Mit tanácsolnátok nekem a jövőre nèzve?
Adott egy 15 hònapos tündèri kisfiú. Már nèha kòstolgat ès bontogatja a szárnyait a dac felè. Szeretnèm jòl csinálni, szeretnèm, ha lennènek szabályok. Jelenleg minden nap talál olyat, amit ugye nem kène csinálni pl a szegőknèl a sarokdìszt vagy mi a túrò az, leszedi, s az internetkábelt támadja, kapcsolgatja a radiátort (bekapcsolom a gyerekzárat rajta, de minden nap pròbálkozik). Itatòpoharát rendszeresen földhöz vágja, hiába kèrem szèpen, hogy rakjuk az asztalra. 1x magátòl lerakta, èlvezte is a dicsèretet èrte, de azòta is dobálja.
Ha olyat csinál azonnal reagálunk pl egyszer odacsapott nekem, de azòta sem, megtanìtottam, hogy simizünk helyette. Olvastam már pár nevelèsi trükköt pl kizökkentès, adjunk azèrt a gyereknek is választási lehetősègeket majd pl öltözèsnèl, következetessèg ugye fontos. Kaja tèren egyelőre csak az a szabály van, hogy ha nem eszik főtt ètelt ebèdre aznap nincs semmifèle nasi ebèd után. Mit tanácsolnál egy kezdő anyukának, bármifèle nevelèssel kapcsolatos okosságot megfogadok,esetleges buktatòkat, amire figyeljek...Köszönöm szèpen :)
Következetesség és türelem.
Ha kell, 100-szor el kell mondani, hogy nem szabad. Még kicsi, egyszerűen nem érti, mert még nem is értheti, hogy miért nem szabad.
A következetesség pedig csak akkor működik, ha 100%-os. Ha valamiben egyszer engedsz, akkor annyi az egésznek. Pl egyszer eldob egy játékot, és közlöd, hogy ha mégegyszer eldobja elveszed. Eldobja újra. Ilyenkor tényleg vedd el, és ne add neki vissza 2 perc hiszti után azzal a szöveggel, hogy "na jó, most az egyszer", vagy "odaadom, de csak ha jó leszel", mert ő azt veszi le az egészből, hogy a hiszti miatt kapta vissza.
Bár ez inkább a későbbiekben, de ha van valami amit hiszti után úgyis megengednél neki akkor inkább engedd meg elsőre, egyrészt megkíméled magad nagyon sok felesleges stressztől, másrészt komolyan fog venni, ha valamit tényleg nem engedsz meg. Mondok egy tipikus példát, lenn vagytok a játszótéren, szólsz, hogy 10 perc és indultok haza. Letelik a tíz perc, indulnátok, de őrjöng hogy maradni akar, erre te azt mondod, hogy "na jó, még 5 perc de utána már tényleg megyünk.." Ehelyett mielőtt elsőre szólsz, gondold át, hogy mi a végső határ, és ne kínozd magatokat ezekkel a felesleges játszmákkal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!