Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mik az autizmus jelei csecsemő...

Mik az autizmus jelei csecsemőkorban?

Figyelt kérdés

Több frissebb interjúban, előadásban elhangzott már, hogy ha egy szülő tudja, hogy mire kell figyelnie, akkor már csecsemőkorban felismerheti az autizmus jeleit. Csak épp ezeket a figyelem felhívó jeleket nem mondják el.

Tud valaki ajánlani hiteles forrás, ahol ennek utána tudok nézni.

És/vagy érintett szülőkhöz szólok! Te egyet értesz ezzel, utólag látod már hogy mik voltak az autisztikus jelek vagy akár már csecsemőkorban láttad, hogy valami nem stimmel? ha igen, mik voltak azok?

ápr. 17. 20:09
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
47%
Imadom, hogy le van pontozva az, aki diagnosztizalt gyerekkel el egyutt. De ti, akik nem eltek autista gyerekkel, csak latjatok ismerosnel, meg ismerosi elmondasbol, biztos sokkal jobban tudjatok
ápr. 17. 21:19
 12/38 anonim ***** válasza:
57%

12! Hagyd. Én már megtanultam,hogy otthonról mindenki okosabb. Egyik fülemen be, a másikon ki. Szánalmasak.

De persze egy se jön segíteni és okosakat mondani egy 2-3 órás meltdown közben... ott álljak helyt egyedül.

Azt is mondják,hogy 3 év alatt észre se vedd a jeleket stb stb.

Én már 20 hónaposan vittem a Szakértői Bizottság elé. Szakszolgálathoz nem is mentünk. Teljesen egyértelmű volt. Igazság szerint 1.5 évesen már tökéletesen látszott rajta.

Így mehettünk korai fejlesztésre,ami 3 éves korig van. A legfontosabb!!

Ja,és mind a fejlődésneurológus, mind a háziorvos, a védőnő mind türelemre intett. Aha...Csak azért,mert lányom van. És náluk ugye nehezebben diagnosztizálható,és ritkább is az autizmus, mint fiúknál.

Nem lett igazuk.

Én azt mondom mindig,hogyha egy ANYA gyanakszik,és eltelik 1 év,és a gyanú csak erősödik,akkor 1.5 éves kor körül el kell indulni a gyermekkel szakemberekhez. Nem szabad az időt vesztegetni. Mert a korai fejlesztés aranyat ér. Akkor kell elkezdeni. Nem 5 éves korban!

ápr. 17. 21:33
 13/38 anonim ***** válasza:
89%

13-as vagyok.

De hogy egyértelműbb jeleket is írjak:

2 éves korától már 2 órás hisztijei (meltdown,összeomlás) voltak,és véresre marta magát,tépte a haját,felmarta a körömágyait,így folyamatosan ragtapaszozni kellett az ujjait (ez néha még manapság is előfordul), kicsipkedte a saját arcát.

Nem értette meg,hogy a szótanuló könyvben nem csak egyféle sorrendben lehet elmondani a szavakat. Hogy a fényképeket a falon összevissza is lehet nézegetni, nem csak sorban.

És ilyenből 1001 volt neki...órákig tudnám sorolni. Kb 1.5 éves korától fokozatosan rosszabbodott.

ápr. 17. 21:39
 14/38 anonim ***** válasza:
100%

Tény1: csak utólag lesz biztos, mert sok tünet átfedést mutat az idegrendszeri éretlenség tüneteivel. Csak akkor lesz biztos, ha fejlesztés hatására se "növi ki", ezért nem diagnosztizálnak korán. Olyannyira, hogy nekünk 8 évesen lett diagnózis, miután fél tucat szakember már hülyének nézett és minket okolt.

Tény2: ettől még vannak tünetek csecsemőkorban. De csak arra jók, hogy beparáztassanak, mert utólag igazolódnak csak és olyan változatos képet mutatnak, hogy felesleges sorolni.

De csak azért is:

-senki nem mehetett a közelébe, senki nem érhetett hozzá, csak mi. Még a hetente látogató nagyinak is minden alkalommal udvarolnia kellett neki, hogy egyáltalán fél méterre megközelítse.

-nem volt differenciált sírása. Se 3 hónaposan, se 1,5 évesen. Csak az órára nézve sejtettem, hogy éhség vagy fáradtság miatt sír.

-minden valószínűség szerint ő maga se érezte az éhséget, szomjúságot. Nála nem működött a "gyerek még teli hűtő mellett nem halt éhen/szomjan". Simán kiszáradás közeli állapotba került még 2 évesen is, ha fél napra más vigyázott rá, aki legyintett arra, hogy ennyi idősen erővel itatni kell (szakember volt pedig).

-borzasztóan szenzoros volt. Homok közelébe nem ment, de a fürdéstől is üvöltött, ugyanakkor a kezét kényszeresen mosta.

Túlhallása volt. Alig érzékelhető zajra kiborult, üvöltött (meltdown).

-Fájdalomküszöbe ugyanakkor nagyon magasan volt, orvosok elképedtek.

-Megkésett mozgás, megkésett beszéd, megkésett szocializáció (csak megfigyelő volt mindenhol és 3 évesen is menekül a gyerekektől), megkésett szobatisztaság jellemezte.

-Empátiát nem mutatott. Volt egy olyan átható, ugyanakkor közömbös "dögölj meg" nézése, amibe bele lehetett borzongani. Kb. 4-5 éves koráig nem éreztem, hogy szeretne engem, pedig ragaszkodott. Az apját láthatóbban szerette.

Ép értelmű autista.

ápr. 17. 22:50
 15/38 anonim ***** válasza:
100%

Ritkàn sìrt, de akkor üvöltõtt, mint akit nyúznak. Volt, hogy ùgy lehetett csak bepelenkazni, hogy èn szoptattam, màs cserèlte a pelust. Sötèt ruhàs embert ha meglàtott a hàzban, üvöltött (kigyerekkènt ha bàrki àtjött, üvöltött). Nagymozgàsok fejlődèse gyors volt (3 hònap 5 naposan màszott, 5 hònaposan felàllt, 8 hòsan lèpegetett, 10 hòsan jàrt) Finommotorika mai napig (9 eves) le van maradva. Magas fàjdalomküszöb. Megègette a kezèt 8 hònaposan, ès csak 1x kiàltott fel.

Kèsőbb lettek csak durva tünetei.

Szenzoros, ADHD-s, enyhe autisztikus tünetekkel.

ápr. 17. 23:10
 16/38 anonim ***** válasza:
100%

15! 14/13-as vagyok.

"Megkésett mozgás, megkésett beszéd, megkésett szocializáció (csak megfigyelő volt mindenhol és 3 évesen is menekül a gyerekektől), megkésett szobatisztaság jellemezte."

Ez nálunk is megvolt. 3 évesen még gagyogott,hogy babababa. 3.5 évesen volt kissé érthető beszéde a bölcsi hatására. A sok fejlesztés a beszédet nem indította be.

ápr. 17. 23:31
 17/38 anonim ***** válasza:
100%

"Ritkàn sìrt, de akkor üvöltõtt, mint akit nyúznak. "

Dettó. Csak egyféleképpen tudott sírni. Minden átmenet nélkül, teli torokból, max. decibelen. Átmenet nem volt. Nála nem volt, hogy á, csak kicsit nyöszörög. Vagy üvöltött, vagy csendben volt.

Egyébként aki csak látta, azt hitte, hogy halál nyugodt csendes gyerek. De csak a közelemben volt az és ha tiszteletben tartották a privát szféráját. Ha bárki közelebb merészkedett, rögtön megbánta.

ápr. 18. 00:01
 18/38 anonim ***** válasza:
71%

Nem értékelhetőek. Nyilván akinek kiderül hogy asdben érintett a gyereke, az utólag bele fogja ezekbe látni. Kicsit olyan ez, mint amikor az embert vastagbélrákkal diagnosztizáljak: minden korábbi hasmenést arra fog fogni.

Ahogy valaki nagyon jól írta, az idegrendszeri éretlenséggel nagyon átfednek a tünetek. Az én lányom is ilyen, bő egy éve még a gyermekpszichológus és a gyógypedagógus is fokozott figyelemre intett minket asd irányába. Erős szenzorosság, megkésett beszéd és mozgásfejlődés, kiemelkedő reszkepessegek, orbitális, több órás hisztériák... Nagyjából fél éve egy bámulatos érésen megy keresztül, nagyon sok "furcsaságot" elhagyott vagy jelentősen javult. Valószínűleg soha nem volt asdben érintett.

Az autista csoportokban is tucatnyi szülő aggódik a kétéves gyereke "tünetei" miatt, és többségük nem lesz asd-s.

ápr. 18. 04:59
 19/38 anonim ***** válasza:
45%
Az a baj, hogy ezeket utólag tartjátok az autizmus jelének. De egészséges babák közt is előfordulnak ezek a viselkedések.
ápr. 18. 06:09
 20/38 anonim ***** válasza:
100%

1, lányom makkegészséges. Az autizmus nem betegség, hanem egy állapot. Egy másfajta "huzalozása" az agynak.

2, Miért baj? Előre nem láthattuk annak, csak utólag.

Az autizmus tünetei ezerfélék lehetnek. Senki nem mondta innen, hogy ezek alapján 100 %-ra diagnosztizálható valaki, és aki ezt tapasztalja, az ássa el a gyerekét.

A kérdező arra kíváncsi hogy miben volt más az, akit utólag diagnosztizáltak. Azt meg minden érintett le tudja írni, mert hiába szeretik azt mondani, hogy az autizmusnak nincs tünete csecsemőkorban, EZ hazugság.

Nem derült égből egy nap alatt változik autistává valaki.

Csak annyi igaz, hogy nem tudják diagnosztizálni csecsemőkori tünetek alapján, de attól még az ASD gyerekek már csecsemőként is mások.

Akinek van nagyobb gyereke, annak könnyebb felismerni, hogy "ez a gyerek más". Elsőgyerekesnek viszont baromi nehéz, főleg ha a szakemberek is lebeszélik az ösztöneiben való bízásról.

Nekünk már megvolt a kisebb gyerek, amikor leesett végérvényesen a tantusz, hogy ez a gyerek más és akkor már 3,5 éve jártunk fejlesztésről fejlesztésre. Az orvosok pedig még akkor is legyintettek.

Szégyellem, de volt hogy én is írtam itt az oldalon aggódó anyának, hogy "figyi az én gyerekem még durvább volt és mégse az, csak idegrendszeri éretlenség", aztán végül megkapta a diagnózist és kb. felért egy megkönnyebbüléssel. Nyilván nem azért mert örülök a hírnek, de egyfajta teher esett le rólam, hogy "na mégse én rontottam el", mint ahogy szerették volna beállítani.

ápr. 18. 06:43
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!