Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogyan segíthetnék a 10 hós...

Hogyan segíthetnék a 10 hós fiamnak, hogy tudjon kakilni és ne legyen neki kemény?

Figyelt kérdés
6 hós kora óta próbálkozunk a hozzátáplálással, de csak 8 hós kora körül jutottunk el arra a szintre, hogy kiváltottunk 3 étkezést, tejet màr csak reggel ébredés után és este lefekvés előtt iszik. Ekkor kezdődtek a gondok a kakilással. Elkezdett ilyen bogyósat kakilni, valamikor gond nélkül kinyomja, de van, amikor napokig szenved, nyomja, de nem jön neki, kemény neki és nem tudom már hogyan segítsek. Minden nap beiktatok az étkezésbe legalább 1x olyan gyümölcsöt (szilva,körte), ami székletlazító, próbálom sokat itatni ( bár inni nem nagyon akar, maximum 20 ml/étkezés), étkezések között csak 2-3 gortyot iszik, kap probiotikumot, simogatom a pocakját, de vannak napok, amik kaki nélkül telnek, ha jön a kaki, akkor szenvedve nyomja, sír, beleizzad és végül egy golyót nyom ki. Próbáltam végső elkeseredésemben glicerin kúpot adni neki, de azzal is csak ingereltem a kakilást és végül a kúpot is kinyomta. Szegénykémen hogyan segítsek, hogy hígabb legyen a kaksija és ne szenvedjen ?
2022. márc. 31. 22:24
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
74%
Egyrészt nem kell mindennap kakilni, szerintem sok ember van aki két, vagy háromnaponta szokott. Másik ami eszembe jutott a dm-es aszalt szilvalé, nekünk nagyon bevált és gondolom babának is adható, mert nem gyógyszer. Igyon több vizet, az is fontos.
2022. márc. 31. 22:30
 2/18 A kérdező kommentje:

A kaki gyakorisága annyira nem is aggaszt, orvos szerint 4-5 nap is belefér, hanem az, hogy inger kakilásra van neki, de nem tudja kinyomni, vagy csak nagyon nehezen.

Kedves 1-es, köszönöm a tippet, megnézem a DMben

2022. márc. 31. 22:35
 3/18 anonim ***** válasza:
100%
Itasd, amikor csak eszedbe jut! Nekünk sokat segít.
2022. márc. 31. 22:38
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a kis szervezetenek kell ido mire atall a tejrol a rendes kajakra. Nyugodtan adj neki tobb szekletlazito gyunolcsot. Kaphat delelott is délután is ha szivesen eszi. En lanyom is 2-3 naponta kakil sokszor. Mar hozzaszoktam viszint o nem kemenyet. 3 eves. Es az ivas tenyleg fontos, mert a rost onmagaban szorulast csinál, kellő folyadekkal potolva rud szepen urulni! Dobj neki uj ivasi lehetoseget. Nalunk az uj kulacs, akar egy kismosott kubus szopokas uveg, akar egy szamara uj pohar, barmi ilyesmi segitett. Akkor egezs nap viribelt, persze kizarolag vizet.
2022. márc. 31. 22:38
 5/18 anonim ***** válasza:
74%
Több folyadék kell. Ezért sem kell annyira rohanni az étkezések kiváltásával, egy éves korig simán jó, ha az anyatej jelentős szerepet játszik az étrendben, és kiegészítésként kap szilárd ételt. Ez nem sprint, hanem maraton.
2022. márc. 31. 22:41
 6/18 anonim ***** válasza:
19%
Mi is szenvedtünk ezzel.Vettem szélcsövet,az sem segített.A hozzá táplálással helyre jött a dolog.Aztán mikor tápszer helyett kakaót ivott,akkor minden nap kakilt és nem szenvedve!Most megint előjött,hogy bogyózik.Van hogy nehezen,van hogy könnyebben kakil.Eszi pedig a narancsot ,direkt veszem neki a rostos leveket...stb.Ez lehet alkati kérdés is.Most amugy ő két éves.
2022. márc. 31. 22:42
 7/18 anonim ***** válasza:
70%
20 ml/ étkezés nagyon kevés, gyanús, hogy ezért kakil nehezen :( Nem is a kakilás gyakorisága a baj, kimaradhatna 1-1 nap, csak az nem jó, hogy szenved, bogyós, nehezen nyomja ki. A tej mit jelent? Anyatej vagy tápszer? Miért siettetek ennyire az étkezések kiváltásával, hogy két hónap alatt 3-at kiváltottatok? Lehet, hogy gyors volt a tempó az emésztőrendszerének. Miket eszik amúgy, püréztek, vagy falatkáztok? Miből áll egy étkezés körülbelül? Csak azért kérdezem, hogy jobban lássuk a folyadékbevitelt, mert 1 narancs mellé 20 ml víz nem ugyanaz, mint 2 szelet kenyér mellé ugye. Hígabb tápszert vagy anyatejet se fogad el, esetleg cukrozatlan teát?
2022. márc. 31. 22:50
 8/18 anonim ***** válasza:
89%

Kedves 6os!

A szelcso nem erre valo, kar vele kinozni szegenyt, es nem is egeszseges megoldas (kicsinek sem)

A kakao tapszer helyett sem a legegeszsegesebb, plane nem 2 ev alatt.

A narancs nem szeklet lazito.

A rostos bolti mindenfele levekkel max artasz (hacsak nem a 100%os purere gondolsz amiben nincs hozzaadott cukor stb), használni semmit nem hasznal, max cukros lotyivel aztatja a szajat egesz nap!

2022. márc. 31. 23:00
 9/18 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező,

nálunk ugyanez volt a probléma. Nagyon szenvedett a kislányom, de már 7 hós korától, ahogy elkezdett mennyiséget enni. Itattam sokszor, anyatejes, nem váltottunk ki igazából még egy étkezést sem akkor! Most 10 hós. Egy hónapot bírtam, adtam esélyt mindennek, de nem bírtam tovább nézni ahogy szenved, ordítva végig sír minden kakilást. Én nem akartam, hogy emiatt ráadásul rossz lelki berögződése is legyen. Semmi nem segített. Már semmi olyat nem evett ami fog (se krumpli, répa, banán, helyette édesburgonya, aszalt szilva, őszibarack, stb..). Egyszerűen nem vált be semmi. A dokit felhívtam, egyből MAKROGOL-t írt fel. Azóta adom neki kétnaponta, van hogy három, és minden rendben. Próbáltam ritkítani, de sajnos akkor ismét kezdődött a probléma.

Olvass utána, és ha tényleg nem válik be semmi, akkor ez a legkíméletesebb, ami segíteni fog biztosan.

Ha arra kerül a sor hogy felírják nektek is: én kb fél deci folyadékban oldom fel (fele kubu fele víz, így biztosan megissza), egyelőre ezt is csak kanalazva adom, különben a fele mellé folyik :)

Drukkolok nektek!

"A makrogol, vagy más néven PEG, nagy molekulasúlyú polimer, nagy a vízmegkötő képessége, így megakadályozza a folyadék felszívódását a belekben, megnöveli a víz mennyiségét a vastagbélben.

Ezzel a széklet konzisztenciáját képlékenyebbé teszik, a tömegét növelik, és segítik a béltartalom bélben való mozgását és a székletürítés kellemetlenségét csökkentik. Csak mechanikusan hatnak, és miután nem szívódnak fel, változatlan formában ürülnek, ezért még hosszas alkalmazás esetén sem észleltek mellékhatást. Hozzászokástól sem kell félni, terhesség-és szoptatás ideje alatt is biztonságosan használhatóak."

2022. márc. 31. 23:10
 10/18 anonim ***** válasza:
100%
Ami még nem hangzott el az előző válaszokban: felejtsd el a probiotikumot. Az pont ellenkezőleg hat, gátolja a hasmenést azzal, hogy a bélrendszert támogatja. Nem írtad, milyet kap, de simán lehet, hogy többet ártasz vele, mint segítenél.
2022. ápr. 1. 00:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!