Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Nem szociális a babàm?

Nem szociális a babàm?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Adott egy kilenc hónapos kisfiú, akit 1. perctől fogva válaszkészen nevelek. Igény szerinti szoptatás, egész nap vele vagyok, éjszakai komfort cici és ringatás. Egy ideje észrevettem, hogy sokkal zárkózottabb mint a többi baba. Az első hónapokban kb. fél éves koráig minden látogatóra visszamosolygott, de egy ideje megváltozott ez. Az idegenekre nem mosolyog, vagyis megválogatja, 10-ből nyolc embert inkább gyanúsan méreget. Most hétvégén voltunk egy nagyobb rendezvényen, ahol több baba volt, nagyjából egykorúak, és ha azokra mosolyogtunk, integettünk nagyon édesen kapcsolatot teremtettek velünk. Az én babám, inkább a sarokban játszott játékokkal. Velünk rettenetesen szociális, ha hazajön párom munkából kacag örömében, ha én is elmegyek boltba borzasztóan örül hogy visszajövök, és a közeli családtagokkal is akiket gyakran lát ugyanígy van. Van pár idegen akinek szintén visszahozza kedvességet, de megválogatja. Ha vagyunk valahol egyébként, 2-3 óra múlva feloldódik, És ha az illető addig kitartóan kezdeményez nála, esetleg többször rámosolyog akkor megnyílik neki és gagyog kacag rá. De tényleg kell idő hogy megnyíljon. Itthon rettenetesen jókat lehet vele játszani pl. a Kukucs játéknál hosszú percekig kacag. Legutóbb átmentem barátnőmhöz ott volt két kislány baba és próbáltak vele játszani, De ő csak végigmérte őket, és inkább rágta a játékokat stb.

Az internet persze rögtön nem a barátom az Autizmus korai jeleit is írta arra ha egy baba nem szociális. Kicsit megijedtem, de akkor talán velünk sem tudna ennyire önfeledten kapcsolatot teremteni meg egy idő után nem nyílna meg másoknak.

Volt már valaki hasonló helyzetben? Köszönöm

2022. aug. 17. 11:26
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
94%
9 hónaposan ne akarj már autizmust diagnosztizálni... Túlgondolod, de nagyon...
2022. aug. 17. 11:29
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Ez teljesen normális

1 éves a fiam és pont ilyen

Velünk a családdal , játszik, kacag, "verekszik" stb

Idegenekre jobb esetben csak mosolyog de távolságtartó velük. A gyerekekkel a játszótéren szintén.

Ha valaki óvatosan közelít hozzá akkor picit nyitottabb, bátrabb lesz , de pl van egy 1 éves kislány a játszótéren, ő elég kis határozott, mindig rögtön oda szalad a fiamhoz és megöleli mire az én kisfiam ellöki magától és elkezd ordítani 🤣

Tok normális ahogy most viselkedik

A családja akiket ismer neki a biztos pont, akiket szeret, akikkel jól érzi magát

Mindenki más neki most idegen és félnek

2022. aug. 17. 11:33
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

A gyereked teljesen normális kisgyerek, miért kellene neki mindenkit szeretni? Miért ne válogathatná meg? Mi talán mindenkivel rögtön összebarátkozunk?

N

2022. aug. 17. 11:37
 4/14 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!! Csak tényleg az volt a fura, hogy körülöttem a hasonló korú babàk nem ilyenek, de egy sem. Az összes barátkozna, leülök az ölembe mászik, mennek oda a kisfiamhoz, ő meg “végigméri” és tologatja inkább a játékautót, amíg a baba kitartóan “nyúzza”
2022. aug. 17. 11:37
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Szintén csatlakozom a többiekhez, teljesen normális a babád viselkedése. Nálunk a védőnőm mondta is előre, hogy ez a barátságosság fél éves korára változhat, és így is lett.
2022. aug. 17. 11:47
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Az enyém is távolságtartóbb, főleg felnőttekkel, de én nem bánom. A mi, azaz a szülei alaptermészete is ilyen. Barátságosak vagyunk, de nem azok a full extravertált emberek. Ez teljesen normális.
2022. aug. 17. 12:03
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Mostanra tudja biztosan elkülöníteni az idegeneket a szüleitől, ez az egészséges (kognitív/pszichés) fejlődés egyik jele.

Nekem végtelenül furcsa, ha egy csecsemő/kisgyerek olyan bizalmas egy idegen felnőttel szemben, hogy az ölébe mászik. Rögtön arra gondolok, hogy szegény, hány ölben járhatott már, hogy mindegyik egyforma jelentőségű számára...

2022. aug. 17. 12:59
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Pont az autizmus ellen szól, hogy ennyire jól felismeri ki az idegen, ki a családtag:)

Az autizmusnak lehetnek már jelei ilyen korban (9-10 hónap körül), de ez szerencsére nem az :)

2022. aug. 17. 14:15
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem teljesen normális, vannak ilyen gyerekek, akik nehezebben oldódnak fel, csak ugye mindenki rögtön azt várja, hogy ,,jaj de cuki, gyere ide, integess, adjál puszit", pedig ha belegondolunk mi se ülünk azonnal egy ismeretlen ölébe, csak azért, mert azt kéri :) Lassan jön majd a szeparációs szorongás is, nálunk 1 év körül jött el, az addig tökre barátságos kislányom a szoknyám mögé bújt azonnal, ha idegenek jöttek, vagy ha elmentem tőle 5 méternél messzebb, rohant utánam. Most meg az már lecsengett, megint nyitottabb. Lesznek még ilyen hullámok, de ha az alap természete introvertáltabb, az nem fog megváltozni, de ez így van jól.
2022. aug. 17. 14:29
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Pont ez a normális fejlődési szakasz, hogy a baba bizalmatlan lesz az ismeretlen személyekkel. Túltolod, de nagyon!
2022. aug. 17. 14:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!