Mit kell hamarább bevezetni a savanyitott tejtermékeket, vagy a tojássárgáját, vagy a kiflit, kenyeret? A manom 7,5 honapos. Hogy csináljam hetente egyik ujat probáljam? Mivel kezdjem?
sav. tejterméket 8-9. hósan kaphat
tojássárgája: 6 hós kortól főve főzelékbe
kifli kenyér- vagyis glutén - és ezzel úgy vannak sokan hogy akit nem érdekel az adja korán aki meg vigyáz az csak egy éves kora után.
de lehet 10-11 hósan
egyértelmüen a sav. tejtermékkel kezd mert az van legelörébb a listában és most nyáron jól is esik neki azokkal a gyümölcsökkel amit már fogyaszt.
aztán jöhet a kenyérhéj a kiflicsücsök felügyelet mellett
ezeket nem kell kóstoltatni de igen úgy hogy egyik nap ezt aztán figyeled hogy reagál és két három nap múlva mást.
szerintem ebben az esetben nem számit hogy mióta kap ilyesmit... ha tápszeres akkor hamarabb kaphat tejterméket.
Semmilyen glutén tartalmút nem adtál még neki? (Babakeksz, babapiskóta, ilyesmi?)
Én a glutén bevezetését babakeksszel kezdtem, belereszeltem a gyümölcsébe, 6 hónapos korától kezdve. Aztán 7 hónaposan már elcsórt a kezemből egy darabka kenyeret, és elmajszolta egyetlen fog nélkül. Utána már adtam neki azt is.
Tojássárgáját 8 hónapos kor után szokták bevezetni, hozzácsurgatod a főzelékéhez, és rottyantasz rajta még egyet, vagy főtt tojás sárgáját beleturmixolod a kész főzibe (spenóthoz és sóskához pl. tök finom).
Natúr joghurtot már adhatsz neki, vagy a főzeléket azzal habarod be, vagy akár gyümölccsel összeturmixolva is adhatod neki. Ha attól nem lesz semmi baja, akkor bevezetheted a túrót is (gyümölccsel, pl. banánnal és meggyel, vagy őszibarackkal, esetleg gyenge körözöttet is készíthetsz belőle - nagyon kevés pirospaprikával, snidlinggel, csipet sóval, ezt kenyérre kenve lehet adni neki, 8 hónapos kortól nyugodtan mehet).
Tehát akkor még egyszer:
- tojássárgája nem 6, hanem 8 hónapos kortól
- glutén bevezetése 4-7 hónapos kor között, nem 10-11 hónaposan
- nem a savanyított tejtermék van előbb, hanem a glutén.
én a kismama hozzátáplálási táblázatból irtam ki...
nem összeveszni akarok Banyucival.
én ebben hiszek.
Carmen, én sem veszekedni akarok, de csak egy dolgot emelnék ki azok közül, amit most írtál:
Glutén bevezetése.
Öcsém lisztérzékeny, ezért a kisfiam veszélyeztetettnek számít a lisztérzékenység szempontjából. Csecsemő belgyógyász szakorvos utasítása alapján be KELLETT vezetnem a glutént 6 hónaposan, ugyanis minél később találkozik a szervezete a gluténnal, annál nagyobb az esélye a cöliákia kialakulásának. Minél később találkoznak ugyanis a vékonybél bolyhok a gluténnal, annál kevésbé tudják tolerálni.
És ez nem az, amiben hiszek, hanem amit az orvosok mondanak!!!
A hozzátáplálási táblázatokban 4-7 hónapos kor szerepel!
Carmen, Banyucinak igaza van, a legújabb orvosi ajánlások szerint 4-6 hónapos korban kell a glutént bevezetni.
A 4 éves nagylányomnál még nem így volt, de most a kicsinél (11 hónapos) már így mondta a doktornénink.
A gluténra vonatkozó ajánlás megváltozott!!!!
4-7 hós között, de legkésőbb 7 hósig be KELL vezetni, ha azt akarod, hogy jó eséllyel megússza a lisztérzékenységet. A legjobb esélye akkor van, ha még akkor anyatejes is.
Lisztérzékeny a párom, eléggé utána jártam a témának, pár hója voltam néhány előadáson is :)
Szóval a gluténnal én semmiképpen sem várnék!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!