Mennyire normális az, hogy folyamatosan bántják a nagyobbak?
Kislányom 8 hónapos kezd ismerkedni érdeklődni a többi gyerek iránt de folyamatosan bántják a vele egy idősek vagy pár hónappal nagyobbak.
Odamennek hozzá egyből elkezdi cibálni meg csapdosni az arcába, neki vágják a játékot utolag odament egy egy másik mellé szépen leült mellé nézte a másik meg egyből megdobálta az arcát kavicsokkal többször is. El is sírta magát egy pillanatra. Na már most én ezt nagyon nehezen viselem és nem értem miért csinálják? Folyton ez lesz? Eddig mindegyik kisfiú volt,náluk ez normális? Görcsbe van már a gyomrom ha másik gyerek van mellette mert félek mikor fogják bántani. Úgy sajnálom olyan kis pici még és érdeklődő és én nem szeretném ha ez miatt ő is ilyen “ agresszív” legyen mert ezt tanulja meg.
Hát én nem vagyok anyuka, de úgy felhúztam magam mint az atom.
Basszus, szegény kisbaba. Nem szeretem a gyerekeket, de tök megsajnáltam.
"egy idősek vagy pár hónappal nagyobbak"
Tehát 1 év alatti, vagy nagyon max épp csak 1 éves babákról beszélünk.
Igen, normális. Ebben a korban nem szándékosan akarnak ártani a gyerekednek. Nem is tudják, hogy ez neki rossz vagy fáj.
Szerintem szándékosan eltúlzod.
Youtubeon is vannak ilyen videók babákról. Nyilván nem izomból neki ...ták a kavicsokat, csak volt egy kavics a baba kezében, és felé lendített vele. A cibálás alatt is nyilván csak belekapaszkodást értesz. Ez tök normális.
Láttál már ikreket? Gondolom soha.Akaratlanul is gyepáljak egymást.Kapaszkodnak,tanulnak fogni,dobni,tapzni,és az bizony fáj,ha nem játékkal sikerül gyakorolni.
Nem szándékosan gonoszak egymással,csak nincsenek tisztában azzal,hogy amit tesznek az fájdalmat okoz.Igazából még egy 2-3 éves sincs vele igazán tisztában,csak megjegyzik,hogy mit nem szabad csinálni.
Amikor meg már tisztában lesz vele akkor szándékosan fog fájdalmat okozni ameddig azt még nem tanulja,hogy azért bizony bűntetik vagy vissza kapja a gyerekektől.
Az életben az egyik legfontosabb lecke ez egyébként,nem érdemes kivédeni ebből őket,mert később több problémád lesz belőle,most még 10 perc után emlékezni se fog arra,hogy mi történt.
Ha megütik akkor vissza fogja adni egy idő után.Ha pedig másokat üt meg neki fogják vissza adni.Amint tudatában lesz az ok-okozatnak nem fog bántani mást,hogy őt se bántsák.~
Ezzel semmi baj sincsen. Persze magyaráznod sokat kell, hogy megtanulja, meg tehetetlennek érezheted magad, de ez a tanulás része.
Legyen minél többet gyerektársaságban, hogy megszokja.
Az én fiam 10 hónapos, még nem tapasztaltam ilyet, ő inkább tart a nsgyobbaktól. Viszont egy időbe mindig rájuk kiabált, vagy elsírta magát, ha közel mentek hozzá. :)
Amúgy óvónéni vagyok, minicsoportom is volt. Még az a korosztály sem érti igazán, hogyan kell néha közelíteni a társakhoz. Na ott egy nap amennyi gyerek sírást hallgatsz... :D
A te gyereked sose lesz ilyen? Hm... várd meg míg 3 éves lesz, beszélgessünk akkor.
Egyébként fiús anyuka vagyok, és én is úgy látom, hogy a fiúkban valóban van egy adag durvaság kódolva. De nem ilyen pici korban jön elő.
Az én kisfiam ilyen szempontból szuper jó természet. Ilyen picinek csodásan teremtett kapcsolatot másokkal a segítségemmel. Aztán jött a dackorszak, meg a közösségbe járás okozta frusztráltság és már nem olyan angyali mint egy évesen.
Elég nehezen ment az óvodai beszoktatás hosszasan voltam bent vele mire végre ott lehetett hagyni. És én azt a megállapítást tettem hogy ebben a korban a fiúk durvák, a lányok meg mindenért nyekeregnek, a legapróbb sérelemért is. Nyilván vannak kivételek de úgy nagy átlagban 3-4 évesekre ez úgy kb ráhúzható. Nem igazan otthon, inkább így közösségben.
Én mindenesetre nem tenném le a helyedben a nagy esküt hogy a te gyereked aztán soha nem fog ilyet tenni.
Egyébként egyetértek, hogy a szülőknek vezetni kell a dolgot hiszen pláne az ilyen picikben még nem tudatosult, hogy ezzel fájdalmat okoznak másnak. De azért őszintén kíváncsi lennék hogy is történt és nem te fújod-e fel vagy látsz bele olyat ami nincs is.
"Biztos lehetsz benne hogy az én lányom nem lesz ilyen mert már most arra van tanítva ha egy állathoznis hozzá ér hogy óvatosan"
:D
Ja, 8 hónaposan az én gyerekem is angyal volt még :D
Az 1-2 éves korosztály általános jellemzője a csapkodás, hajhúzás, ilyesmi, ez nekik játék, dél sem fogják, hogy fáj a másiknak.
1,5 évesen a te gyereked sem fogja érteni, mi az, hogy "nem szabad", sőt nem is fogja érdekelni.
Ilyen pici gyerekeknél még normális, amit leírsz. Sőt, itt nem is bántásról van szó, egy 1 év körüli baba még csak játszik, tapasztalja a világot, semmi célja vagy rossz szándéka nincs ezzel.
Amúgy lányom van, tündéri kis angyalka - az esetek zömében. Nevelés ide vagy oda, soha nem lát semmi rossz példát, születésétől kezdve macskával él együtt, nyilván nevelve van, hogyan kell másokkal bánni, de 2 éves, és bizony ott kell lenni a játszótéren a sarkában, mert bármelyik pillanatban kitalálhatja, hogy ő most random fejbever valakit a homokozólapáttal. Szóval az, hogy 8-10-12 hónaposan a kislányod egy tündér és "nevelés kérdése", az nem biztos, hogy megállja a helyét később is. Nem mondom, hogy tutira, de azért elég sok korabeli gyerekkel találkozunk a játszótéren, és ez a 1,5-2,5 éves korosztály bizony elég ütögetős tud lenni :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!