Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mit tudnék még tenni?

Mit tudnék még tenni?

Figyelt kérdés
Van egy 12 hónapos kislányom, aki baromi nagy csúszásban van mozgás téren. Mindent később is csinált. Viszont még mindig a kuszasnal tartunk, a maszasnak nyoma sincs. Természetesen látta számtalan orvos, neurológus, konduktor. Deveny tornára, és gyógytornara, fejlesztőre is hónapok óta járunk, mindenhol megnyugtattak, hogy semmi baja az ég világon, csak ő ilyen későn érő. De sem fizikális, sem neurológiai háttere nincs. Több szakember véleményét is kikértem a hónapok alatt és mindegyik így gondolja. A legutóbbi ép egy hete volt. A kuszasa sem szabályos, két kézzel húzza magát és a lábait nem használja, felallni is csak úgy áll fel ha a kezünkbe kapaszkodik, bútorok mellett nem. Egyáltalán nem használja semmilyen téren a lábait, sem a kuszasnal, pedig már egy ideje kúszik és nem rendeződött sem magától sem a fejlesztések hatására. Van neki rugós ajtó keretre csatolható hintaja, abban is csak lóg de nem rugozik. Már szakember javaslatára vettünk neki kompot bármennyire is ellenzik, hogy már mindegy alapon de valahogy érezzen rá hogy bizony vannak lábai is. Ez sem jött be, ebben is csak úgy van. Egyébként használja a lábait mert rúgdos, rugkapal vele, felemeli, és nem látják okát sem, rendben az izomzata,egyszerűen nem megy neki. Mászni, ha a mászást gyakoroljuk vele gyönyörű szépen megy, váltott kéz, váltott lábbal, magától mégsem csinálja csak ha mi segítünk, vagy a tornán gyakoroljuk. Én már teljesen kétségbe vagyok esve, hogy ennyi idős és ilyen mértékű csúszásban van, valamint hogy nem használja a lábait. Hátha van itt olyan aki hasonló szituban volt, jól esne pár biztató szó.
2022. ápr. 11. 21:59
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Akkor ezek szerint képes rá, meg tudja csinálni, csak éppen nem akarja. És minden szakértő szerint rendben van, ez is biztató

Esetleg ha olyan helyre teszel valami kedvencét, aminek az eléréséhez használnia kell a lábát? Vagy fel kell állnia hozzá?

2022. ápr. 11. 22:41
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Szeretnék tanácsot adni, de nem tudok. Csak sejtem min mész keresztül, a türelmetlenséget és a kétségbeesést ismerem.

Gyermekem nem akart szobatiszta lenni, miután túl pörögtem a dolgot és próbáltam elengedni sem oldódott meg a helyzet. Már épp kezdtem ismét kétségbe esni amikor jött a covid és azon kaptam magam, hogy szobatiszta a gyerek. Szomszédnál a beszéd beindulasa ugyanez.

Vagy nálam az első pasi aki járt velem. Szinte utolsó utáni utáni pillanatban (években mérve) Vagy a barátnőm férj jelölt keresése 40 felé

Felesleges tanács hogy várj még, valahogy meg fog oldodni, de ha nem akar beindulni a kuszás, mászás igazán akkor nincs más teendő mint addig várni amíg a külső segítség szerint is késő már és megprobálnak magyarázatot adni. Vagy hirtelen beindul addig.

Ha van is rá magyarázat, akkor is amíg kicsik, szinte semmit nem tudnak eléggé alátámasztani vagy kimutatni.

Van ismerősöm akinek a gyermekének olyan ritka genetikai rendellenessége van hogy Európában is alig van, Amerikában csak, ott több. Kínában sincs sok. És bár náluk korán kiderült hogy van valami gond, magyarázatot nagyon hosszú ideig nem kaptak. De azt nem igen mondták neki hogy nincs semmi baj csak lusta, vagy későn érő.

Szóval ha ezt mondják, akkor nem tudsz mást tenni, mint bízol a szakikban és a gyermekedben. Mást igysem tudsz ha megfeszülsz sem. Viszont ha van valami gond, az ki fog derülni.

Amúgy általános ismerősei körben tudok olyat ahol a gyermek a felállást csak 18 hosan hozta. És azóta sem tudok róla hogy bármi baja lenne, iskolába készül idén.

2022. ápr. 12. 00:19
 3/5 anonim ***** válasza:
74%
Nem írom, hogy nincs lemaradva, mert én is aggodnék a helyedben. De járni csak másfél éves korig kell megtanulni és az még messze van. Lányom egyáltalán nem kúszott, csak mászott, lehet, hogy nálatok majd a mászás marad ki (gondot nem okoz, vagy kúszás, vagy mászás meglegyen).
2022. ápr. 12. 00:20
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzaszolasokat! Tudom, hogy az idő fog megoldást hozni, de már felemészt ez a várakozás, főleg amikor hetek, hónapok telnek el, változás nélkül. Az ismeretségi körünkben még nem volt ilyenre példa, ezért is aggódom, mert ha legalább biztosan tudnám, hogy van ilyen, kicsit megnyugodnek. A kuszassal is így voltunk, aztán végül azt is elkezdte. Mindenki mondta, hogy majd ha egyszer beindul, jön gyorsan minden magától, nálunk sajnos ez sem jött be, nem gyorsult fel semmi, mert jött egy új mozgásforma. Kedves utolsó, sajnos nálunk ez azért sem tudja kivaltani a mászást, mert nem váltott kéz, váltott lábbal kúszik, a mászás pedig azért fontos, mert az másképp nem tud zajlani, és ennek hatasara érik az idegpalya. Ezzel nem azt mondom, hogy ha kimarad, minden esetben problémát okoz, a sógornom sem mászott, még sem látszik ebből semmi. Egyébként okos, érdeklődő, vidám, egesznap mosolygós baba. De azt már én is látom, hogy van egy erős személyisége, és csak is azt csinálja amihez neki kedve van. Mindenhol látom, hogy más babája, már egy éves és nem hogy mászik, hanem szalad, és ilyenkor mindig osszeszorul a szívem. A kislányom egyébként picike, időre született, viszont úgy 2 hónappal kisebbnek néz ki a koránál, ezt mindenhol meg is mondtak, ennek sincs alapja, genetika, az egész családunk alacsony,mindket részről.
2022. ápr. 12. 07:37
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Igen, igazad van váltott kéz, váltott láb a lényeg. Nálunk van a családban olyan gyerek, aki 18 hónaposan kezdett járni, semmi baj nincs vele. Szerintem azt ne hidd el, hogy 2 hónappal kisebb az átlagnál, változó, hogy mekkora ennyi idősen egy gyerek. Van amelyik 10 hónaposan nagyobb, mint mondjuk egy 14 hónapos. Nem tudom mire jártok, de nálunk csak a tsmt vált be, de más volt a probléma. Otthon csináltuk, megvettem a tsmt eszközöket, rengeteget fejlesztett rajta. Az úszás még olyan, hogy láttam tőle a fejlődést, nem igazi úszás, csak a vizes közeg jót tesz az idegrendszernek.
2022. ápr. 12. 07:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!