Van az ismeretségi körötökben olyan baba, akinek a korai méz evés miatt lett problémája?
Velem semmit nem etettek idö elött, és majd' mindenre allergiás vagyok.
(majdnem összes gyümölcs: barack, alma, körte, szilva, narancs, mandarin; Zöldségek: répák, karalábé; Kozmetikai szerekböl rengetegre, Növények közül az összesre, amit megviszgáltak, állatszörre össszesre stb. )
Szóval nem ezen múlik.
Én annak idején tápszeres voltam, (és nem HA-st ettem, márha akkoriban volt egyáltalán ilyen)3 hónapos koromban megkezdték a hozzátáplálást, 6 hónapos koromra majdnem mindent ettem már, a teát mézzel izesítették. Dehát akkor ez volt a hozzátáplálási irányzat. És az ég világon semmilyen allergiám sincs, és az emésztésemmel sincs probléma. Most teljesen más ez az egész, legkorábban 4 hótol ajánlott elkezdeni az egészet, amit akkor már 3 hónaposan adni lehetett a gyereknek, azt mostmár csak 8 hótol javasolják, és mégsincs több allergiás az én korosztályomban, mint a mostani kisgyerekek körében. Nem mondom, hogy az tökéletes volt, de úgy érzem ez a hozzátáplálási dolog most kicsit túl van lihegve.
Avval persze egyet értek, hogy tartsuk be a sorrendet, figyeljünk az allergizáló dolgokra. De azt én sem hiszem, hogy akinek évek, évtizedek múlva jön ki allergiája, az a csecsemőkorra vezethető vissza.
Csecsemőknek egy éves korig nem ajánljuk a méz adását. Benne ui. akár az állott halakban, vagy a romlott konzervekben létezhet, ill. szaporodhat a botulizmus kórokozója. Ez egy igen ellenálló baktérium, amely a szervezetben szaporodva súlyos idegrendszeri tüneteket, esetenként halált is okozhat. Egy éves kor után a kisgyermek gyomorsava ugyanúgy elpusztítja a mézben lévő, általában kisszámú kórokozót, ahogyan az a felnőtt gyomrában is történik. Más a helyzet a romlott konzervek esetében. Tehát a szoptatós anya nyugodtan fogyaszthat mézet, az sem őt, sem a csecsemőjét nem betegíti meg.
Dr. Gömöri Ágnes
köszönöm.
utolsótól kérdezném, hogy mennyi idő után jelentkezik a baj? ha már néhány hónapja kap mézet, és nincs jele problémának, akkor később sem lesz valószínűleg? vagy ez inkább hosszú folyamat, mire kiderül, hogy okozott vmilyen károsodást a méz korai adása?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!