Mi a különbség a holdkomp és a bébikomp között? Nem ugyanaz a kettő?
A Holdkomp (angolul: Lunar Module (LM)) az amerikai Apollo űrhajó holdraszálló egysége, amelyet az Apollo-program keretében használtak. A NASA által, a program kezdetén, a Lunar Excursion Module (LEM, magyarul körülbelül annyit tesz: Holdra Kiránduló Modul) néven is hívták. Később az LM rövidítést megszokásból LEM-nek ejtették.
Úgy tervezték, hogy két embert szállítson Hold körüli pályáról a Hold felszínére és vissza. Az LM két részből áll: a visszatérő és a leszálló egységből. Kezdetben ez a két egység szerves egészet képez, majd a holdról történő felszálláskor kettéválnak, azaz a leszálló egység indítóplatformként szolgál a visszatérő egység számára és a holdon marad. A visszatérő egység, miután sikeresen visszatért az Apollo űrhajóra, feladata teljesítése után visszazuhan a Hold felszínére.
A komplett modul 6,4 m magas és 4,3 m széles, súlya több mint 14,5 tonna.
A bébikomp az a játék, amelyről megoszlanak a vélemények. Fórumok sokaságán egyesek egekig dicsérik, még mások nem győzik a negatív hatását sorolni.
Lássuk be nem könnyű eldönteni, hogy hasznos vagy haszontalan játékról van-e szó. De egy kis segítséggel talán objektív döntést tudunk hozni.
Előnye
Mindent lehet rá mondani, csak azt nem, hogy nem szórakoztató. A babák többségét lefoglalják a tálcán található érdekes figurák, játékok és dallamok. Emellett a mozgás (járás) próbálgatása szintén új kihívást jelent a baba számára. De nemcsak a baba, hanem a mama kedvence is; 2 óra aktív sírásmentes pihenést jelent.
Hátránya
Többek szerint egyáltalán nem segíti a gyermek fejlődését, azon kívül, hogy előbb indul el egyedül. Ellenzői szerint a lábfej deformálódik és a járásával is gondok lehetnek a későbbiekben. Többen úgy gondolják, hogy egy pár órás pihenés nem ér annyit, hogy a gyerek testi fejlődését kockára tegyék.
Nem árt néhány szabállyal tisztába lenni
*
csak akkor helyezzük bele a gyermeket, mikor már stabilan tud ülni
*
ügyeljünk arra, hogy ne legyen benne huzamos ideig, mert nehezebben tanulja meg a járáshoz szükséges egyensúlyozást és csak később tanul meg járni
*
balesetveszélyes is, mert könnyen felborulhat a küszöbnél és szétszórt játékokon.
Köszi a bő tájékoztatást. De van aki a bébikompra a holdkomp kifejezést használja - szerintem helytelenül- , itt is olvastam már kérdéseknél a válaszban a holdkomp kifejezést.
És gondoltam hátha van valaki aki rendbeteszi e fogalombeli elkalandozást. De ez így egy nagyon frappáns válasz. Köszi.
szia! Én írtam a bő tájékoztatót. szerintem csak szlengnyelven emlegetik holdkompként a bébikompot. Ugy veszem észre mostanság sok ilyen fogalom köröz a terhesség/kismama/teherbeesés témakörben. Ilyen pl. a zebracsíkos teszt ami nem mindig állja meg a helyét mert van hogy nem egymással párhuzamosak a tesztcsíkok. Gondolom a holdkomp is így lett.
Minden jót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!