Hogyan lehetséges az, hogy nem elég a babának az anyatej?
Régen megoldották. Vagy sikerült, vagy nem.
Voltak "tejtestvérek"=az anya más gyerekét is szoptatta.
Kecsketejet kapott.
Tehéntejből készített felestejet kapott.
Lisztet kevertek el vízzel= lisztbántalom (súlyos deformitásokkal járó betegség) alakult ki.
Próbálkoztak. Ki így,ki úgy....
Igen. Ha nem is haltak éhen, de jelentősen alultápláltak voltak. Ekkor jöttek be az ilyen vészmegoldások, mint a tehén/kecske tej, a pirított lisztes "táp" és társaik.
Az, hogy miért nincs az anyának elég teje, összetett dolog, és egyénenként változó. Az okok között lehet a nem megfelelő táplálkozás (manapság ez azért ritka) és a pszichés okok is. De a leggyakoribb talán az életvitelből eredő és a pszichés ok. Ez alatt értsd azt, hogy anyukának "ezer dolga van", nem ér rá egész nap szoptatni - már pedig a megfelelő mértékű tejtermelődésnek ez volna az egyik fenntartója. Ráadásul a környezet sulykolja ugye azt, hogy elég 3 óránként etetni, ne lógjon rajtad egész nap a gyerek - legyél fitt, adj magadra, tartsd rendben a lakást, főzz és moss, mert akkor vagy _jónő_ és _szuperanya_. Holott a nyugalom, pihenés, a babával szoros testkontaktus és az igény szerinti szoptatás a sikeres anyatejes táplálás kulcsa.
Nem, én sem vagyok "szoptatásnáci", nincs bajom a tápszerrel, szó szerint életmentő találmány, amiért hálásnak kell lennünk.
A legnagyobb ok az információhiány. Sajnos a várandósgondozásnak kevés helyen része a szoptatás, a vedőnők információi is elavultak, tévesek sok esetben. A növekedési ugrás fogalmát nem ismerik, az elsőnel rögtön a tápdzert nyomják anyuka kezébe, mert biztos kevés, vagy gyenge a teje. Szegény első babás anyuka meg el is hiszi, hisz a védőnő "ért hozzá", biztos úgy van, ahogy mondja.
Az is közrejátszik, hogy arról sem hallanak sokat, hogy az első időkben igenis kb egész nap legyen mellen a baba. Így serkenti a tejtermelést. Nem kell semmilyen tabletta, meg sör, rántott leves, stb, a baba a legjobb tejserkentő. De ugye elvárják, hogy az amya legyen szupernő, mosson-főzzön-takarítson, ragyogjon a lakás, legyen tip-top ő is, az meg le van tojva, hogy a gyermekágyi időszak a gyógyulásé, hiszen egy hatalmas seb van a méhben, aminek be kell gyógyulnia,az összeszokásé, hiszen a baba csak most tanul élni. Minden új, minden idegen, csak anya a biztos pont, ő az ismert hang, az ismert illat, a világ közepe.
A szoptatási tanácsadó is magyon hasznos, hiszen direkt a szoptatásra specializálódnak, de sajnos sokan nem tehetik meg, hogy kihívjanak valakit, mert drága. Én hívtam egyet, de decemberben nagyon nehezen találtam olyat, aki ki tud jönni, és mire jött, a probléma megoldódott.
Aztán az is akadályozhatja a sikeres szoptatást, hogy ha fel nem ismert fizikai akadálya van a babánál. Nálunk pl a lányom nyelve le volt nőve. Ráadásul nem is egy könnyen felismerhető verzió volt, hanem egy kevésbé elterjedt. 3 hetesen vittem magánrendelésre, miután a gyerekorvos és a védőnő is azt mondta, rendben van a gyerek nyelve, de továbbra is borzasztó fájdalmas volt a szoptatás, a gyerek is kínlódott, mert nem tudott rendesen rácsatlakozni a mellemre. 15 ezerért azonnal megállapította az orvos, hogy beavatkozás kell, pár nap múlva meg is csinálta, és azonnal megoldódott a probléma. Ha nem tudom kifizetni, csak hetekkel később van időpont állami ellátársra, de addigra már tuti feladom a szoptatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!