Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » 2 és fél év korkülönbség?...

2 és fél év korkülönbség? Mennyire nehéz mindkét gyerekkel egyformán foglalkozni?

Figyelt kérdés

Másfél éves a kisfiam, lassan úgy gondoljuk a férjemmel el szeretnénk kezdeni próbálkozni a második babával, főleg hogy lehet nem fog gyorsan jönni, az elsőhöz is közel 1 év kellett. Egyrészt vágyok rá, hogy újra babázhassunk, másrészt félek is tőle, leginkább attól, hogy az első gyerkőcre nem jut majd elég időm. A kisfiam egy nagyon édes, jó természetű, kedves kisfiú, nem akarom hogy amíg pici a másik baba, ő háttérbe szoruljon, főleg ha mondjuk addigra jönne a baba, mire ő intézménybe kerül és úgy érezze őt lepasszoljuk.

Mennyire reálisak ezek az érzések? Ilyen korkülönbség mellett az elején nagyon nehéz a nagyobb gyerkőcnek? És a szülőknek? Lehet mindkét gyerekkel egyformán foglalkozni?

2023. okt. 23. 11:22
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
52%

Ezek tök reális érzések. Neked az idő nagy részét akkor is a csecsemővel kell töltened, mindenhogy mellőznie kell az anyját valamellyest. Nehéz lesz csak rá időt szakítani, ha pedig nem lesz segítséged, akkor különösen. Arról nem beszélve, ha a kicsi többemberes lesz.

Valóban a közösségbe kerülés is a legrosszabbkor jön ki.

Értem, miért praktikus az anyáknak a kis korkülönbség, de a nagyobb gyereknek pont nem az.

2023. okt. 23. 11:30
 2/18 A kérdező kommentje:
Lesz segítségem, a férjem nagyon jó apuka, kiveszi a részét mindenből és szerencsére elég sokat van itthon, legkésőbb 5-re szinte minden nap hazaér. Anyukám szintén jön heti 1-2 napot. De ettől függetlenül, ha ők sokat is foglalkoznak eleinte a nagyobb gyerkőccel, valószínű akkor is úgy érezné, hogy én hanyagolom. Pedig nagyon anyás az utóbbi időben.
2023. okt. 23. 11:39
 3/18 anonim ***** válasza:
87%
Nálunk ennyi van, így akartuk és tökéletes! De ez nagyban a gyerekek személyiségén múlik és hogy ti hogy kezelitek a helyzetet
2023. okt. 23. 11:42
 4/18 babyboom567 ***** válasza:
67%
Én megbolondultam volna ha lett volna egy csecsemőm ,mikor 2,5 éves volt a fiam.Addigra éleződött ki,hogy probléma van a gyerekkel.Így is 30 évet öregedtem kb.Másfél évesen, nagyjából még minden rendben volt.
2023. okt. 23. 11:48
 5/18 anonim ***** válasza:
100%

Négyeshez hasonlóan nálunk is akkor kezdődtek a problémák, határeset, kivizsgálásra várunk. Autistákkal együtt van fejlesztésen, ahhoz képest ő enyhe, de az átlagnál azért nehezebb. Féléves a kicsi és pokol velük. A kicsi nem jutott még túl az alvás regresszión, a nagy a testvérféltékenységen. Mivel óvodás állandóan beteg és lelakna önmagában is, a kicsi mellett rettenetes.

Ha ezt tudom, nem vállalok másodikat, vagy jóval nagyobb korkülönbséggel.

2023. okt. 23. 12:06
 6/18 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk 2 év van köztük, és meg kell mondjam, nagyon nehéz volt már terhesség alatt. A nagynál testvér féltékenység is előzött, nehezen viselte a kicsi érkezését. A legeleje volt a leghosszabb időszak, ahogy nőttek, úgy lett egyre könnyebb. A nagy is egyre jobban elfogadta a kicsit, úgymond összenőttek, már tudtak együtt tevékenykedni. Ha nincs segítség, nagyon nehezen fogod viselni a kezdeti időszakot, a nagyobb gyerek is.
2023. okt. 23. 12:11
 7/18 anonim ***** válasza:
100%
Náunk pont ennyi a korkülönbség, a kicsi 8 hónapos. Nem akarok hazudni, nehéz. Fizikailag és idegileg is. Nalunk nincs nagyszülő, viszont a férjem itthonról dolgozik, vállvetve csináljuk, de igy is nehéz, estére hulla vagyok. Az egyik legkemenyebb a kimenes a ket kicsivel egyedül. Nagyon sokszor mások az igényik. A kicsi mar sir, etetni kene, ami nem gond nyáron, de hidegben nem fogom kint szoptatni. A nagy meg meg jatszana. Fizikailag is durva, sokszor kell a 2 gyereket egyszerre fogni valahogy, ha epp mindkettő sír. Az első 3 honap volt nagyon kemény, a nagy alvása totál felborult, 5-6-7 ebredés ejjel... a ferjem volt a naggyal, en a kicsivel, mint a zombik, olyanok voltunk. 3 honap utan ez elmúlt, a nagy ujra atalussza az ejszakát. Kínlódtunk a szobatisztasággal is, mert latta, hogy a kicsi kaphat pelenkát, es dacolt, hogy akkor ő is akar. De most mar ügyes. Oviba szeptember közepén ment, volt par nehéz nap, de mar szereti, nem bánja, hogy az öccse itthon van, eszébe se jut, hogy ez gond lenne. Nem babusgatja meg szeretgeti, inkább elfogadja, hogy itt van, es ez nekem épp elég. Ö is nyugodt es türelmes, ha mondom, hogy most a tesot pelenkazom stb, akkor vár. Kicsit kevesebb idő jut rá, igen, de hát ez ezzel jár. Ami még durva, az a betegségek. Mikor egyszerre betegek, es esetleg még mi is... az nagyon kemény. De csinálni kell. Összeségében én nem csinálnám máshogy, de nehez nagyon. Viszont egyre jobb is, ahogy telik az idő, összeszokunk, fejlődünk mindannyian.
2023. okt. 23. 12:14
 8/18 anonim ***** válasza:
7 vagyok, es igen, a terhesség nagyon nehéz volt. Ezert is nem lesz harmadik.
2023. okt. 23. 12:16
 9/18 anonim ***** válasza:
Személyes tapasztalatom nincs, mert egy négyévesem van és egy ideig ez még biztosan így is marad, de én tuti nem bírnám. Az egyik nagyon jó barátnőm két lánya között viszont nagyjából ennyi a korkülönbség és nagyon kimerítő volt neki/nekik főleg az eleje idegileg és fizikailag is. Mindig azt mondja,hogy nem bánta meg, viszont semmi pénzért nem csinálná újra.:D Mostmár a nagyobbik 5 éves a kisebbik most lesz majd 3. Azt szokta mondani, hogy mostanság ( durván 3 évvel a kisebbik születése után) lett jobb. Amit mindig kiemelt mint nehézség azok a gyerekek különböző igényei, a nagyobbik lánya (természetesen ez gyerekfüggő) nem igen fogadta el a kicsit , nagyon komoly hisztik voltak náluk és az éjszakázások, főleg az első pár hónapban amikor a nagyobbik lánya alvása felborult.
2023. okt. 23. 12:40
 10/18 anonim ***** válasza:
100%

Egyelőre még nem vagyok érintett,mert még az elején vagyunk a terhességnek,de nálunk a baráti társaságba többnek van 2-2,5 év korkülönbséggel. Van aki külföldön él és 0 segítségük van. Mindegyikőjük azt mondja hogy brutálisan nehéz,de nem csinálná máshogyan,ha újra kezdené. Most konkrétan sorra így születtek,hirtelen nem is tudnék olyat felhozni,akinél több van. Most nyilván,akinek később sérült lett a nagyobb,az más tészta,ezt nem lehet előre tudni. :( De tudok olyat is kettőt,akiknél Down-os a nagy és még is kis korkülönbséggel jött a tesó,ők sem bánták meg, nagyobbak már mindkét családba. Nekem az nem menne például.

Azt gondolom ez személyiségfüggő, valakinek egy is sok,valakinek a 3 kis különbséggel jött mert így akarták, van akinek nagyon nehéz, van aki meg máshogy áll hozzá és bírja,segítsége is van. Szerintem ezt előre nem lehet tudni,hogy melyik leszel.

2023. okt. 23. 12:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!