Lefagyasztott tejcsit hogy lehet hasznosítani? Egyből mehet mikroba, vagy hűtőben engedjen fel? Vagy kivehetem a mélyhűtőből és ha felolvadt, mikro? Hogy csináljátok?
Mikrozni egyáltalán nem szabad, mert tönkremennek benne a fontos vitaminok! Kiveszed a fagyasztóból, hűtőben kiolvasztod. ha gyorsan kell, akkor vízzel töltött edénybe állítod és azt melegítve olvasztod ki. Miután kiolvadt, melegítheted ugyanígy. Felmelegítés után rázd össze alaposan, mert fagyasztás során szétválik a zsírosabb és a vizes rész!
"Egy mikrohullámú sütő hihetetlenül praktikus tud lenni, hiszen egyszerűen és gyorsan felolvaszthatjuk, megmelegíthetjük vagy akár meg is főzhetjük benne az ételt. A mesterséges csecsemőételeket is felmelegíthetjük a mikróban, az anyatej kiolvasztására és felmelegítésére azonban nem alkalmas.
Az anyatejet lehetőleg mindig nagyon kíméletesen kell kiengedni és felmelegíteni. Több oka is van annak, miért nem tanácsos mikrót használni az anyatej melegítéséhez és kiolvasztásához.
A mikróban nem lehet egyenletesen felmelegíteni az anyatejet, s ha nem keverjük el alaposan, akkor megégetheti a csecsemő száját, nyelvét vagy lenyeléskor a nyelőcsövét (ez természetesen a tápszerek felmelegítésére ugyanúgy igaz).
Míg a forrázást kellő körültekintéssel megakadályozhatjuk, azt azonban nem, hogy az anyatej értékes tápanyagai elvesszenek.
Az anyatej mikróban történő felmelegítésekor már egészen alacsony hőmérsékleten (20-25 fokon) csökken a lizozim valamint az IgA, IgM és IgG mennyisége.
77 fokos hőmérsékletnél az immunglobulinok teljes inaktiválódása mutatható ki. Az IgA és a lizozimtartalom csökkenése olyan baktériumok elszaporodásához vezethet, mint például az Eserichia coli. Az anyatej baktériumölő hatását a mikrohullám jelentősen károsítja. Minél magasabb a hőmérséklet, annál több negatív hatás éri az anyatej fertőzésekkel szembeni kedvező tulajdonságait.
Ezen kívül a telítetlen zsírsavak, a lactoferrin és a limphocyták is károsodhatnak a mikrohullám hatására.
Egyértelműen csökken az anyatej C-vitamin tartalma, ha mikrohullámú sütőben melegítik. A B12 vitaminra gyakorolt hatás még nem bizonyított egyértelműen, de a tehéntejjel végzett kísérletek során ez a vitamintípus inaktív B12-re bomlott.
A fentieket figyelembe véve az anyatej felengedéséhez és melegítéséhez mindig a legkíméletesebb eljárást válasszuk, például keringetett levegővel működő elektromos üvegmelegítőt, vagy vízfürdőt alkalmazzunk. Ezeknél a berendezéseknél pontosan beállítható a hőfok, s így elkerülhető a túlmelegítés. Ha gyorsan akarunk végezni, akkor egyszer-egyszer akár meleg folyóvíz alatt is felmelegíthetjük a tejet.
Az etetés előtt jól rázzuk össze a tartóedényt és ellenőrizzük még egyszer a tej hőmérsékletét."
Csak vízben melegítsd fel, mikrózni nem szabad!
A lányomnak minden nap fejtem és adtam oda a tejet, de 3 hónaposan már nem itta meg a lefejt tejet, csak szopott és tápszert evett/eszik! Nem csodálom, hogy nem eszi meg amit hónappokkal ezelőtt lefejtél!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!