Babaúszásról hogyan vélekedtek?
3 hónapos a babám, szeretnék vele járni babaúszásra, azonban több helyről hallottam, hogy 6 és 15 hós kor között nem ajánlatos mert visszatart olyan csecsemőkori reflexeket, amelyeknek le kell épülniük a fenti életkor tartományban.
Ti ezt hogyan tapasztaltátok, illetve mikor kezdtetek el járni a foglalkozásokra?
Mindkét gyerekünkkel 5 hónapos koruk körül kezdtünk el járni, közös családi program, a gyerekek élvezik, bár a nagyobbiknak az elején volt pár alkalom, amikor valamennyit sírt is (persze nem az első, amikor kipróbáltuk). Két célunk volt vele: az egyik, hogy ne féljen a víztől, a másik a közös mozgós program (ilyen van más is). Ezek a célok teljesültek is. Viszont véleményem szerint szépen úszni nem itt fog megtanulni. Szerintem könnyen rögzülhetnek baba- vagy kisgyerekkorban nem szabályos mozdulatok. De nem szeretnénk, hogy versenyezzen, az a fontos, hogy ne pánikoljon, ha vízbe esik és ha nagyobb, ki is tudjon úszni.
A hasznosságról megoszlanak a vélemények, gyógytornász ismerős is vívódott rajta, mert a vízben mozgás részét jónak tartja, a búvárreflexre épülő gyakorlatokat nem. Az sem mindegy, hova mentek. Hallottam olyan helyről, ahova nem mennék, ahova mi járunk, tanuszoda, elég jó az infrastruktúra, tiszta, melegebb a víz, rendesek az oktatók és elég régóta csinálják, van tapasztalatuk.
Mi 4 hónapos kora óta járunk, imádta az elejétől kezdve. Ezen felül semmi extra pozitív vagy negatív következményét nem talasztaltam. Nem beteges gyerek, de nem is kiemelkedően jó a mozgása (nem is rossz, mindent normál időre csinált). Azt nem tudom milyen reflexeket befolyásolna, búvár reflex talán? Az elmúlt neki ugyanúgy. Más babáknál is ezt vettem észre a csoportban. Feltűnő mikor elmúlik, mert akkor a korábban már jól merülő babák is elkezdik megint letüdőzni a vizet, és kell 1-2 óra mire újra tanulnak merülni.
Ahova mi járunk, az tényleg úszás tanulás, nem mondókás pancsizás, nem beszélnek közben baromságokat az oktatók. Vannak iszonyat ügyes kicsik is, elképesztő dolgokat tudnak kihozni a babákból-gyerekekből (Aqua-Kids úszóiskola).
Az én gyerekem most 1,5 éves, na én most gondolkozom azon hogy abbahagyjuk. Elkezdett iszonyatosan lázadni kb minden feladat ellen. Pedig korábban tényleg végig mosolyogta az egészet. Most meg rájött, hogy van akarata, és mennyivel kényelmesebb csak lebegni a vízben mint dolgozni. Az oktatók nagyon mondják hogy ez csak átmeneti, de én kezdem így unni. Pláne, hogy amit az egyik korabbi válaszoló írt a maceráról, az is igaz. Láttam már anyukát idegösszeroppanást kapni miközben vizesen-pucéran próbálta felöltöztetni a szintén vizes-pucér visító babáját. De amúgy meg maga a foglalkozás nagyon jó móka. Amennyiben nem üvölti végig a gyereked. Szerintem egyszer-kétszer megéri kipróbálni, aztán meglátod.
3 hónapos volt a lányom, amikor elkezdtünk járni. Sokáig szerette. 1 éves korától viszont már nem akart merülni, így abbahagytuk.
Voltak fennmaradt csecsemőkori reflexei (hogy az úszás miatt, vagy sem; az kideríthetetlen. Az egész terhességem is nagyon problémás volt Vele...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!