Most ez a babakötvény hogyan működik? Minden babának automatikusan van ilyen? Mennyi kezdő pénz van rajta? Ezt most nem lehet igénybe venni, csak 18 éves korában? Vagy mikor?
Mivel nekem sem volt világos elmentem az államkincstárba és megkérdeztem, ezt a felvilágosítást kaptam:
Az állam minden babának nyit egy számlát amin elhelyez 42 ezer Ft-ot. Ezt a pénzt te átteheted egy bármely banknál vezetett számlára ahol tehetsz hozzá x összeget, amennyit akarsz és az ott kamatozik. Viszont nem érdemes áttenni mert az állam nem vállal felelősséget arra pénzre amit te hozzá teszel csak a 42 ezer Ft-ra ill. annak a kamatára. Az állam adja rá a legjobb kamatot évente kb 3 ezer Ft meg rá pluszba, a bankok nem adnak rá ennyit és nem is vállalják érte a felelősséget, fenntartják a jogot, hogy ha nem állnak olyan jól akkor felfüggesztik vagy meg is szüntetik a kamatozást illetve csőd eljárás esetén el veszik a kamat + a pénz amit te raktál be, a 42 ezer megmarad mert arra az állam vállal garanciát. Hozzám jöttek mindenféle banktól, hogy tegyem át hozzájuk a babakötvényt de mivel előtte már felvilágosítottak maradt ott az eredeti helyén, had kamatozzon. 18 évesen majd hozzájut a fiam és kezd vele valami. Nem lesz egy hatalmas összeg, lakást nem tud rajta venni, de jobb mint a semmi.
Minden gyereknek? És erről nem kap a család valami felvilágosítást? Csak azért kérdem, mert én most hallok erről először. És nem valószínű, hogy a faluszéli csóró család is tudna róla...
Amikor betölti a 18-at hol tud hozzájutni?
a 2005. dec.31 után született babáknak jár.
ha start számlát nyitsz, és még fizetsz be a gyerekednek pénzt (egy évben max 120Eft-ot tudsz befizetni) akkor az állam évente a befizetett összeg 10%-át, de max 6000ft-ot még hozzárak. (ebből adödik, h 60Eft-ot éri meg a legjobban évente befizetni.)és ezenkívül kamatozik is, a K&Hnál pl 6,66%-ot.
én fizetem a fiaimnak, havi 5-5Ezet ft, enyi nekem belefér, 18éves korura így 2-3M ft-juk lesz fejenként. Bár ki tudja mi lesz 15 év múlva??? :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!