7 honaposan felallt es lepeget! Nem korai?
Mi járunk Dévényre, mert feszes egy kicsit a kislányom izomzata. Nekem az elején azt mondta a Dévényes hölgy, hogy ha nem kezelnénk, ő is 6-7 hónaposan felállna mászás helyett, de ez egyáltalán nem jó. Ő most 7,5 hónapos, kúszik és erőteljesen dolgozik a mászáson és a kiülésen, szóval pont időben van.
Én megnézetném a helyedben, legfeljebb ha nincs semmi gond, akkor megnyugszol, ha netán mégis van, akkor lehet kezelni.
7,5 hónaposan állt fel, bútor mellett lépdelt és csak utána mászott és ült ki. Most már jár 11 hónaposan, néha szaladgálással próbálkozik. Neurológus "figyeli" mivel agyvérzés miatt mozgásfejlődési elmaradásokra számítottak, kifejezetten a járás miatt aggódtak.
Annyit mondott, hogy van ilyen, nincs baj vele.
13.
Az később derül ki, hogy van e baja. A fejlesztő tornáknak is az alapja, hogy szinte visszaviszik őket a mászás fázisába, keresztmozgások stb. Van összefüggés. Az én gyerekem mászott, de erősen baloldalasan, így szerencsénk volt, mert idejében észrevettük, hogy idegrendszeri érettlensége van és a suli kezdésre " helyrehoztuk". Unokaöcsém volt a csodagyerek, aki 7 hónaposan állt, ment stb. Vele pedáloztak állandóan a bátyámék, hogy az én gyerekem elmaradott. Na volt is meglepetés, mikor első osztályban szóltak, hogy diszlexiás a gyerekük.
14
Leírtam, hogy végül nem maradt ki a mászás. Amúgy mindent szabályosan csinált. Okos, értelmes gyerek. Van olyan 2 éves a környezetünkben aki nincs olyan értelmes mint ő. Nem kell egyből mindenbe belelátni hogy baja van a gyereknek. Egyébként ez nála örökölt, mert én is hamar jártam. Sőt én a mászást ki is hagytam és képzeld semmi bajom nincs és nem is volt.
15.
Nem írtam sehol, hogy a te gyerekednek lenne baja, hanem azt írtam, hogy ha gond van, az nem másfél évesen fog kiderülni. Attól pedig ne ájulj el, hogy a gyereked másfél évesen "okosabb", mint a szomszéd 2 éves Jucikája, mert az semmit nem jelent. A gyerekem óvodatársai, mind sokkal fejlettebb és "okosabb" volt a fiamnál, aki tényleg le volt maradva. Az iskolában a gyerekem évek óta kitűnő, ők pedig jó, ha közepes tanulók.
Ki a 🌳sz mondta hogy el vagyok ájulva? 🤦 Csak azért írtam le, mert én ebből is látom hogy nem hülye gyerek. De ennyi erővel te meg ne ájulj el, hogy kitűnő a gyereked. Engem az se fog érdekelni ha hármas tanuló lesz az enyém. Ki a túrót érdekel.
Csak tudod rohadtul unom már ezt, hogy ha egy gyerek gyorsabban fejlődik akkor jönnek az okosok hogy ilyen meg olyan baja van vagy lesz.
Az én kisfiam is felallt 7 hónaposan, oldalazva lépegetett is nem sokkal utána, emiatt azt hittem majd hamar elindul, aztán most 15 hónapos, és még nem jár, egy egy lépést tesz meg max önállóan, aztán inkább mászik vagy térden jár.
Szerintem mindenkinek van egy egyéni tempója, ki miben jobb, gyorsabb, amíg nincs extrém elmaradás, vagy furcsaság (pl asszimmetria a mozgásban) addig nem érdemes aggódni ezen, és hasonlitgatni, hanem hagyni hogy a saját tempojaban haladjon.
Korai még a felállás és lehet belőle gond. LEHET gond. De nem biztos, hogy lesz, és ha lesz, mennyire lesz súlyos.
Mindenesetre szólj a gyerekorvosnak, hogy ez a helyzet, mutasd meg gyógyotornásznak is a gyereket. A mászás erősíti a járáshoz szükséges izmokat. Ha túl korán jár a baba, az nagy nyomást tehet a gerincre és a medencére. Azon kívül idegrendszeri rendellenességet is jelezhet. No para, ezek kezelhető problémák, és nem is biztos, hogy baj van. De nézesd meg a kicsit.
A fiam minden nagymozgást 1 hónappal hamarabb csinált, mint az "előírt". A finom mozgásokkal, beszédfejlődéssel viszont lemaradt. Úgy néz ki, hogy sulikezdésre sikerül "kikalapálni" a gyereket. 🙃
"jönnek az okosok hogy ilyen meg olyan baja van vagy lesz."
Azért jönnek az okosok, mert az ilyen jellegű dolgokra anno nem figyeltek, viszont most már ismert egy csomó összefüggés és oda lehet figyelni. Hacsak nem sértődik meg az ember mindenen, ami nem csak hátbaveregetés és szívecskézés 😉
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!