Mik az értelmi fogyatékosság jelei? Enyhe és a kozepsulyos.
Jellemzően a megkésett fejlődés az első ráutaló. Mozgás, beszéd, szocializáció (nem egy területen). De nagyon sokáig eldönthetetlen, hogy arról van-e szó.
Úgy szoktak fogalmazni, hogy ha "nyílik az olló", azaz folyamatosan nő a lemaradás a korosztálytól, akkor az gyanús.
Dehogy 1-2 hónap! Az még egy csecsemő esetében is lófütty lemaradás.
Sok-sok hónap, évek és nyíló olló, azaz folyamatosan növekvő lemaradás.
Pl, hogy értsd:
Gyerekem 22 hónaposan mozgás terén 13 hónapos szinten, beszéd terén 10 hónapos szinten, finommotorikaban 18 hónapos szinten, szocializáció terén 10 hónapos szinten volt.
ÉS nem értelmi fogyatékos, mert a későbbi mérések során egyre csökkent az elmaradás szintje. Folyamatos fejlesztéssel 7 évesen úgy ment normális iskolába, hogy átlagosan csak fél év elmaradása volt, ami utána teljesen el is tűnt. Beérte magát.
"Egyébként szerintem ha a mozgásfejlődés rendben van nagyjából, akkor ha egyén értelmi érintettség van az inkàbb 1,5-3 kor körül detektàlható inkább."
Sem feltétlen, mivel baromi nagy a szórás. Van másféléves, aki egyszerű mondatokat mond, és 3 éves, aki egy nyikkot se.
Lányomat 10-11 hónapos kora óta hordozgattuk ide-oda, közben voltak fejlesztések, bár kevés, én meg otthon a TSMT-t nem tudtam vele, mert ordított.
A lényeg:
5 éves koráig(!!!) volt F83-as kód (kevert specifikus fejlődési zavar).
Idén lesz 6 éves, ami miatt meg kellett lennie a felmérésnek, hogy NEM mehet iskolába. És itt jött a hidegzuhany, hogy az F83-ból F70/F71 határán vagyunk (mellé autisztikus tünetek.)
Ősszel lesz egy felülvizsgálat, de előre félek.
(Szintén iskolaérettség felmérése a másik lányommal ennyi idősen: 3 ponton múlt az IQ-vizsgálaznál, hogy nem kapott F70, azaz enyhe értelmi fogyatékos kódot. 1 évre rá újranézték. BTMN-es, de normál suliban kezdhette meg szeptemberben az 1.osztályt. Vannak nehézségek, de egy átlag közepes szintet teljesít, jobb napjain 90%-os teszteket is írt.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!