Befolyásolt a névválasztásban, hogy hogyan reagálnak a körülötted lévő emberek, amikor megosztod velük, milyen nevet szeretnétek adni a gyereknek?
Nem. 20+ éve van lánynevem. Akkor páran kiakadtak rajta, de annyira nem tágítok, hogy már mindenki, aki tudja, úgy emlegeti a leendő gyerekemet. Szerintem azon akadnának ki, ha nem azt adnám.
Ebből adódik, hogyha fiú lenne(fiú nevem még nincs), úgy kiborulnának, hogy nem kaphatja az emlegetett nevet a gyerekem, miközben mindenki úgy hívja, hogy szerintem, akkor már tök mindegy lenne nekik. (Kétlem, hogy fiú lenne, az én családomban nem születnek fiúk 😂)
Nem, egyedül a férjem, azaz a gyermek apjának véleménye befolyásolt 😁 (értsd: együtt döntöttünk).
A családban, legalábbis az övében, sokan nem értettek egyet a névválasztásunkkal. Igaz nem kértük a véleményüket, de őket ez valahogy nem érdekelte. Minket meg a véleményük nem, úgyhogy kvittek voltunk 😂 Valami ősmagyar névvel elégedettek lettek volna, de hát az élet nem habos torta ugyebár.
Mi a Sámuel nevet adtuk a kisfiúnknak, a becézése is tetszik, mint Samu.
Édesanyám kicsit értetlenkedett, de nem kritizálta, csak neki fura ez a név.
Az ismerőseim egy részén láttam, hogy felszaladt a szemöldökük, meg volt aki elnyelt egy röhögést, de nem érdekelt.
A vezetéknévhez is jól illik, és ha külföldre fújja a szél, akkor bárhol könnyen kiejthető.
A férjem családja lelkesen fogadta a nevet.
Listás volt még a Martin, Olivér és a Dominik is, de nagyon megszaporódtak a Martinok és a Dominikok az ismerőseink körében az elmúlt 2 évben, így azok kiestek.
S mivel a férjemnek jobban tetszett a Sámuel mint a Martin így az lett a gyerekünk.
SENKINEK nem mondtuk el a gyerekeink nevét amíg meg nem születtek!
Nem változtattunk volna, csak megkíméltünk mindenkit a háborgástól.
Az első gyereknél izgatottan mentünk a családi látogatásokra, hogy, "na megvan a név" végre valahára, olyan ami nekem is tetszik, a férjemnek is, hosszas listaírós napok után. Ritka is, szép is, jelentése is, névnap is jó, tehát minden klappolt.
Aztán elmondtuk, anyámék egyből jöttek azzal, hogy "de hát ez zsidó név", a többieknek meg vagy fel vagy össze szökött a szemöldök.
Hazamentünk, és mondtam is a férjemnek hogy ez nem lesz jó. Hiába tetszik nekünk, 10ből 8 csak értetlenkedik,kritizálja, én ennek nem teszem ki a fiam a későbbiekben. Szóval befolyásolt, nagyon is, egyből uccu neki második név válogatásnak.
Egyébként Ezékiel lett volna, Sebestyén lett a végső név.
A második gyereknél el se mondtuk senkinek "még nem döntöttünk" címszóval, egy tuti volt, amit más javasolt, azt sose választottuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!