Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mennyi időt foglalkoztok...

Mennyi időt foglalkoztok naponta a babával, mit csináltok vele? Melyik véleménnyel értetek egyet? Bővebben lent.

Figyelt kérdés

A foglalkozásba ne számítsuk bele a pelenkázást,fürdetést,etetést ilyesmiket,ill. csak akkor ha ezen tevékenységek alatt tanítasz neki vmit.

Az elvek a következőek:

1.Nagyjából az Anya,taníts engem c. könyv szerintiek

2.Nem tanítjuk semmire, hanem szeretjük és figyelünk rá, örülünk, ha örül, vígasztaljuk, ha szomorú, ott vagyunk neki! Ő maga tanulja a világot azzal, hogy felfedezi. Ehhez nem kell tanuló kutyus, tanuló szék, tanuló nemtudommi.

Hagyni kell, hogy maga fedezze fel a világot, pakolhasson, kússzon-másszon, felfedezzen, fogjon, gyűrjön, tapintson, halljon, lásson....stb. Ehhez pedig nem kellenek extraszuper játékok, vagy mutatványok. Csak légy ott, biztosítsd a feltételeket (papír, amit gyűrhet, téphet, doboz, amiben pakolászhat...stb), és örülj a sikereinek, ha felfedez valami csodát!

A második egy réges régi komment volt,azért másoltam csak be h kifejezze a mondanivalómat.

2010. szept. 29. 22:54
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Ne legyél elkeseredve. Illetve el vagy, tudom, mert én is el vagyok. 1 éves múlt a kisfiam, és esze ágában sincs integetni meg tapsolni. Bárhogy tanítanám, egyszerűen nem. Újabban már a youtube-on kerestem neki süti-süti pogácsás babavideókat, hogy arról mutogassam, a babák hogy csinálják. Ezzel már azt elértem, hogy ha mondom neki, hogy süti-süti, akkor összeteszi a két kezét.

Állandóan integetünk mindenkinek, mondjuk, hogy pá-pá, de nem akar. Ha van kedve, és megyünk az utcán, azzal "üdvözöl" idegeneket, hogy kinyújtja feléjük a kezét.

Egyébként rengeteget mondókáztam-énekeltem neki születése óta (sőt, már a pocakban is, mert a zene az életem, énekesnő voltam). Én is mindig gyártottam a testrészeiről kis mondókákat (jogdíjat fizetek, csak kérem attól az anyukától a folytatást, mert baromi jó az övé) - de mindig mást, én nem voltam ilyen ügyes.

Megmutatja, hogy hol az okos feje - ezt úgy értem el nála, hogy kérdeztem tőle, hol az okos fejed, majd megfogtam a kezét, és odatettem a fejéhez, mondtam közben: itt az okos feje! Egy idő után magától csinálta.

Megmutatja, hol a füle - ezt úgy sikerült megtanulnia, hogy este fürdés után, mikor kitöröltem a fülét, mindig mondtam közben, hogy egyik füle, másik füle. Egy idő után ezt is megmutatta magától, ha kérdeztem.

Megmutatja, hol a kuki - hááát, ez apa érdeme, ő fürdet, ezt ő tudná elmesélni - belső, kis férfias "titok". :)

A lábát és a kezét pedig öltöztetés-vetkőztetés közben mindig mondom, éppen melyik van soron: jobb kéz, jobb láb, bal kéz, bal láb. Egy idő után a jobb-bal fogalommal is így tisztában lesz.

Most már a cicijét is tudja, hogy hol van, de ezt ő kezdte. Mindig megcsipkedte a mellemet, én meg vissza az övét. Tegnap én megciciztem őt, csikiztem és csipkedtem neki, erre odanyúlt az enyémhez, és ő is visszacsipkedett engem (azt hittem, megzabálom, olyan édes volt).

Minden más dolgot szintén sokszori mutatásra-mondásra tanult meg. Az állatokat, a virágokat (utcán meglátja, már mondja, hogy hassszi - és mutat rá messziről). De ezt is csak azért, mert minden sétánk alkalmával odamentünk egy virághoz, megszagoltuk, és mondtam neki közben, hogy hapci. Egy idő után magától csinálta.

Viszont vannak olyan dolgok, amiket szó szerint elles tőlünk, mert nem tanítom, mégis tudja. Pl. hogy hogyan telefonálunk, hogy a távirányító mire jó - már bekapcsolja vele a tévét -, hogy a flakonra rá kell tenni a kupakot, hogy a dobozoknak van tetejük, és azt le lehet venni meg vissza is lehet rakni.

Egy szónak is száz a vége: én is azt mondom, hogy vegyes. Tanítom is, meg hagyom is, hogy felfedezze a világot. De ez így van jól szerintem. Egyébként nekem is megvan az Anya taníts engem, de megmondom őszintén, vannak benne elborult dolgok. Pár hónapos babától elvárja, hogy utánozzon minket. Lásd tapsolás és pápázás nem utánzása 1 éves korban - ezért nem fogom fejbe lőni magam, hogy nem csinálja, majd megérik rá. (Bocsi, ha kicsit hosszú lettem).

2010. szept. 30. 07:15
 12/17 anonim ***** válasza:
Nálam is vegyes.Van amit tanítok neki, van amit utánozással tanul.Én szoktam hagyni, hogy felfedezze a lakást,persze figyelek, hogy nehogy kárt tegyen magában.Nagyon sokat beszélek hozzá,énekelek,mondókázok.Minden nap szoktunk itthon hintázni,közben szintén mondókázok neki,meg sokszor evés közben is.Én se gügyögtem soha.De utánozással tényleg hihetetlen dolgokat meg tudnak tanulni.Pl. én soha nem kapcsolom be a tv-t nappal, csak ha a fiam alszik.Este,amikor hazajön az apja, akkor bekapcsolja, de szerencsére nem érdekli a tv.Egy alkalommal megfogta a távirányítót, a tv felé tartotta,és elkezdte nyomkodni a gombokat.Pedig mint írtam nem sűrűn látta,hogy hogy kell.Én is olvastam a könyv egy részét,van is benne olyat,amit hasznosítottam, de inkább ösztönből foglalkozok vele.Arról meg nem tehetsz,hogy nem olyan gyorsan fejlődnek mozgásban,ez nem rajtad múlik.Az én fiam is 11 hónaposan kezdett mászni,10 hónaposan ült fel,most egy éves, de az önálló járástól még messze van,pedig gyógytornász is foglalkozik vele, meg én is.ez van.
2010. szept. 30. 07:28
 13/17 anonim ***** válasza:
Én foglalkoznék vele, és játszanék, tanítanám, ha hagyná :) De egy percre sem lehet leültetni 15 hónapos fiamat és bármi közöset művelni, a labda dobáláson kívül :) Ő amolyan magának való, megy és felfedezi önállóan a világot, keres magának elfoglaltságot, szétszedni valót :) Amúgy nem tartom butaságnak a plusz foglalkozást ha kell mindenféle fejlesztőkkel, bár anno mi is felnőttünk ilyenek nélkül :)
2010. szept. 30. 08:01
 14/17 anonim ***** válasza:
szia, nálunk is vegyes. amúgy, az anya taníts engem sem mondja, hogy drága játékok kellenek, hanem a mi akörnyzetünkben van. nekem megvan, de csak belelapozok néha, mert magamtól is ezeket találom ki. de a legtöbbet utánzásból tanulnak úgyis. megtanul pápázni, ha látja, te mindig integetsz stb. leülünk építőkockázni, firkálni, gyöngyöt fűzni stb, de az én kislányom se az a fenéken üldögélő típus....mégis nagyon ügyes, pl. 7 színt megkülönböztet egymástól, felrak akárhány építőkockát egynmásra, csomó állaott felismer, meg a hangjukat is tudja. én amúgy a természeközeli nevelés híve vagyok, hadd bogarásszon, ssarazzon, homokozzon, amit akar, dobáljon kavicsot a tóba, mutatok neki kis bogarat, mohát, csigát, gesztenyét gyűjtünk stb. így tanulja meg a legjobban felfedezni a világot, és szeretni is. rosszul vagyok, ha valai a játszón rákiabál a gyerekére, most nézd meg milyen lett a ruhád! hát vigye ki játszóruhába, az ég áldja meg! :)
2010. szept. 30. 12:51
 15/17 anonim ***** válasza:

Kedves 23.35-ös! Ez a versike szenzációs, máris beleszerettem! Le kéne védettetned :)

Ha tényleg van folytatása, kérlek szépen, küldd el mailben, ha nem akarod közszemlére tenni. Lécci, lécci, lécci!

A „büdi lábát ez szagolja” a legjobb benne!

2010. szept. 30. 12:52
 16/17 anonim ***** válasza:
Én is kérem, én is kérem! :))) Nagyon tetszik a kisfiamnak is, elkezdtem neki mondogatni, de olyan jó lenne folytatni is. :)
2010. szept. 30. 12:54
 17/17 anonim ***** válasza:
Nekem is tetszik a versike, ha esetleg lenne folytatása :))))))))))))
2010. szept. 30. 13:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!