Az enyém már majdnem 7 éves, 3 éves koráig egyáltalán nem jelezte, hogy éhes. Sokszor csak abból tudtam, hogy éhes hogy amin normál esetben nem hisztizett, arra elkezdett hisztizni, meg sírni.Plusz mértem a kajálások közti időt. A mai napig addig képes elhúzni a két kaja közötti időt míg már az ,,idegeire" megy az éhség. És pld az enyém szellemileg teljesen rendben van.
aug. 16. 18:13
 9/13 anonim ***** válasza:
83%

Nem egyformák a gyerekek. Nekem a nagy az igazi többemberes, letehetetlen baba volt, amúgy meg konkrétan egy tornádó. Pedig az ő mozgásfejlődése mindig a lassabb volt, most sem kifejezetten ügyes. Mindig mindent tudni akar, kíváncsi, nagyon jó a memóriája és a ritmusérzéke is, de nem kitartó és a társas kapcsolatokban nehezen érti meg, hogy hol vannak a határok. A kicsi egy traumatikus szülésből érkezett kisbuddha, aki az első 2 hónapot leszámítva elbabrál magának csendben szinte egész nap, estére nyűgösebb kicsit. Gagyog, mosolyog, de nem egy dumagép. Külsőre nagyon hasonlítanak, de amúgy teljesen más a két gyerek. A nagy inkább rám, a kicsi meg az apjukra hasonlít temperamentumban és viselkedésben. Mind a kettő teljesen normális, egészséges gyerek. Csak nem egyformák. Mondhatni ég és föld. De egyik sem kevésbé jó, mint a másik.

Tényleg neked kell feldolgozni ezeket a traumáidat, mert hiába tudsz valamit az eszeddel, ha tele vagy belső feszültséggel és kivetíted a babára. Minden rendben van vele. Most befelé kell kicsit fordulnod és a saját lelki egészségedre koncentrálni.

aug. 17. 08:57
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

5 évesen (!!!) diagnosztizálták enyhe értelmi fogyatékosnak a lányom, előtte kevert specifikus fejlődési zavar volt. Autizmus kódot ők (mármint a szakszolgálat) nem adnak, azt magánban vizsgáltatjuk, most fogják újra nézni (6 éves.)

8 hónapos kora óta hordozzuk vizsgálatokra, fejlesztésekre.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ilyen pici korban semmit nem lehet eldönteni, kivéve, ha valami nagyon súlyos tünet van.

aug. 18. 11:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!