Mennyire probléma, ha nem nagyon van fix napirend 13 hónapos babánál?
Leginkább étkezésre értem. Van, hogy hatkor kel, van hogy 9-kor, teljesen változó.
Így van, hogy 5x, de van hogy csak 4x eszik.
Nálunk a vacsora főétkezés, így van, hogy ebédre zabkását vagy joghurtot eszik velem gyümölccsel, tehát nem meleget. Ha van előző napi maradék, vagy üveges, akkor azt adok neki ebédre, de nem mindig.
Jól gyarapodik, nincs baja, szopik is még. Csak mikor olvasom itt, hogy óramű pontos napirendek vannak, elszégyellem magam.
Nálunk nincs ioyen, hogy fixen x órakor eszünk, megyünk ki, fürdünk stb. Ez nagy probléma?
Ugyan Ági, ti nem vagytok hippik 😃
Gotcha!
Ha 5-kor kel a gyerek, akkor elhúzom 10-ig az alvást, ha 6-kor akkor a 10-esnél pont megfelelően álmos, ha meg 7-kor akkor 11-ig elhúzom.
Ne érezd magad rosszul, kérdező, a napirendet szerintem erőltetni nem nagyon lehet, ha nektek így jó, meg a gyerek nem igényli, akkor ne szégyelld, hogy nincs, nem kötelező lennie. Nálunk ugyan van, de csak azért, mert a gyerek kialakította magának. Én sosem tartottam napirendet, az esti fürdés/altatás volt az egyedüli fix pont a napunkban, aztán amikor kezdtem a hozzátáplálást, akkor kezdettől velem evett mindig, én meg IR miatt stabilan 2,5-3 óránként eszek, szóval ő is ezt tanulta meg. De nem eszik mindig, megkínálom, lenyalogatja a szószt a tésztáról, aztán megy játszani, ha nem éhes, nem kényszerítem semmire, én meg ebédelek nyugodtan tovább. A napközbeni alvása teljesen magától alakult úgy, ahogy, mindig kábé ugyanabban az időben (+/- fél-egy óra) igényelte az alvást, szóval ez is olyan, hogy mi hippi mód toltuk, aztán a gyerek eldöntötte, hogy neki ennyi elég is, köszi. Mondjuk én az egyetemen is tanultam és azóta is vallom, hogy igenis kell a gyerek életébe valamilyen rendszer, hogy biztonságban érezhesse magát és tudja, mire számíthat. De ez nem az órához kötött napirendet jelenti, csak az események sorrendjét. Tudja, hogy fürdés után jön a szopizás és utána az alvás. Tudja, hogy reggel ébredés után peluscsere jön és utána a reggeli. Ilyen szinten. Az órát még jó sokáig nem fogja tudni értelmezni, még ovisoknak is teljesen felesleges azt mondani, hogy 10 perc és visszajövök, mert ez egy értelmezhetetlen fogalom a számára.
Aki írja, hogy mi lesz akkor, ha délelőtt nem alszik a gyerek meg mittudoménmi... Hát, nem tudom, nekünk most már csak egyszer alszik napközben (szintén 13 hónapos), de amíg még két alvása volt, akkor ha bármelyik kimaradt, folyamatos nyűglődés, sírás, rossz kedv volt a válasza erre, felborult az egész esténk, mert ha ilyenkor elaludt teszem azt 8 helyett 6kor sűrű sírások közepette, akkor reggel ugyanúgy 7 helyett 5kor ébredt, és az istennek se tudtam visszaaltatni, ami azért nekem is erősen kényelmetlen. Ennyit nekem egy babatorna meg barátnőzés meg tudomisénmi nem ér meg. De minthogy relatíve fix időkben aludt mindig, ezért tudtam úgy alakítani a napokat mindig, hogy legyen idő barátnőzni, játszótérre menni, kerekítőre meg satöbbire, mert direkt olyan időpontokat vadásztam, ami belefér a napirendünkbe, mert nekem volt rosszabb utána (jó, valószínűleg a gyerek se értékelte), ha esetleg nem úgy alakult, ahogy ő igényelte. Most lehet ezt körülményesnek nevezni, én a kisebb ellenállás felé megyek ilyen szempontból, és ha nekünk ezt a napirend hozza meg, akkor az :D Amúgy nyaralni is simán el tudunk menni vele meg utazni meg minden, teljesen jól elviseli, szóval én azt mondanám, hogy ez nem a napirendtől, inkább a gyerek személyiségétől függ. Mondjuk 8 órát turistabuszban én sem tudnék nyugton végigülni nyafogás nélkül, ezt a gyerektől sem várom el, főleg, hogy szerencsétlenkém a babakocsit is utálja, ő vagy lábon jár, vagy hurciban viszem hosszabb távra, szóval ez is egy olyan dolog, hogy napirendtől függetlenül milió más tényező együttállása kell ahhoz, hogy működjön.
#20 mi eddig nem ébresztettük, mindig magától kelt 7 körül (10-15 perces eltérésekkel), konkrétan magunknak se állítottunk be ébresztőórát, mert a férjemnek ez így pont ideális volt a munkába induláshoz :D
Most kezdtük a bölcsit viszont, oda időben oda kell érni, mielőtt bezárják az ajtót reggeli előtt, ezért most már van ébresztőnk, de eddig 5 alkalomból 3x nem volt rá szükség, mert így konkrétan 4-5 perccel előtte ébredt fel magától. Szóval nálunk a gyerek maga az ébresztő :D
#22 voltam.
15: akinek napirendje van, annak minden nap kb. ugyanabban az időben álmos-éhes a gyereke. Ha nem biztosít lehetőséget az alvásra, akkor nyűgös és fáradt lesz a baba, esetleg túlpörög, és pusztulat lesz az egész délután. Babatornára pedig nyilván nem aludni viszi a gyereket az ember. A napirend nem azt jelenti, hogy semmit sem lehet csinálni. Mi is 3 hónapos kora óta utazunk a babával 200 km-et a nagyszülőkhöz, ha alvás idő van, elalszik, ha nincs, elszórakoztatja magát. Van az az időszak, mikor már nem alszik el a babakocsiban, ott persze nehezebb a helyzet, de nem tart sokáig ez az időszak, úgyis egyre kevesebbet alszik egy gyerek. Nagyobbik lányom 4 éves, volt napirendje babaként, ma már bármit bármikor csinálhatunk vele.
Minden baba más, minden babának másmilyen napirend kell. Van, ahol belefér egy kis lazaság, van, ahol nagyon szigorúan kell követni. Ezt megítélni bárki másnak semmi joga nincs, különösen mérgelődni miatta. Valaki szeret tervezni, valaki nem. Én például el nem tudom képzelni ezt az egészet (főleg egynél több gyerekkel) napirend nélkül, de valaki igen, valakinél ez nem lesz őskáosz.
Kérdező, így is fel fog nőni, emiatt ne aggódj. Én ennél komolyabb napirendet tartanék (fix fürdetés alvás minimum lenne), de ha nektek ez így kényelmes, és láthatóan kiegyensúlyozott a baba, akkor ne foglalkozz azzal, más miket ír.
Napirend ide vagy oda, a gyerek nem robot, ő sem mindig úgy működik, mint a te napirended. Lehet, hogy pont akkor nem éhes vagy nem álmos, vagy valami közbejön pont akkor. Persze én is azt mondom, hogy érdemes napirendet vezetni, de nem kell úgy kezelni, mintha a katonaságban lennénk. Én az arany középutat tartom, nem megyek át sárkányba, hogy ha nem pontban délben van ebéd, mert valami épp közbejön, de nem is csinálom azt, hogy egyik nap délben altatok, másik nap háromkor, mert az sem jó.
Van egy barátnőm, aki betegesen ragaszkodik a napirendhez és pont azért nem lehet vele soha semmit szervezni, mert neki akkor épp fürdetés van, vagy altatás vagy akármi. Mintha összedőlne a világ, ha egyszer-egyszer eltér tőle.
Az én napirendem? Semmit se tudsz rólunk, mi ez a támadás?
Az ő napirendje, ahogy ő alakította ki én meg tartom. Ha látom, hogy nem éhes, nem tömöm meg, ha látom, hogy nem álmos, megpróbálom lerakni kicsit később, de mivel kifigyelten mikorra álmosodik el, ezért általában mindig ugyanakkor álmos. Eddig párszor volt olyan hogy a szokásos alvási idejében nem volt álmos.
Nem is értem miért kell letámadni? Van napirend, nem kőbe vésett időpontokkal, és ha látom, hogy változik az alvási igénye, úgy alakítom a napirendet, hogy ehhez igazodjon.
Nem is értem honnan vetted amiket írsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!