Barati korben Down-szindromas baba szuletett. Mit illik/nem illik kerdezni?
Én semmit nem kérdeznék ezzel kapcsolatban, ha akarnak róla beszélni, szóbahozzák.
Ezek a kérdések szerintem illetlenek lennének. A szindróma egy állapot. Nem tudni, mennyire lesz súlyos állapotú, mennyire lesz fejleszthető, ráadásul egy csomó kísérőbetegsége is lehet.
Én azt kérdezném, hogy vannak.
Az én fiatalabbik testvérem Downos. Nyugodtan kérdezz, barátoktól ez nem illetlen. Anyukámnak még jól szokott esni, hogy érdeklődnek.
Tőlünk újszülött korában leginkább teljesen általános dolgokat kérdezgettek, hogy megtudják, ugyanúgy viselkedik e, mint a többi baba.
Sokszor szóba jöttek a kezelések, fejlesztések, van e segítségünk, hogy bírják anyáék stb, még az is, hogy milyen fejlesztő játékoknak örülnénk ajándék gyanánt.
Felejtsd el azt a butaságot, hogy ma már semmit nem "szabad" kérdezni.
Az én húgom most 4 éves.
Te magatokból indultál ki. Minden eset más. Akit szüléskor ver pofán a valóság, és talán csak pár hetes a baba, idejük sem volt feldolgozni a dolgot, nem feltétlen reagálnak úgy, mint akivel mondjuk 1 év múlva beszél erről az ember.
Vagy aki tudatosan hord ki egy Down babát.
Ha csak futó beszélgetés, elég annyi, hogy hogy vannak, esetleg hogy tudsz-e valamiben segíteni, van-e szükségük valamire.
A szindrómával kapcsolatban én csak akkor kérdeznék, ha volt valamennyi idejük feldolgozni és ha van lehetőség rendes, leülős beszélgetésre. Persze ez attól is függ, milyen szoros a barátság.
Én semmiképp nem céloznék vagy kérdeznèk a betegségekre.
Szerintem a legjobb kérdés a "hogy vagy?" abból úgyis kiderül, miről akar beszélni.
Én amúgy a világ összes kérdését utálom, nemhogy ha még a gyerekem valamilyen betegségére vonatkozna....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!