Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Itt mindenki mondókázik a...

Itt mindenki mondókázik a babájával?

Figyelt kérdés
Fél éves a babám, ma mondta az orvos hogy sokat énekeljek neki meg mondókázzak... Egész nap beszélgetünk vele, meg egymással is mellette. Megy a rádió, arról kB mindent énekelek neki, azt nagyon szereti, de se gyerekdalokat nem, se nem mondókázok... Nekünk ez annyira mesterkéltnek tűnik, nem spontán, hanem kötelező 'leülünk és most mondókázunk'. Más is van így vele?
2020. aug. 19. 17:52
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
88%
Nekek nem mesterkélt. Szereti a babám.
2020. aug. 19. 17:56
 2/14 anonim ***** válasza:
74%
Nem mondókáztam neki és nem is énekeltem neki. Nem szerette. Pedig nincs rossz hangom, szerettem is volna, de egyszerűen nem érdekelte. Nem is erőltettem. Ettől, hogy nem csinálod, semmi hátrány nem fogja érni. Én folyton beszéltem hozzá, ő maga is állandóan kérdezett, egyébként 2 éves sem volt és már folyékonyan beszélt.
2020. aug. 19. 17:59
 3/14 anonim ***** válasza:
92%

Mi szoktunk mondókázni és énekelni is. Imádja. Már kéri is a csip csip csókát, összekulcsolt kezét felém nyújtja és mondja, hogy csipcsi.

Egy kicsit se mesterkélt, nálunk ez teljesen természtes és alapvető.

Ringatót is nagyon szeretjük. Ő is és én is. Sok új dalt és mondókát tanultam ott én is, amit otthon is szoktunk énekelni

2020. aug. 19. 18:03
 4/14 anonim ***** válasza:
94%
Igen, mondókáztam a saját gyerekeimnek és a család gyerekeinek is. Sok mondóka kifejezetten fejlesztő hatású, a gyerek kognitív képességeit fejleszti. Egy "Gyí, paci paripa" vagy bármilyen másik ügetős, mutogatós mondóka nagyon sokat tesz hozzá a fejlődéshez, nem véletlenül ajánlják.
2020. aug. 19. 18:03
 5/14 anonim ***** válasza:
94%

A mondókázás a ritmusérzéket is fejleszti (de persze máshogy is lehet). Meg az, hogy az öledbe ülteted, rázogatod, ölelgeted, szociális szempontból is jó. De ezt is lehet másképp is. Sok ilyen játék ingerli az egyensúlyérzéket is, amit megint el lehet érni más játékokkal is.

Szóval nem nélkülözhetetlen, de sok pozitív hatása van.

2020. aug. 19. 18:04
 6/14 anonim ***** válasza:
74%
Nem nagyon tudok mondókákat, csak egy-kettőt, úgyhogy sokat énekelek neki, táncolunk, dobolunk zenére, verseket mondok. 11 hónapos, 5-10 szót mond magától egyelőre, ritmusra riszál, kezd önállóan állni :) A Ringatóba egyszer belehallgattam, de ijesztőbb volt, mint egy horrorfilm, nem tudom, mások mit szeretnek annyira rajta :D Népdalokat és Gryllust énekelek helyette, csörgődob/furulya kísérettel :D
2020. aug. 19. 18:10
 7/14 A kérdező kommentje:
Szoktam neki ukulelén játszani, énekelni, meg játszunk neki xilofonon is, sokat van kézben, sokat nevettetjük kézben... De egyszerűen nem bírom rávenni magamat, hogy mondókákat tanuljak, nem tudok egyet se, meg szerintem nem is nagyon érdekelné... ha mesét olvasok, az is csak az első pár mondatig köti le, aztán inkább megeszi a könyvet.
2020. aug. 19. 18:24
 8/14 anonim ***** válasza:
5%
Sosem mondókáztam, énekelni se szoktam, rádió sem megy.
2020. aug. 19. 18:54
 9/14 anonim ***** válasza:
Akkor szerintem ne mondókázz. Úgy nem érdemes, ha rosszul érzed magad tőle. Pótolod mással. De ha van nagymama, nagynéni stb., aki viszont megpróbálná, ne is beszéld le róla.
2020. aug. 19. 20:21
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

A fontos, hogy foglalkozol vele 😊 Ahogy írtad, énekelsz neki, táncoltok, mesét is olvasol, még hangszer is előkerül. Na és, ha kimarad a mondókázás? Majd óvodában "pótolja" és együtt mondjátok majd.

Szomorúan tapasztalom, hogy mennyi gyereknek nem olvasnak mesét....vagyis nem törődtek velük kicsiként. Ez a szomorú.

Egy volt tanárnőmet anno az orvos dicsérte meg, hogy milyen fantasztikus, hogy mennyit mondókázik a gyerekkel még a váróban is. Csak a tanárnőm nem tette hozzá, hogy csak azért teszi azt, mert félt attól, hogy a gyerek zajt csapva idegesít másokat.....

Gyerekdalokat szerintem simán be tudsz illeszteni a hangszeres játékok közé pl.: Zsip-zsup kenderzsup, Hinta palinta, Boci, boci tarka... Ezeknek egy részét el is lehet mondókázni játék közben.

Azt nem írtad, hogy a rádió mennyit szól, ha lehet ne háttér zajnak használd, mert akkor fölöslegesen megy és semmit nem tesz hozzá a baba fejlődéséhez.

Mi is csak a nagyon alap mondókákat mondjuk, de ad hoc jelleggel, amikor neki vagy nekem eszembe jut.

2020. aug. 19. 20:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!