Más 19 hónaposa is ennyit ellenkezik? Ez már a dackorszak?
19 hónapos a kisfiam és a napokban valami agyrém ahogy viselkedik. Olyan dolgokért is ellenkezik amik miatt eddig soha.
Alvás, evés stb. Alap hogy egy minimum 10 perces hisztivel indulnak.
Kedvenc szava jelenleg a nem. És gyakran használja is. 🙄 Ha bármi nem az ő elképzelese szerint zajlik akkor meg úgy üvölt mint akit nyúznak. Lassan kihívja a szomszéd a gyámhivatalt.
Ha már benne vagyunk a hisztiben esélytelen elterelni a figyelmet mert semmi nem kell neki. Eddig az elterelés nagyon jól ment. Mostmár az se. Vigasztalni egyáltalán nem hagyja magát. Elszlad és közben sír, ordít. Néha segít ha felveszem ilyenkor.
Ezt leszámítva egy nagyon értelmes aktív gyerek, 16 szót használ jelenleg, ügyesen eszik kanállal és már pohárból is iszik, jelzi már ha kaka van a pelenkaban és folyamatosan újabb és újabb szavakat tanul. De a viselkedése az valami rettenetes mostanában. Nap végére kész zombi leszek. Soha nem volt problémás gyerek nyugis volt. Ez már lehet a dac? Nem korai? Másra már nem tudok gondolni...16 foga van éppen fog nem látom hogy jönne neki.
Igen, ez bizony dackorszak... és még a lightos verzió
Lányom 20hónapos, ő földhözvágja magát, csapkod, dobálózik, engem ütne.
Fiam is átment ezen, ezt túl kell élni.
Igen, ez már a dackorszak.
Sok türelmet és humorérzéket kívánok neked a következő 2-3 évre! :-)
Igen, az eleje. Innen szokott bedurvulni, majd jön a csapkodás, dobálás, félórás hisztiroham meg az, hogy hozzázólsz, és mint aki meg sem hallja.
Vagy szerencsés leszel, és nem fajul tovább a dolog. 😃
Sejtettem hogy eljön ez a nap. De azt hittem hogy csak olyan 2 éves kora után. :D
És kinek van jó tippje ezen helyzetek kezelésére? Első gyerek nincs tapasztalatom sajnos.
Tipp?
Egy zsák türelem, nyugtató, füldugó...
Ez egy tök természetes folyamat, sok mindent nem tudsz ellene tenni
Nekem nincs tippem, bevallom, kiabálni szoktam, ha nagyon kiakadok :/
Próbáltam szépen türelmesen, letérdeltem, megöleltem, elmagyaráztam, kértem, együttéreztem, de mintha a falnak beszélnék.
Nálunk is 1,5 évesen kezdődött, most 2 éves 2 hós, hát... :D rettenetes. Azt tudom tanácsolni, hogy gondold át a tiltásokat, mire van szükség tényleg, és mi az, ami inkább kényelmetlenség, mert fölöslegesen generálják a feszültséget (pl. én utálom, ha a ruhákat kipakolja, de hagyom, mert nem veszélyes, nekem bosszantó. De a mosógép nyomkodását konzekvensen tiltom). Illetve nálunk az ,,5 perc" egy bevett szokás lett, ha menni kell valami kötelezőt csinálni, reggeli indulás, peluscsere, orrszívás, hazamentel a játszótérről, fürdés. Szólok neki, hogy 5 perc múlva ez meg ez történik, indítom a stoppert. Addig be tudja fejezni a játékot, csúszhat egy utolsót, választhat egy könyvet, stb. De ha szól a stopper, akkor nem adok teret a játszmának, meg a hisztinek, választhat, hogy vagy jön velem, vagy viszem. Utóbbi igen nehéz, mert 16 kiló, vergődve még rosszabb. Szerencsére ő is utálja, így általában együttműködik. Sajnos máshogy nem lehet, ő bölcsibe jár, én dolgozom, már nem hagyhatom szétfolyni a napokat. Hétvégén viszont igyekszem kevés programot betervezni, hogy legyen bőven ideje itthoni szabad játékra.
Ezeknél a nagy meltdown-oknál meg csak azt segít, ha ott vagyok vele és támogatom. Van, hogy kiborul random dolgon, 30 percig üvölt, csapkod (ezt finoman leállítom), menj el anya, nem szeretlek, stb. De ilyenkor látszik, hogy se kép- se hang. Ott maradok vele. Egy könnyebb pillanatban szoktam megkérdezni, hogy ,,szeretnél megnyugodni?", és akkor már elfogadja a cumit-ölelést. Nagyon sok önismeret, önuralom ez a dackorszak, és folyton azn gondolkodom, hogy vajon most rontottam el? Ajánlom a Kapcsolódó nevelés c. Fb oldalt, nekem sokat segít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!