Miért baj ha a baba a forgást nem a lábával indítja hanem kicsvarja a fejét és úgy próbálja?
"A fennmaradó tartási rendellenességek hosszú távú következményei
A mozgásfejődés során változik a gerinc alakja, végleges formáját 10 éves korra veszi fel, és csak a növekedés befejeződése után, 14-18 éves korra stabilizálódik.
A testtartásunk dinamikus, egy mozgásban lévő egyensúlyi állapot, melyet az izmok állandó munkája tart fenn, még ülő helyzetben is állandóan újra és újra stabilizáljuk a testünket.
A testtartásért felelős izmoknak egyensúlyban kell lenni, mert az ízületek így kerülnek optimális középhelyzetbe. Ha a testtartásért felelős izmok egyensúlya felbomlik, az ízületek terhelése egyenetlenné válik, ami hanyagtartás kialakulásához vezet.
A tartáshibák megelőzését már csecsemőkorban el kell kezdeni! Először is megfelelő teret kell biztosítani a mozgásfejlődéshez. A normál testtartás kialakításában a hason fektetés és a kúszás, mászás döntő jelentőségű! Egy magyarországi kutatás alátámasztja, hogy ezt még mindig nem vesszük komolyan, mert az óvodások 62%-nál már tartáshiba mutatható ki, a statisztika tovább romlik, a középiskolások 78%-nál találtak különféle ortopédiai rendellenességet.
Ma már tudjuk, hogy a csecsemők testén lévő szimmetria különbségek óvodás korban már tartáshibák kezdeményeiként jelennek meg, melyek a serdülőkori hirtelen növekedéskor kezelés nélkül tovább súlyosbodnak majd, felnőtt korban már komoly panaszokat okoznak.
Az ábrán néhány tartáshiba látható, melyeknek gyökerei a csecsemőkori aszimmetriákhoz vezethetők vissza."
Nem kell, hogy pont devenyes legyen, nalunk peldaul gyogytornasz kezelte, de minket neurologus kuldott oda, eloszor hozza mentunk, gyerekorvos javaslatara.
De egyertelmu volt a baj, mert konkretan 3
hetesen fordult at igy eloszor. De egyebkent honapokig jartunk tornazni+ itthon is tornaztattam naponta, utana oldodott meg teljesen, bar nalunk nem csak kicsit volt feszes.
Gyerekorvos nem mond semmit kerdezo?
Nekem is így akart a fiam hasról hátra fordulni. Párszor koppant a feje fordulás miatt. Majdnem 5 hónapos volt. Hátról hasra 3,5 hónaposan.
Én nem is gondoltam, hogy ez baj lenne. Bőven időben csinált mindent, nagymozgásokat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!