Mi történt a kislányommal? Állandóan csak én kellek neki?
Nálunk pont ugyanez van. Lányom 23 hós.
Ő is most épp ilyen korszakban van. Még az innit is csak én adhatom.
A fürdésnél is ez van, csak én vehetem ki a kádból, stb.
Majd elmúlik.
Én Oda megyek mindig, ha kéri, de Apa folytatja a fürdetést.
Ne aludjon ott, ha nem akar egy ideig, reméljük, addigra kinövi.
Szeparációs szorongás.
Ha szerencsétek van, 2 hét alatt túl lesz rajta, ha nem akkor jóval több időbe telik.:(
Másfél éves korban újra előjön
Másfél éves kor táján ismét jelentkezik a szeparációs szorongás időszaka, ami megint a mozgásfejlődéssel függ össze: mostanra már ügyesen jár, szinte mindent meg tud szerezni, el tud érni, amit szeretne és ez ijesztő a számára. 1-1,5 éves kor között lenyűgözi a saját mindenhatósága, a felfedezés öröme, most azonban megijed, hogy minderre ő magától képes és elkezd jobban “őrizni” téged.
Ismét jelentkezhetnek alvászavarok, de a legjellemzőbb jel, hogy nem lehet senkire ráhagyni, illetve, ha otthon a dolgodat végzed, megijed, hogy elmentél és sírni kezd.
A megoldás az, ha megmutatod neki, hogyan kell kezelni a helyzetet: higgadtan, nyugodtan elmondod neki, hogy “Anyának most el kell mennie, de ebéd után jön vissza” Fontos, hogy mondjál egy pontos időpontot, amikor vissza fogsz jönni és ami a számára is értelmezhető. Neki még nincs időérzéke, fogalma sincs mi az a “fél óra múlva jövök”, ezért olyan időpontot kell neki mondani, ami egy eseményhez kötődik délutáni alvás, az uzsonna, az ebéd stb. olyan napirendi pontok, amiket ő is megért és tud mihez viszonyítani.
Ami az alvászavarokat illeti: átmenetileg megoldás lehet, ha az első felsírás után magad mellé veszed, és úgy alszotok tovább.
ó ez jó. úgy látszik, minden gyereknél más- az enyémnél 4 (!) hósan kezdődött a zseparáció, és kb. 20 hós koráig töretlenül erős volt. aztán elkezdett csökkenni, most már a játszón hagyja, hogy egy ismerős néni felvegye pár mp.re. ez nagy szó nálunk. és pl. pont ma volt, hogy kicsit otthagytam akonyhában, mert fel kellett söpörnöm az előszobát, ő meg rámcsukta az ajtót, és közben mondta, anya, pápá, és vigyorgott! eddig midnenhova követett, mint egy kiskacsa. hát, elmúlik mindenkinél, csak a mikor a kérdés. türelem, türelem. :)
22 hós lesz a kislányom
Köszönöm a válaszokat!
9.14-es: Én pontosan így szoktam mondani neki, hogy most el kell mennem a (pl.) a doktorbácsihoz, de ha délután felébred, jövök érte. De anyukám a múltkor csúnyán át akarta vágni, hogy délután jövök érte. Persze ez nem volt igaz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!