Hogy kaphatja a gyerekünk az apja nevét, ha nem vagyunk házasok? Mit kell ehhez elintézni vagy milyen papírt és hol kell kitölteni?
Sziasztok!:)
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat!:)
Nekünk nem 1 helyre szól a lakcímkártyánk:S
Akkor ezek szerint elég 1 nyilatkozat nem kell élettársi kapcsolatban lennünk.....csak mert ilyet is hallottam.
Köszönöm szépen még1szer a válaszokat!
További szép napot mindenkinek!:)
Be kell menni a lakhely szerint illetékes Önkormányzatba.Ott az Anyakönyvi és Népesség-nyilvántartó Csoportnál kell kérned egy családi állapotról szóló igazolást (hajadon vagy).Aztán talán az anyakönyvi csoporthoz kell menni és vinned kell: -érvényes személyi igazolvány - útlevél -, lakcímet igazoló hatósági igazolvány,
-az anya családi állapotáról igazolás ( elvált családi állapotú esetén a válásról szóló jogerős bírósági ítélet , özvegy családi állapotú esetén a halotti anyakönyvi kivonat is)
-terhes gondozási kiskönyv és
-szakorvosi igazolás ( mely tartalmazza a fogamzás feltételezett időpontját, illetve a szülés várható idejét ).Ez fontos!!!!
Az én párom vidékre volt bejelenteve én meg Bp-re..mi az én lakhelyem szerinti önkormányzatba mentünk.Nem kellett élettársi papír hozzá,csak azok amiket felsoroltam.
Akinek nem kellett papír arról, hogy nem házas, annak azért nem kellett, mert a jegyző meg tudta nézni az anyakönyvben, hogy milyen az illető családi állapota.
Az előttem szólók nagyjából mindent leírtak, egyet nem: az apasági nyilatkozat tételénél a szülők eldöntik, hogy mi legyen a baba vezetékneve. Ez lehet az apa vezetékneve, az anya vezetékneve, de akár kettejük neve összekpcsolva is. Mi pl. úgy döntöttünk, hogy a babánk az én én vezetéknevemet kapja, mert az apjának egyszerűen csúnya a neve.
Sziasztok:)
Köszönöm szépen a válaszokat!:) Ma bementem a városházára és megkérdeztem pontosan, hogy is van ez:) 1 éve változott a törvény és csak akkor kaphatja az apja nevét, ha hivatalosan közjegyző által élettársi nyilatkozatot teszünk, ami összege közjegyzőként változik nálunk 25 ezer, de van ahol 60 ezer:S vagy akkor, ha házasok vagyunk, ez a 2 variáció van, már nem elég az apasági nyilatkozat:S de januártól változik megint ez a törvény. Csak leírtam, ha érdekel vkit, mert pont ebben a cipőben jár:)
Köszönöm még1szer a válaszokat!:)
További szépeket!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!