Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mennyi időt foglalkoztok...

Mennyi időt foglalkoztok naponta a babával, mit csináltok vele? Melyik véleménnyel értetek egyet? Bővebben lent.

Figyelt kérdés

A foglalkozásba ne számítsuk bele a pelenkázást,fürdetést,etetést ilyesmiket,ill. csak akkor ha ezen tevékenységek alatt tanítasz neki vmit.

Az elvek a következőek:

1.Nagyjából az Anya,taníts engem c. könyv szerintiek

2.Nem tanítjuk semmire, hanem szeretjük és figyelünk rá, örülünk, ha örül, vígasztaljuk, ha szomorú, ott vagyunk neki! Ő maga tanulja a világot azzal, hogy felfedezi. Ehhez nem kell tanuló kutyus, tanuló szék, tanuló nemtudommi.

Hagyni kell, hogy maga fedezze fel a világot, pakolhasson, kússzon-másszon, felfedezzen, fogjon, gyűrjön, tapintson, halljon, lásson....stb. Ehhez pedig nem kellenek extraszuper játékok, vagy mutatványok. Csak légy ott, biztosítsd a feltételeket (papír, amit gyűrhet, téphet, doboz, amiben pakolászhat...stb), és örülj a sikereinek, ha felfedez valami csodát!

A második egy réges régi komment volt,azért másoltam csak be h kifejezze a mondanivalómat.

2010. szept. 29. 22:54
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
79%

Vegyes :))

Az én elvem a nevelésben, hogy kell vele játszani, foglalkozni, de nem tanulunk. Pl: 8-9 hónaposan adtam a kezébe ceruzát. Véletlenül húzott egy vonalat, nagyon örültem, de nem érdekelte különösebben a rajzolás. Most 2 éves. Nem tanítom embert rajzolni meg semmi egyebet, de nagyon örülünk, mikor rajzol és hihetetlen örömmel csinálja, egyre ügyesebb és maga jött rá a kör rajzolására is például! Tehát én jobban hiszek abban, hogy meg kell vele szerettetni a dolgokat.

Vagy: Mióta megfogant énekelek neki, kedvtelésből is, megnyugtatásból is.

Közösen játszunk, szerepjátékozunk is, ez is foglalkozás, de nem a klasszikus tanulós foglalkozás.

Ha lemegyünk sétálni beszélek hozzá. Már tudja, hogy ősz van, a fáról hullanak a levelek, imád a lehullott levelek között taposni - észrevette, hogy ropog a levél, én meg elmondtam, hogy miért ropog, honnan esett le stb.

Szóval így tanulunk.

Nem tud még számolni, meg nem tud elmondani ezer mondókát, sem házat és egyebeket rajzolni, de bátor, amit csinál, azt imádja és igyekszünk neki sikerélményeket biztosítani. Aztán ha megérik és érdekli úgyis elkezd majd számolni is és minden egyebet, amit majd muszáj lesz neki :)

Addig csak kreatívkodjon és figyeljen, tapasztaljon.

2010. szept. 29. 23:07
 2/17 anonim ***** válasza:
77%
én nem látok nagy különbséget a kettő között. Elolvasom, mit ír a könyv, de általában olyasmit ír a 8 hónapos fiamra, ami tulajdonképpen ösztönös dolog. PL. hogy adj a kezébe kemény és puha dolgokat is (egész nap különböző dolgokat fogdos), menj a szoba/lakás különböző részeibe és onnan szólj neki, hogy tanulja meg, hogy a hangok más-máshonnan jönnek (mégis takarítás, főzés közben vajon mi a szöszt csinálok?), vagy hogy ha valami ügyeset csinált (pl. bekapcsolta a kisautót), mutasd meg neki még egyszer, hogy csinálta. Én még azt is elmesélem neki ebédnél, hogy most éppen mit eszik, a receptet is el szoktam neki magyarázni, hogyan készül. Minden cselekedetének az az alapja, amit ő felfedez. Ott vagyok, segítek, de nem ismétlek neki az unalomig. A tanuló nemtudommik is tulajdonképpen régi mechanikus mozgásokra épülnek, csak színesebbek, mint egyébként. Na, ezt jól megmondtam. Az utolsó mondatomra holnap visszatérek, ha már nem leszek ilyen kóma és megértem, hogy mit is akartam ezzel mondani.
2010. szept. 29. 23:11
 3/17 A kérdező kommentje:
Rendben,köszönöm válaszaitokat!Örülnék neki ha még többen írnátok.Olyasmikre gondolok,mint ahogyan írjátok h megmutatja a testrészeit,haját,orrát stb.ill. megmutatja h a kacsa,ló hol van a képen,hogyan csinál a cica,kutya stb.Ilyesmit tanítani kell,máshogy nem megy.Ha tanítjátok,akkor mikortól,hány hós kortól érdemes?
2010. szept. 29. 23:21
 4/17 anonim ***** válasza:
88%

Ha hallom elfelejtem,ha látom emlékszem rá,ha csinálom,tudni fogom,s nem felejtem el!

De ha ezek mind megvannak,egymásra épülnek,úgy aztán tuti a tudás!És igen,erre van szükségük!Hogy te pontosan tudd,hogy ki kell vinned az utcára bogarászni.Be kell vinned a fürdőszobába pancsolni.Oda kell engedni a cicáit szoptató anyamacskához.Kezébe kell adni a tojást,s az eltörhessen...

Légy oot,ha kellesz,vonulj vissza,ha semmi szüksége rád,s tudd ,mikor miben van feladatod!

2010. szept. 29. 23:28
 5/17 A kérdező kommentje:
Ez nagyon klassz volt,teljesen igazad van!:)
2010. szept. 29. 23:32
 6/17 anonim ***** válasza:
79%

2 hónapos volt,amikor dalocskát "szereztem" fiamnak a testrészekről.Így kezdődik:

//:Itt a lába,itt a lába,ezzel jár majd iskolába://

//: Itt az orra,itt az orra,büdi lábát ez szagolja://

//:Itt a feje,itt a feje,okossággal van az tele://

//:Itt a karja,itt a karja,okos fejét ez vakarja://

A folytatást jogdíj ellenében közlöm:D

Szóval a játékkal tanítod,azzal,hogy beszélgetsz vele,kitalálod,hogy mit szeretne megtudni,amikor még csak mutogat mindenre,hogy:ööö!Ő pedig utánozni fog téged,használja a szavakat ,a tárgyakat úgy,ahogy mutattad,vagy engedted használni.

2010. szept. 29. 23:35
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

Én is középúton vagyok ezzel kapcsolatban.

Tanítgatom is, de pl ha jól eljátszik magában, akkor nem "szállok be", hagyom egyedül. Ilyenkor is nagyon fejlődik, nem szabad mindig ott lennünk, mert a kreativitása, felfedzőképpessége stb. nem fog fejlődni. remélem érted mire gondolok.

Ha odaülök hozzá, akkor sokat nézegetünk könyveket, annál is inkább mert imádja. Leül a szoba közepére és mutat a könyvekre.Először olyat nézegettünk, ahol 1 oldalon csak 1 állat volt.most már azokat ha kérdezem h hol van ez v az tudja. most már olyanokat nézegetünk, ahol pl egy tanya van, az állatok viszont feltűnőbbek, nagyobbak. ott is megmutogatja a különböző állatokat.

építőkockázunk. szeret összerakni, szétszedni.

A montessori tornyot is több hétig mutogattam, h hogyan kell összetenni, mostmár az is megy egyedül

labdázni is tud már. leülök vele szemben és visszagurítza nekem.

egyedül autózik,repülőzik, ki-be pakol cipőket, edényeket...stb

most hirtelen ennyi jutott eszembe. remélem erre voltál kíváncsi.

2010. szept. 29. 23:37
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

6 hónapos a fiam.

Születése óta beszélek hozzá, és bár egyszerű mondatszerkezeteket használok, de soha nem gügyögök, mindig tisztán ejtem ki a szavakat.

Igyekszem neki minél több lehetőséget biztosítani a felfedezésre, hogy minél több élmény és inger érje, és akár a házimunka terhére is, de amíg ébren van, én vele vagyok és őrá figyelek.

Hogy mit csinálok vele? Énekelek neki, felolvasok neki, játszom vele, babakocsi helyett a hátamon közlekedve csodálkozik rá a világra, bármit csinálok, azt kommentálom neki. Mindig velem van, ahol dolgom van, ott van ő is, a nappaliban több időt tölt, mint a gyerekszobában. A mindennapjait a szüleivel éli, ott, ahol a szülei éppen vannak. Ez azt jelenti, hogy jön velünk mindenhová, hegyi túrára éppúgy, mint templomba.

Mi az a tanuló szék, tanuló kutya? (Mitől tanuló üveg a tanulóüveg?) Azt hiszem, nagyon el vagyok maradva...

2010. szept. 29. 23:58
 9/17 A kérdező kommentje:
De mit tegyek ha az én 11 hós gyerekeim egy könyvvel csak egy dolgot tud tenni:elcsenni tőlem,és RÁGNI.Annyira el vagyok keseredve:(Rossz anya vagyok?A mozgásfejlődésben is lassabbak,egyikük még csak most kezdett el mászni,pár napja,és csak pár hete ülnek maguktól.Kapaszkodva lépegetnek a bútorok mellett,de a járástól még messze vannak.Annyit tudtam elérni ilyen állatos dolgokkal kapcsolatban h utánozzák a cica,kacsa hangját,de egész pici koruk óta kukorékolok,meg röfögök nekik,mert ez mindig tetszett nekik,megnyugodtak rá.De pl. hogy testrészeink..semmi.tapsi,pápá az megy,ezt mondják is,apa,baba,mamamm, ha éhes,fejét rázza h nem.De ezzel nagyjából ki is merült a tudományunk:(
2010. szept. 30. 00:02
 10/17 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj, attól, hogy ők kevesebbet tudnak más gyerekénél, még teljesen átlagosan fejlődnek, semmiben sincsenek lemaradva.

Megnyugtatásul: ma már imádok olvasni, gyorsabban olvasok, mint beszélek (pedig hadarok), de 3 éves koromban járdának használtam a keménylapos kömyveimet... Tök normális, hogy egy 11 hónapos mindent a szájába vesz.

2010. szept. 30. 00:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!