Kisfiamnál úgy hallom beindult a beszèdfejlődès, de nem èrtem mièrt nem akarja mondani, ha kèrem vagy ismètelni utánam, ha már tudja? Pl. nèni, papucs, dudu, bili. Ezeket tegnapelőtt kimondta , de azòta sem. Pl.kèrdezem ki az ott, nèni? Semmi..csak azt, s akkor, amikor ő akarja. De most ez új szònak minősül ìgy? De rengeteg ilyen szava van, hogy 1x sikerült mondani, s azòta sem. Ez mièrt van, illetve problèma? Vagy ez is a fejlődès rèsze?
Pedig igaza van. Tessék a dolgokat a nevükön nevezni. Azért mert valami működés közben hangot ad ki még nem bú, és tütű.
Attól nem tanul meg a gyerek előbb beszélni, ha günyögünk hozzá.
2022. szept. 21. 04:59
12/19 anonim válasza:
11
Csatlakozom. Rám is csúnyán néztek anyósék mikor rájuk szóltam,hogy "kutya és autó" és nem "vauvau meg tütű"..
2022. szept. 21. 06:18
13/19 anonim válasza:
Finoman megjegyezném itt egy-két roppant tájékozott válaszadónak, hogy amit "hülye, negédes gyerekszavak"-nak minősítenek, azt dajkanyelvnek nevezik, és nagyon fontos stádiuma a beszédfejlődésnek, nyelvelsajátításnak.
De persze csak ti vagytok helikopter... A gyereknek meg minimum a dezoxiribonukleinsav legyen ugyebár az első szava. 😉
2022. szept. 21. 07:07
14/19 anonim válasza:
Egyik gyereknek se gügyögtünk, sōt a helyes magyar nyelven beszéltünk velük. pl. anya mondta helyett mondtam. Mindhárom gyerek 2,5 évesen folyékonyan beszélt, használta az igeidőket és megfelelő számban és személyben beszélt.
Lehet nekem itt a dajka nyelvről beszélni, de anélkül is simán megy a dolog.
2022. szept. 21. 10:05
15/19 anonim válasza:
Valószínűleg azért nem mondja nektek, mert anélkül is értitek, mit akar.
Némely gyerekek szokták ezt, azért van, hogy idegennek boldogan karattyol, mert az idegen nem érti egyetlen tekintetből, hogy mit szeretne, te meg igen. Második gyerekeknél is gyakrabban fordul elő, hogy mivel kevesebb figyelmet kapnak, előbb szólalnak meg mert úgy tudják felhívni a figyelmet magukra, egy hangosabb testvér mellett pl.
2022. szept. 21. 10:26
16/19 anonim válasza:
14. Igen. A miénk is. Sőt, a járást is kihagytuk, egyből biciklizett is, az gyorsabb közlekedési mód.
2022. szept. 21. 12:06
17/19 anonim válasza:
Nem azt mondtam, hogy a gyerek nem gügyögött, hanem azt, hogy mi beszéltünk velük normálisan, de értelmezni tudni kellene.
2022. szept. 21. 12:28
18/19 anonim válasza:
A lányom másfél évesen mondatokban beszél és versszakokat szaval és énekel. Pedig gagyogtam neki néhány dologban, mert neki egyszerűbb volt azt megtanulni, hogy pápá, mint hogy viszontlátásra, és az autó is még tütüautó, a madár meg csipcsipmadár, mert eleinte ehhez tudta kötni, könnyebb volt kimondania, hogy csipcsip meg hogy tütü. Örültünk, hogy tetszik neki a szó, nevetett rajta. A dudut meg ő találta ki a kakira, a cucut meg a cumira, nem fogom neki mondani, hogy ,,kislányom az SZÉKLET!!!". Majd elhagyja ezt is, egyszer nem láttam még felnőttet, aki tütünek hívta volna a kocsiját, vagy vauvaunak a kutyát. Aki ezen annyira pörög, hogy még a nagyszülőre is rászól...nem is értem.
2022. szept. 21. 12:32
19/19 A kérdező kommentje:
Jèzusom, hogy ti miken tudtok fennakadni... :D Èn is úgy mondom neki, hogy kaka, nèha úgy hogy kakás/nèha piszkos, na ès? Eleinte brümbrüm, most már simán mondja hogy autò. Nálunk eleinte a kaja mammam volt, most nyamnyam vagy hami. Ìgy mondja egyelőre, nem úgy, hogy táplálèk, ètel 🤣 Dudu az meg ezen a tájkörnyèken nem gügyögès, hanem egy szò, a dudli/cumi szinonimája 🤷 Nyilván senki sem gügyög már egy ekkora gyereknek 🤣
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!