Egész este cicizik a gyerek és csak szoptatáskor nyugodt. Efész este nem alszik. Annyit eszik, hogy csuklik. Két hetes a gyerek. Ilyenkor mi a teendő?
Két hetes,nincs baj vele .Ez az igény szerinti szoptatás,szóval akkor és addig szoptatsz amikor a babad akarja,igényli.
A csuklyás biztos nem az évestől van.fiamnis csuklós volt,akkor is csuklott mikor nem szopott sokat .
Aki azt írja,hogy hagyd sírni,meg ne adj neki enni,ne hagyd szopni,arra ne hallgass.neked sem esne jól ha valaki eldugná eloled a kenyeret és nem adná oda.
#11 Ha 2-3 óránként eteted a babát, akkor nem a kenyeret dugod el tőle, hiszem kap enni. Hanem max a csokit.
Ha viszont a baba hasfájós (mint nálunk), akkor egyáltalán nem biztos, hogy etetned kell, mondjuk pukitorna helyett.
Pont tegnap volt erről kérdés, ahol nekiestek a kérdezőnek és kifejtették, hogy az iszsz anyukák nem hülyék és nem adják oda a cicit minden más kipróbálása helyett.
Kérdező, amit érdemes megnézned, hogy miért sír pontosan:
1. nem réved-e el a tekintete időnként, aztán kezd el lecsukódni a szeme? Ilyenkor 3-5 “szemlecsukást” végig kell várni és még egy kicsit tovább. Érdemes besötétíteni kicsit, ha teheted, úgy könnyebben bealszik
2. ahogy írtam nem fázik-e, adj rá plusz egy réteg ruhát hátha segít
3. nem fáj-e a hasa (akkor próbáld ritkábban etetni és akár 30-45 percet a válladon tartani, hogy büfizzen, mielőtt lerakod), plusz pukitorna, plusz ha leesett a köldökcsonk, akkor pocakmasszázs. Ne ijedj meg, egy darabig a pocakmasszázstól jobban sír, mintha hagynád.
4. a közelségedre vágyik-e csak, akkor lehet jobban jársz, ha csak a szíved köré rakod és kap egy cumit, ha nem bírod a ciciztetést (egyéni hozzáállásod alapján)
5. Nem éhes-e. Nekünk a védőnő azt javasolta, hogyha nagyon bizonytalanok vagyunk, akkor max naponta mérjük, hogy hízik-e, de inkább 3 naponta, ha tehetjük. Én néha megmértem, hogy mennyit evett (volt, hogy 100 grammot a második héten, utána nyugodtabban hagyod “éhezni”, ha amúgy az ajánlott bevitel 450 gramm alatt van - az én babám még akkor nem volt 3 kg).
Ha mindezek nem segítenek, akkor amúgy tényleg normális, hogy végig cicin van.
12-es, csak azt felejted el, hogy az anyatej egyebkent kb 20-40 perc alatt megemesztodik, legalabbis az a mennyiseg biztos, ami egy ujszulottnek kell.
Es pici babak nem tudnak egyszerre sokat kiszivni, mert egyreszt a gyomruk is kicsi, masreszt meg nem tartanok ott fizikailag, hogy kepesek legyenek egyszerre nagy mennyiseget kiszivni. Tehat az eleje az bizony ilyen! De nem marad igy.
A cumi pedig nagyon szep cumizavart okozhat. Nem minden babanal, de van veszelye, mert mas technikaval kell azt szopiznia, mint a mellet.
Raadasul ha a baba esetleg pont ehes es ezt te elnyomod a cumiztatassal, az rohadtul nem jo. Ki hagyja ehezni a gyereket? Nem ertem.
Mondjuk nalunk a fiam nem fogadta el a cumit, nyilvan en is mindent bevetettem, mert nagyon faradt voltam a 0-24 szoptatastol, de nem jott be.
Viszont 2 hos kora utan nagyon szepen beallt 1,5 orankenti “evesre” vagy epp nyugtatasra, banom is en mire kellettem epp neki 😅 Aztan kb 4 hos koratol kezdve ez az ido egyre csak nott, vegul magatol kerte mar csak 2-3-4 orankent. Ejszaka meg aludt 3 hos koratol.
Viszont pl a masodik kisfiam meg tapszeres lett, vele sajnos nem sikerult a szoptatas, na o az ejszakat eloszor 1,5 evesen aludta at. Addig minimum ketszer kelt. Es o hasfajos volt. Az anyatejes babam meg nem, pedig ugye o “ evett” allandoan.
Azt kene megerteni, hogy amikor mellen van egy baba, nem folyamatosan zabal. Nem ugy jon a tej, mint a cumisuvegbol. Sziv egy kicsit, majd pihen, esetleg bealszik par percre. Aztan megint sziv egy kicsit, vagy epp csak cumizik rajta es igy tovabb!
Nem eszik folyamatosan.
Kesobb, amikor picit nagyobbak lesznek (mondjuk 3-4 hotol) mar kb 15-30 perc alatt ki tudjak szivni a nekik elegendo mennyisegu tejet, aztan hogy ezen kivul meg mennyit szeretnenek szopizni, az mas teszta. Nalunk fogzaskor volt mindig egy nagyobb visszaeses, amikor szinten sokat akart szopizni, hogy ezzel nyugtassa magat. De egyebkent meg normal esetben 4 honapos kortol 15-30 perc alatt vegzett es “ment” a dolgara.
Nagyon nehez az igeny szerinti szoptatas, de en azt gondolom, ha a baba magatol nem vevo arra, hogy “idore” szopizzon, akkor kar lenne eroltetni. Mert ezt tenyleg nem marad igy, idovel jobb lesz!
Es termeszetesen illik ellenorizni a mindig a pelust, meg illik feloltoztetni/vetkoztetni a gyereket, ha kell. Ez a szoptatastol abszolut fuggetlen szerintem 🤣
12 koszi,a babám iszisz baba volt 10 hónapos koráig,szóval a kioktatas felesleges volt .
11
Ha csuklik akkor beszorult a levegő.
Büfiztesd meg, ő még nagyon pici, minden problémáját szopival akarja megoldani :) lehet, hogy a bent rekedt levegő az oka a maratoni cicizésnek.
Bocs, nem igazán kioktatásnak szántam. Én első babás vagyok, mindenki most szült a környezetemben, úgyhogy 6 darab első babás kismamával és egy második gyerekessel tartjuk a kapcsolatot.
És tudod mit? Majdnem minden első gyerekes benézte, hogy fázik a babája. Kb. minden második szülőpár leírta, hogy napokig tartott, mire rájött, hogy hosszabban kellene büfiztetni a gyerekeket.
Lehet, hogy te kioktatásnak éled meg, én meg azt írtam le - amúgy jó szándékkal - amit a hozzád hasonló nagyobb gyerekes kommentelők már elfelejtettek, de “kezdőként” úgy néz ki sokan belefutnak.
És bármennyire is jól eshet a megnyugtatás, hogy “normális, hogy 0-24-ben cicin van, mert amúgy sír”, amikor rájössz arra, hogy mindig túl korán rakjátok le és ezért ébred fel vagy arra, hogy plusz egy réteg ruhát kellene ráadni és először alszik végig egy napot és csak 3 óránként kell felkelned szoptatni, az azért még jobban esik.
16,két gyerekem van,elég rutinos vagyok,ne is haragudj meg ezért..
A fiam 16 hónapos most,szóval elég friss az "élmény"a lányom meg 9 éves,és őt is szoptattam igény szerint,igaz őt egy kicsit tovább,mint a fiamat ...az én fiam nem volt hasfajos ahogy a lányom sem .soha nem sírtak azért mert fajt a hasuk.(hogy honnan tudom?onnan,hogy elég volt felvennék őket,nem kellett pukitorna,meg espumisan,meg hasonló dolgok)
Iszisz babak voltak,és nekunk,nekik így volt jó.
Ja,es mindenki volt kezdő,csak az a baj,hogy a kezdők néha megfogadjak a hülye tanácsokat,ahelyett hogy ösztönösen cselekednének,magukra hallgatnanak
Pl nekem is mondtak,hogy mit van mellen annyiszor,adj neki cumit
Igen ám.Adtam.Azt értem el vele,hogy utána két teljes napig küzdelem volt az etetés mert nem akarta elfogadni a mellem.
Majdnem elrontottam azzal,hogy cumit adtam neki
Jaj,és mindkét gyerekem aludt egész éjjel mint a kisangyal három hetes koruktól.Igaz a fiamnak a fogzas egy kicsit bezavart később.
Az meghogy hányan szültetek egyáltalán nem befolyásol semmit.
A környezetemben tavaly a fél falu szült,mégis mindenki másképp csinálja,csinálta.attol a személytol pl N fogok tanácsot elfogadni,aki elárasztotta a tejet,és pl a másik anyukától sem aki három hónaposan sportkocsi a rakta a gyerekét.
Úgyhogy vannak a friss anyák között is fura esetek,nem kell minden tanácsot megfogadni,de majd rájössz
14 voltam.
*Elapasztotta a tejet
Elírtam,bocsánat.
14
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!