Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Lassan 5 hónapos babát folyama...

Lassan 5 hónapos babát folyamatosan kézben kell tartani - hogyan tudnám leszoktatni róla?

Figyelt kérdés

A sztori úgy kezdődik, hogy császáros baba, nekem a szívem majd' megszakadt, hogy nem lehetett velem az első 2 nap. A kórházban ahol született, a császáros babákat az első 2 nap 3 óránként viszik az anyukához, én többször is kértem és mondtam a nővéreknek, hogy ne vigyék el fél óra múlva, hagyják ott többet.

Nem hinném, hogy konkrétan kézbe lett szoktatva, mivel a seb miatt csak fekve tudtam szoptatni az első pár nap, utána meg már úgy szoktunk hozzá. Az elején csak evett-aludt, evés közben ugye feküdt, szóval addig sem volt kézben, szopin meg mindig elaludt. Utána, mikor többet volt ébren, nemigen tudta lefoglalni magát, amit nem furcsálltam, hiszen egy 2-3 hónapos gyerektől hogy várjam el, hogy lefoglalja magát (vagyis szerintem, lehet rosszul gondolom xd)? Szóval akkor sokat volt kézben. Pár nap múlva 5 hónapos, és most az a szitu, hogy a játszószőnyegen alig marad meg pár percig. Leteszem, átfordul, rágcsál valamit és ordítani kezd. Forog mindenféle, tényleg jól fejlődik, több, mint 7 és fél kiló, de csak kézben akar lenni, és azt se mindegy, hogy csináljuk - sétálni kell vele, ha leülünk, pár perc múlva nyűgösködik. Jövő héten megyünk csatos hordozót próbálni, mert sehogy sem tudok a házimunkával haladni,kellene 2 szabad kéz. Szerintetek azzal szépen lassan le lehet szoktatni erről, vagy még inkább rászokik? Akinek ilyen volt a babája, hogy szoktatta le a non stop kézben levésről? Próbáltuk már ordítani is hagyni, de fulladozásig ordított, szóval szerintem az nem játszik. Első baba és amint gondolom látjátok, nem tudunk mit kezdeni a helyzettel. :/

2021. júl. 31. 20:03
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
81%

Konkrétan a hordozás elősegíti a mozgásfejlődést.

Az én hitem szerint csak jót tehetsz azzal, ha most nem teszed le és figyelsz az igényeire. Itt a legtöbbeknek ez az elmélet nem bejövős, így biztos le leszek pontozva.

Sokkal önállóbb, magabiztosabb lesz az a gyerek később - 3-4 évesen - akit "felkapdostak", akit "kézbe szoktattak", magyarán aki megkapta a testkontaktot, amikor arra szüksége volt. Sajnos ezt ma még sokan úgy értékelik, hogy a gyerek csicskáztatja a szüleit, ha ez van. Az nem ennyi idősen van. Annyi tény, hogy egy idő után nehéz a határszabás, ha a szülő nem látja, érzi, hogy mikortól lehet, kéne már. Olyankor lehet belecsúszni abba, hogy az ember fejére nő. Nem 5 hónaposan.

2021. júl. 31. 20:54
 12/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! ♥️
2021. júl. 31. 21:05
 13/29 Derjaderja ***** válasza:
75%

Hátra lehet kötni megfelelő eszközben. Csak az a feltétel, hogy a törzsét megtartsa hátrafordításnál. Ez 3-4 hónaposan menni szokott.

Ha egy segítő odafogja, korábban is lehet.

2021. júl. 31. 21:06
 14/29 Derjaderja ***** válasza:
85%

Még annyi hogy a hordozásnál az érzékelő receptorok, illetve az agytörzs olyan módon ingerlődik, ami segíti a mozgásfejlődést (pl fej és szemmozgások összehangolása, ízületi helyzetérzés).

A baba lekéretőzik, ha mozogni akar de vsz akkor is társaságkedvelő lesz.

Nekem a lányom onnantól lett nehezből könnyű baba, hogy mászni kezdett. Ő nagyon aktív, ingerkereső típus vsz szenvedett amíg nem tudott mozogni (nagy súllyal született és lassabb de normal mozgásfejlődése volt).

A kisfiam kb 2 hónappal gyorsabb, mint ő, 7 hónapos és mar hetek óta klassul kúszik, de ő így is igényli a jelenletemet. Ő mindig bújós baba volt, tényleg az ölelésre, puszira hajt,.míg a lányzóm a popót rázatta. Utóbbin már látom, hogy az átlagnal önállóbb, vagányabb csaj 2,5 évesen, igazán semmi hatránya nem lett a hordozasból, és a kicsiből is kezd kinőni egy bátor, nyitott kissrác.

Ne aggódj. Ezek a babák tudják, mi kell nekik. Egy korig abszolút a Te testközelséged a nyerő és ez így jó.

2021. júl. 31. 21:13
 15/29 anonim ***** válasza:
80%

2es, egy 5 hónapos azt sem tudja, hogy ő egy önálló élőlény, nemhogy manipuláljon! Olyan 8-10hónaposan jönnek rá, hogy ők nem az anyjuk "részei", ekkor jelenik meg a szeparációs szorongás is.

Kérdező, a hordozás nagyon jót fog neki tenni, csak figyelj arra, hogy eleget legyen hason is. :) A nyűgösség lehet a fogak miatt is, de lehet, hogy épp egy matrica időszakát éli.

2021. júl. 31. 21:24
 16/29 anonim ***** válasza:
80%
Ülj le mellé. Nem kell felvenni, legyél ott mellette, beszélj hozzá, játsz vele. Az elég. Lassan megfogja szokni.
2021. júl. 31. 22:37
 17/29 anonim ***** válasza:
65%

Akik szerint nem kell felvenni, majd megszokja, azok miért gondolják ezt?

Kitől kérjen és várja az igényeinek (ami itt jelen esetben a testközelség) figyelembevételét, ha nem a szüleitől? Ha a szülei sem teljesítik, az vajon milyen üzenetet rögzít egy életre egy emberben?

2021. júl. 31. 23:23
 18/29 anonim ***** válasza:
72%

"Magányos vagyok és rémült, senki sem segít rajtam, de nem baj, majd megszokom, az élet az ilyen" - ezt az üzenetet rögzíti, #17

Valószínűleg akik ezt bátorítják, hasonlóan lettek nevelve, és nehéz ezeken a hozott mintákon túllépni.

2021. aug. 1. 09:28
 19/29 anonim ***** válasza:
74%

17#

Ha esetleg nekem céloztad akkor orbitálisan félre éretted amit írtam.

Nem azt írtam, hogy egyáltalán nem kell felvenni a gyereket, de ha leteszed és sír társaságra vágyik. Ha leülsz mellé játszol beszélsz hozzá fogalkozol vele, ott vagy vele, de még is hagyod hogy gyakoroljon,ami ugye fontos,hogy az izmok fejlödjenek erősödjenek.

16# voltam

2021. aug. 1. 09:49
 20/29 Derjaderja ***** válasza:
100%

Jó, de ez a mellette játszás akkor jó, ha épp vevő rá a baba. Így en is "szoktattam" a gyerekeket, hogy amíg volt kedvük, addig lent voltak, illetve hogy egy-egy lèpest arrébb mentem, a szobaban pakoltam. De ez csak akkor működik, ha nem sír, hogy vedd fel, mert akkor az már nem a határok biztató tágítása.

Persze lehetetlen mindig elkerülni a sírast pl én egyedül fürdetek, altatok 2 kicsit az esetek többségében, de hát en minimalizálni igyekszem ezeket, és az utolsó megoldás, hogy na jó, most nincs más, sír picit. Ha egy mód van rá, hordozom, felveszem, tudok fél kézzel mosogatógépet pakolni kb bármit, hordozni, átstrukturálni a napot.

2021. aug. 1. 14:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!