Kisbabához beszélni idegen nyelven?
Sziasztok!
Még nem vagyok abban a korban, illetve a gyerekvállalás küszöbén sem, pusztán elméleti a kérdés. Volt már tapasztalatatok ilyen gyermeknevelési módszerrel? Sokat gondolkodom rajta, vajon jelenthet-e előnyt egy csecsemő/kisgyerek számára, ha mondjuk az anyja angolul, az apja pedig magyarul beszél hozzá a kezdetektől. Hogy vajon erősíti-e azt, hogy később könnyebben tanuljon nyelveket esetleg.
Mintha azt olvastam volna, hogy a kisgyereket pszichésen is összezevarja, hogy anya más emberekkel magyarul beszél, vele meg nem, nem érti miért. És még büntetésnek is megélheti. Ebben most nem vagyok biztos, meg forrást sem tudok, de érdemes utána nézni.
Kétnyelvűként felnőni azért nehéz is, nemhiába kezdenek el általánosan később beszélni az ilyen gyerekek. Dupla annyi szó, dupla annyi információ amit fel kell dolgozni a kis agyuknak.
Én csak úgy, biztos nem beszélnék hozzá angolul folyamatosan. Úgyis elekzed 6 évesen tanulni, ha akkor rendesen gyakorolsz majd vele, ugyanúgy meg fog tanulni.
Pusztán elméleti jellegű a kérdés.
Amiatt gondolkodtam el rajta, mivel gyerekként velem sosem ültek le tanulni otthon, lévén az aluliskolázott szüleim nem értették meg azt a feladatot, amit nekem kellett megoldani felsőben. Mindig csodálkoztam rajta, illetve irigykedtem is az olyan osztálytársaimra, akiknek értelmiségi szüleik voltak és ez látszott is a nevelésükön; jobban ment nekik a nyelvtanulás, szépen beszéltek, csodálatos volt a szókincsük, rendszeresen jó helyezést értek el versenyeken...
Amiatt gondolkodtam el rajta, hogy vajon jó ötlet-e hasznát vennem majd a tanári szakos tudásomban a gyereknevelésben. :(
Szerbiában élek, egy példa: annó általános iskolában a szerbtanárnőm mesélte, hogy ő a fiához minden csütörtökön szerbül beszélt :D Nem babakorától, nagyobb volt már a gyerek, de így szépen megtanulta az alapvető dolgokat és nem kellett vele később erőlködnie, hanem volt egy tök jó kis nyelvtudása, amire építhetett (itt északon, ahol én élek, azokon a településeken, ahol a lakosság zöme magyar, az emberek nagyon gyéren beszélnek szerbül, ami a hivatalos ügyintézés, stb.szempontjából nézve nagyon nem előnyös, jó munkahelyed se lehet az ország hivatalos nyelvének tudása nélkül persze, viszont az iskolában sajnos képtelenség megtanulni szerbül egy vállalható szinten - régi tanterv, unalmas olvasmányok, tele török eredetű szavakkal, stb.).
Se pszichológus nem vagyok, nyelvész meg pláne nem, de szerintem olyan nyelven beszélsz a gyerekeddel, amilyenen te akarsz :D Csak azért az ANYAnyelvét tudja már, nekem mondjuk elég gáz, mikor kétnyelvű a család, de a gyerek csak az egyik nyelvet beszéli, éljenek akárhol is a világon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!