Mit lehet kezdeni egy újszülöttel?
Három hetes a babám, és amikor ébren van, akkor mindig olyan furcsán érzem magam, mintha "visszafognám", vagy nem tudom, mert nem tudom, hogy mégis mit kezdjek vele olyankor. A hasára fektetem olyankor, aztán amikor megunja, akkor kézbe veszem, és a vállamról nézelődik, de így nagyjából ennyi. Mégis mit lehet kezdeni egy ilyen pici babával? Szeretném támogatni a fejlődésében, amennyire tudom, de fogalmam sincs, hogyan kezdjek hozzá. Igazából rossz anyának érzem magam már most, mert beszélni is alig beszélek hozzá, a pocakomban sem nagyon éreztem azt, hogy tudnék neki miről mesélni, és most is csak ritkán jut eszembe, pl peluscsere meg öltözködés közben mondogatom neki, hogy most éppen mit csinálunk, kicsit néha gügyögök neki, meg általában csak gyönyörködök benne, hogy ilyen szép meg olyan cuki, de igazán magasröptű beszélgetéseket nem tudok vele lezavarni, többnyire csendben ülünk itthon, vagy esetleg sorozatot nézünk szopizás közben, és annak van hangja.
Ti mit csináltatok ilyen fiatal babával? Mikor, mikről beszélgessek vele? A férjemnek annyival jobban megy ez a dolog, amikor kézbe veszi, akkor mindig folyamatosan beszél hozzá, mesél neki a napjáról, mutogatja neki, hogy most az ablakon néznek ki, most a tükörben nézegetik egymást, tudomisén. Nekem ez valahogy nem megy, főleg nem egész nap.
Keress rá, ingyen le lehet tölteni az "Anya taníts engem" című könyvet. :)
Amúgy ez a kezdeti időszak ilyen. Azzal segítesz neki a legtöbbet ha a közelében vagy, érez téged és megmutatod neki a világot. Pl. ablakban nézelődés, színek, tornázgatás (nem erőltetve!).
Én is voltam hasonlóan. Én énekeltem neki sokszor beszélgetés helyett. Azt szerette nagyon, a mai napig imádja az éneklést és mondókázást.
De ne aggódj, idővel bele fogsz jönni, főleg amikor már majd reagál arra, amit mondasz neki
Én énekeltem. Vagy zenét tettem be, arra dúdolgattam neki.
Jófajta dallamos számokat (magyar rock, népzene, népdalok).
Hogy az alap ragadjon. A dallamok a fejében.
De én nagyon muzikális vagyok,tanultam is zenét.
Eleinte, míg ilyen pici volt a lányom, csak magyar zene ment. Hadd szokja.
Egy-két dalt már születése előtt sokat énekeltem neki, ezek lettek az altatói (pl. Radnóti Miklós:Éjszaka c. verse--csodálatosan zenésítette meg a Kaláka zenekar! Az első naptól ezzel altattam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!