Miért keverik össze sokan a tudatos pénzkezelést a gyereken spórolással?
Egy keresőszó kapcsán sok kérdés jött itt velem szemben, ahol azt olvastam, hogy ha valaki például használtan vesz valamit a gyereknek, az a "gyereken spórol." Nyilván negatív felhangja volt a kérdésnek.
Honnan jön ez a gondolat tulajdonképpen? Szerintem a gyereken spórolás az, ha valaki mondjuk egészségtelenül, silány kajával eteti a gyereket, mert az olcsóbb, hiszen a gyenge minőségű táplálkozásnak vannak egészségügyi következményei, de például annak, hogy valaki turiban vett polót ad a gyerekre, annak nincs következménye.
Nekem tök más kategória a gyereken spórolás és más az, hogy valaki nem ad ki 3X összeget ugyanarra, amit X-ért megkap, hisz miért tenné?
Ha nem tudom megvenni használtan, amit akarok játékot, mert abból tényleg felesleges az új,( olyan a nappalink mint egy magán bölcsi, a felével nem is játszott,) akkor megveszem újjonnan, de a kedves fiam előszeretettel dobja ki a kutyának ha nem veszem észre szét is kapja.
Vann too toot garázs ami új, de láttam hozzá + dolgokat használtan harmadáért, teljesen hibát lan mért venném meg, drágábban?
Cipőt azt sosem vennék, használtat, de ruhát szoktam bölcsibe játszani felesleges az új, de van csilli-villi ha megyünk valahová.
Én kb minden szart megveszek használtan, vagy újonnan. Ha bemegyek egy gyerekszobába fingom nincs, hogy dobozból szedte ki, vagy nem.
A gyerekeim általában mikor még nem tehettem meg, hogy jobb cuccokat vegyek magamnak ők akkor is megkapták a jobbat, nekem jó volt a gagyi.
10-es, félig egyetértek veled, félig nem.
Mi pl. építkeztünk (akkor az 5%-os Áfavisszatérítéssel meg csokkal olcsóbb volt felépíteni a házat, mint ugyanitt megvenni egy már használtat és felújítani), de a gyereknek használt ruhát vettünk akkor is. Amúgy, magunknak is, én kifejezetten szeretek turizni meg bolhapiacozni, a házban is sok dolgot ilyen helyeken vettünk.
És itt nem teljesen êrtek egyet a gondolatmeneteddel, hiszen valóban, a jelentéktelen dolgokról átcsoportosítottuk a pénzt a fontosabbakra, és igen, azért a lakhatáshoz képest abszolút jelentéktelen dolog, milyen ruha van 3 hónaposan a gyereken. Az mindegy neki, de az, hogy milyen otthonban nő fel, kell-e még minden hónapban X összegnek mennie felújításra, vagy nem, az szerintem nem mindegy.
Illetve mi is csapvizet iszunk, itt finom a víz, eszünkbe nem jutott soha palackban venni, pláne mert a környezetre is próbálunk odafigyelni.
Szóval, nem értem, hogy magát az átcsopotosítást miért spórolásnak tartod.
"Neki fontos, hogy 20 év múlva ne szakadt holmiban vagy ciki divatjamúlt holmiban lássa vissza magát, esetleg oviban-suliban ne szólják meg, vagy szimplán akarja tudni milyen jó olyan ruhában lenni, mint mások.."
Én nem vagyok kifejezetten használtruha párti, de ezt az érvelést nem értem, hisz hasznàltan is pont olyan stílusú babaruhàkat vesznek az anyukák, hozzáteszem akár fillérekért, mint más a boltból. Az, hogy ami hasznàlt egyenlő a foltos, kifakult vacakkal sem állja már meg a helyét. Persze vannak még biztos "klasszik" turkálók ahol minden olyan, amilyen de a háda jellegűekben azért bőven akad olyan ami a mostani kor divatja, arról nem is beszélve marketplacen milyen babaruhákat hirdetnek, sok csak öblítve volt. Szóval 20 év múlva pont nem tudja a gyerek miben volt a képen.
Én ezért sem értem a magadnak se vegyél akkor újat érvet, mert ha én veszek egy ruhát azt rendesen elhasználom, kihasználom, míg egy bizonyos életkor alatt baromi nehéz tönkrevágni a ruhát.
A programok étel stb tartós dolog az oké, rendes ember nem is spórol ilyeneken.
Hát ki is dobom a kukába mindjárt az összes babaruhát és babacuccot és kiveszem a takarékról a pénzünket h nehogy lelkisérült legyen 3 hónapos korára a baba, mert nem zsírúj cuccban van minden nap.
Sógornőmnek is szólok h tartsa meg a gyerekágyat meg a baabkocsit, én nem leszek spórolós szaranya 😂🤑
Kérdező az átcsoportosítás csak akkor ciki, ha csak a gyerektől csoportosítasz át, vagy akkor, ha van 200milliótok, de kis egyszobás panelben nyomorogtok használt cuccon kollektívan..
Mivel nálatok sok használt cucc van, ahogy írtad, tök normális, ha a gyereknek sem vesztek mindig újat.
Akkor válik valami használttá, ha már nem divatos. Én utálom a babakori képeimet(is), meg az összes olyat, ahol szakadt hajléktalannak látszom az unokatesómékhoz képest, mert a szüleim 3. házat, telket, meg ilyeneket vettek, de egy csomó gyümölcsöt, zöldséget nem is ismertem, és a gyros luxus volt, illetve gyakran a hús is, de a hétvégi házat muszáj volt megépíteni a 2. telken, meg erdőt venni baszki.. Van ilyen, és rohadt rossz, ha az ember nem tud egységesen költeni mindenre, akkor rossz érzés. Igenis fontos, hogy néz ki a gyerek, ha a 3 hónapos fel sem fogja, 10-20-30 év múlva biztosan fontos lesz neki, pláne ha saját gyereke születik és fel sem fogja, hogy lehetett vele úgy bánni, mikor ő a gyerekével erre nem lenne képes.
Egyébként mondom, nekem van használt cuccom, és van a gyereknek is, de ha csak a gyereknek vennék valamiből rosszabbat, mert ő nem tud tiltakozni ellene, lesülne a bőr a képemről. Ez a hány évig használja meg abszolút sóherség.. remélem minden másnál sem érdekel, mennyi ideig használja, mondjuk minek neki babafésű, hisz kevés a haja, vagy minek neki lepedőt cserélni, úgy sem lesz koszos, hisz nem izzad, ha nagyobb nem kell kényelmes ünneplő cipő, hisz évente kétszer van csak rajta, meg ilyenek.. ehhez nem tudok hozzászólni, ha számolod hányszor lesz rajta, és az alapján költesz rá.. Ha megnő, jó lesz tudnia, hogy rendesen bántak vele, ahogy ő is bánna a gyerekével, és ahogy mások bánnak a gyerekeikkel.
Ha nincs pénz, érthető, de akkor ne csak neki vegyél használtat, ha van, akkor nem tudom megérteni.
Nálunk a tartalék arra van, hogy legyen, ha kell valamire. Ebbe a ruházkodás, és a szórakozás is beleszámít pont annyira, mint egy hobbi.
"Akkor válik valami használttá, ha már nem divatos"
???
Egy csecsemő max. 1 hónapig hord egy ruhát, az hogy megy ki annyi idő után a divatból?
Pff azért ez komoly, hogy valaki úgy gondolkodik, hogy akkor értékelem a gyereket és akkor gondoskodok róla megfelelően ha havonta új ruhatárat veszek neki... 3 hónaposan...
Mondjuk tőlem úgy szórják a saját pénzüket ahogy akarják :D
De azt mondani h veszek egy nadrágot és 3 évig hordom az pontosan ugyanaz, mint veszek egy rugdalózót amit 3 hétig használ a gyerek.
19. Ez a látszat, megkap mindent amit szeretne, de ezértse apa, se anya mert güriznek, majd a kütyü felneveli.
Pedig a gyerek magasról tojik arra milye van, ha megkapja a figyelmet, és törődést a szüleitől, és nem bébiszittyók nevelik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!