Tényleg elrontom a nevelését, ha az elveim szerint cselekszem?
Szilárd elképzelésekkel vágtam bele a babázásba. Ismerem a 4. trimesztert, tudom, hogy egy babát nem lehet túlszeretni és tudom, hogy teljesen normális, ha folyamatosan testkontaktusban szeretne lenni. Tudom, hogy még nem lehet önálló elalvásra tanítani.
Eddig pontosan eszerint cselekedtünk a férjemmel. Ha leraktuk a babaöbölbe, hamarosan felébredt. Ekkor inkább rajtunk aludt. 3 hetes koráig szépen le tudtam rakni aludni, de azóta max napi 1x sikerül az ágyában altatnom. Folyamatosan karban van vagy kendőban vagy cicin. Ha mást próbálok, ordít.
Mindenki azt mondja a környezetemben, kitolok magammal, mert megszokja, hogy kézben van. Nekem eddig az volt a véleményem, hogy megtanul magától aludni, ha megérik rá. Megtanulja megnyugtatni önmagát, ha megérik rá. Viszont most elbizonytalanodtam.
1 hónapos babáról van szó.
Mondjatok valami biztatót, kérlek.
Csináld így tovább, a környezeted meg mondja csak a magáét, ha nincs kedved konfrontálódni akkor csak bólogass.
Teljesen jól csinálod. Te tudod, érzed, látod, hogy mikor és mire van szüksége a babádnak.
Nem rontod el. Akkor rontanád el, ha nem válaszolnál a jelzéseire.
Az ilyen ,,mindenkiket" takaréklángra raknám. Rokonokkal sem kell szoros viszonyt ápolni, orvossal, védőnővel is a kötelező minimumra lehet venni a kommunikáciòt.
Nyugi. Nincs igazuk. Csak régen ez volt az elvárás, hogy ne legyen kézbe, ne legyen kielégítve minden vágya. Egy babát nem lehet elkapatni meg hozzászokatni dolgokhoz. Az én fiam r éves. Babaként extrán igényelte a testkontaktust. Miután megtanult járni meg séta közben se kellett cipelni.
Az biztos hogy még most is sok figyelmet igényel de nem emiatt hanem ő egy többemberes gyerek. Ráadásul egyke
Nem, dehogy.
Egyébként egy kisbabánál egy valami állandó: a változás. Én mindent úgy csináltam, ahogy éppen a leghatékonyabb volt. Egyik altatási módszert se szokták meg úgy például, hogy ne váltsa fel más. Ha szoptatni kellett, szoptattam. Ha a másikat ringatni, hát ringatva. Nem bírtam el? Hát leültem és úgy ringattam. Mindent úgy csináltam, ahogy nekünk jó volt. Mivel az volt a jó ha aludt, hát nem érdekelt, hogy milyen nehéz, csak aludjon és így nekem is jó volt.
"Megtanulja megnyugtatni önmagát, ha megérik rá"
Igen, de ha folyamatosan rajtad/veled alszik akkor lehet csak 4-5 évesen, vagy még később "érik meg rá". Készen állsz addig vele aludni napközben is?
Altatni mi is magunkon altatjuk, de ahogy elalszik letesszük. Ha felébred rá, akkor kezdjük elölről türelmesen. Napközben is amikor lehet akkor meg kell próbálni letenni, kontrasztos könyvet mellé tenni nézegesse. Még 1-2 hét és elkezdik érdekelni a fölé lógatott játékok is, próbálkozni kell, hogy el legyen anélkül, hogy állandóan valaki kezében lenne, mert tényleg önsors rontás ha állandóan kézben van. (Nálam pont fordított a helyzet, nekem kell rászólnom a nagymamákra, hogy tegyék már le a gyereket had játszon, nem kell hogy állandóan fogja valaki.)
"Megtanulja megnyugtatni önmagát, ha megérik rá"
Igen, de ha folyamatosan rajtad/veled alszik akkor lehet csak 4-5 évesen, vagy még később "érik meg rá". Készen állsz addig vele aludni napközben is?
Az, hogy mikor érik meg rá, szerintem idegrendszeri fejlettség kérdése. Nem fejlődik lassabban az idegrendszere akkor, ha rajtam alszik. Járni is akkor fog megtanulni, amikor megérik rá. Ha lógatom a föld fölött és úgy sétáltatom, nem fog hamarabb megtanulni járni. Egyébként szerintem egy 4-5 éves gyerektől már bőven elvárható, hogy egyedül aludjon az ágyában. De 1 hónaposan biztos vagyok benne, hogy ez nem elvárható.
Persze, hogy próbálkozom letenni. De ha leteszem, utána megérem visszaaltatni. így napi 1-2 próbálkozás nekem bőven elég, inkább a nyugalmat választom.
Meg próbálkozom én mindennel is. Volt, hogy az ágyában sikerült álomba simogatnom. Anno szopi közben bealudt és már mehetett is az ágyba 3 órára. Aztán valami megváltozott és max 1 órát bír ki az ágyban ébredés nélkül. Ezért bizonytalanodtam el. Talán én rontottam el valamit, hogy óránként ébred az ágyban?
1 honapos basszus :D
Nem marad igy! En nem is ertem azokat, akik beszolnak, komolyan mondom annyi eszuk van, mint egy marok lepkenek.
Egészen biztosan nem 1 hónaposan lesz,hogy megnyugtatja magát.
Különben meg 7,5 évesem van, és igényli az esti rutin beszélgetést,és mesét, és összebújást.
És így visszagondolva, és is "különalváspárti"(külön ágy külön szoba) voltam pici korában.Külön is aludt 3 éves koráig, amikor 3 este munka miatt későn mentem haza,és a férjem átszokatta a nagyágyba.Akkor rettentő mérges voltam.De hamar beláttam, hogy mindig is együtt kellett volna aludni.A legjobb dolog,mikor a pici kezével átölel.És megszűntek az éjjeli/hajnali kelések.(helyette lettek beszélgetések kísértetekkel,de ez egy másik történet)
Illetve tényleg igaz, hogy nincs másik olyan élőlény aki külön fészekbe,odúba,vacokba,lyukba,üregbe stbstb rakja éjjelre a kicsinyét,csak az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!