Tapszer? Egyutt alvas?
"Teljesen természetes, hogy non-stop cicin akar lógni, így viselkedik egy normális, egészséges kisbaba."
Erős kijelentés. Az hogy a te babád csak mellen nyugszik meg mert mással nem tudod megnyugtatni, kapcsolatot teremteni vele az nem azt jelenti hogy ez az egészséges és normális. Arra meg egyenesen büszke lehetsz hogy 5 percre nem lehet letenni a babádat mert kizárólag mellen van el, így mindenkinek azt kell bámulnia.
Nekem tápszeres lett végül mind két babám. Egyik se három óránként evett. Úgyanúgy etettem cumisüvegből, mint előtte ciciből. Semmi nem változott, csak annyi, hogy miután elapadt a tejem, cumisüvegből kapták a tápszert.
Ha megkérdezed az anyukádat mást fog gondolni mint te, és anyukád is mást fog gondolni, mint a nagymamád. Minden korosztály máshogy gondolkodik. Ezt mindenkinek meg kell tanulnia elengedni, és tisztelni az anyukák döntését.
21
De utálom az ilyen kioktató stílust.. Szerintem itt senki sem csinal rosszul semmit. Pár hetes babákról van szó. Kb.nyugalom, kaja meg anya kell nekik, ösztönlények,nincs rutin vagy hiszti, csak úgy "vannak". Mi sem vagyunk egyformák,ők sem. A kérdező tanácsokat,tapasztalatokat kért. Nem kell okoskodni meg lekezelő stílusban írni arról,aki máshogy csinálja, mint te.
Én a pökhendi stílusra reagáltam és arra a tényközlése hogy márpedig ilyen egy egészséges baba nonstop cicizik kész pont. A mi orvosunk véleménye az iszszről: " Ez egy jó kifogás lett az anyáknak, divattá vált a nonstop cici így addig se kell semmit csinálniuk". Van benne valami.
Csak nem értem akkor miért van sok kétségbeesett anyuka a fórumokon hogy se eleje se vége a szoptatásoknak, mentálisan és fizikailag ki van készülve, senki nem alszik, nincs idő a nagyobb tesóra, de még wcre menni sem. Ha az anyuka úgy nyilatkozik hogy " már a szoptatást se nagyon bírom" akkor szerintem nem azt kellene erőltetni hogy márpedig de minden nyekkre cici. Van akit feszélyez az hogy mások előtt szoptasson, most ha nonstop cicizik a gyerek akkor az ilyen anyuka hogy mozduljon ki? A babának kiegyensúlyozott anyára van szüksége, amihez saját magával is törődnie kell. Addig jó az iszsz amíg az a babának ÉS az anyának is jó. Nyilván ha éhes a baba azonnal kapjon enni ez nem kérdés, de igenis meg lehet próbálni megnyugtatni másképp is. Ha jól szopik egy 40 perc alatt jól kell hogy lakjon. A tej ugye 3 részből áll. Az eleje hígabb szomjoltó, a "közepe" tele van cukorral. A vége pedig a zsírban gazdag laktató. Ha mindig csak cicizik a baba soha nem jut el a "végéhez". Ellenben megissza a cukorban gazdag részt amitől fájni fog a hasa nem is kell csodálkozni. Fontos hogy kapjon a mell megfelelő ingert, egy alkalommal teljesen ki legyen ürítve (ha rá kell segíteni akkor fejéssel), és legyen ideje újra telni. A babának is idő kell az emésztéshez. De csinálja mindenki úgy ahogy jónak gondolja, viszont utánna ne panaszkodjon hogy ordít a gyerek a hasfájástól, ő pedig "ordít" vele együtt mert nonstop a mellén csüng és 5percre!!! sem lehet letenni. Mert tele a fórum ilyen anyukákkal.
Kikérem magamnak, nem volt pökhendi a stílusom. Az, hogy te így értelmezted, a te dolgod, amiben igazad volt, azt korrigáltam is utólag, hogy nem MINDEN baba ilyen, de jellemzően a legtöbb baba bizony szeretne folyton mellen lógni, és ez teljesen normális és egészséges. A kérdező megnyugtatására írtam úgy, hogy "ilyen egy egészséges baba". Mert amúgy az általa leírtakkal nincs gond, a jelek szerint az ő babája is a többséghez tartozik, a viselkedése teljesen normális. Max a mi kultúránkban ez még új és idegen, hogy hallgatunk a gyerek jelzéseire és aszerint kínáljuk, és nem mi mondjuk meg, hogy márpedig ekkor lehetsz éhes és pont. Az orvosod véleménye meg nem mérvadó, a WHO és a magyarországi orvosi kamara ajánlása is az iszsz, egyébként, de azok az orvosok, akik esetleg 20-30 éve végeztek az egyetemen, még mindig a 3 óránkénti etetést és közben teáztatást (!!!) meg társait javasolják, mert amúgy gyanús, hogy nem vesznek részt IBCLC képzésen és lövésük sincs a tejtermelésről és a szoptatás egyébként fontos szerepéről a gyerek fiziológiai és pszichés fejlődésében (és itt nagyon erősen zárójelben jegyzem meg, hogy én iszsz mellett is teljesen tökéletesen tudom végezni a dolgom, szóval még csak kifogásnak sem használható, hogy emiatt nem csinálok semmit). Szerinted, ha egy kisbaba folyton mellen van, nem fog eljutni az ún "hátsó", zsíros tejig? Dehogynem. Sőt, pont, hogy ezzel jut el igazán, a háromóránkénti 20 perces szopikkal kapja csak az első, cukros részt a baba. De a mellnek nem kell idő, hogy "megteljen", mert a mell alapvetően tejTERMELŐ, és nem tejTÁROLÓ szerv. Rendszeres ürítés és ingerlés hatására termeli a tejet, ha sok ideig nem ürül, ha sokáig tárolódik benne a cuccos, akkor nem termel, vagy lassabban, és bumm, sírhatunk itt hogy nincs elég tejem, pótlás kell. És igen, 40 perc alatt jól szopó baba jól kell, hogy lakjon, de a szopizás nem csak és kizárólag étkezést szolgál, ismét. Neki ez az egyetlen érezhető, valós kapcsolata még a világgal (az ún. 4. trimeszterről beszélek, az első három hónapról, és itt még annak nagyon az elején van a kérdező), ami ijesztő, ismeretlen számára, míg a mell, az anyja közelsége, illata, a szívdobogásának hangja ebben egy biztos fogódzó a számára. Én úgy gondolom, hogy kegyetlenség ettől elszakítani, ha neki jól esne ezt érezni 40 percen túl is és 2 óránál gyakrabban, de ez az én személyes privát véleményem, nem gondolom, hogy másnak is feltétlenül így kell csinálnia, mindenki úgy gondozza a gyerekeit, ahogy akarja és ahogy nekik jó.
Azzal maximálisan egyetértek, hogy ha az anyának teher az igény szerinti szoptatás, fárasztó, nem érzi jól magát, akkor ne erőltesse. Az igény szerinti szoptatásnak része az anya igényeit is figyelembe venni. Nincs azzal baj. Én személy szerint nem éreztem tehernek az első hetekben, hogy a lányom csak aludni tudtam letenni, mert amikor ébren volt, nem lehetett levenni a mellemről, ezért is csináltam így. Nem gondolom a tápszert sem ördögtől való dolognak, de amíg ösztönösen érzem, hogy ezt így jó, így igényli a saját gyerekem, addig nem fogom 50 évvel ezelőtti elavult, egyáltalán nem válaszkész elvek mentén gondozni, csak mert fórumokon vannak, akiknek nem jött be. A kérdező is iszsz-t szeretne, ezért mondtam, hogy viszont ha így ki akar mozdulni, akkor meg kell edzenie magát, vagy olyan helyre kell mennie, ahol nem zavarja, hogy nyilvánosan szoptat, mert különben nem tud menni sehova, ez tény. Én parkokba járok/jártam ki és kizárólag olyan társaságba, ahol tudom, hogy nem botránkoztat meg senkit a dolog, de egy ilyen pici babával az ember amúgy sem megy el plázázni. És idővel enyhül a dolog, nekem még nem egész három hónapos a lányom, de már most nem lóg annyit mellen, pedig továbbra is akkor adom neki, amikor kéri. Most már nyugodtabban lehet vele közlekedni (lehetne, ha nem lenne világjárvány), és szerintem ezzel semmi baj sincs, idővel minden változik. Ja, és amúgy nem volt hasfájós egy pillanatig sem, ez nem tudom, mitől függ, de tuti nem attól, hogy valakit igény szerint szoptatnak-e vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!