Hagytad/Hagyod sìrni a babàd?
11
Amit írsz csacskaság.Ha sírt felvettem, megvigasztaltam letettem.Érdekes mód nem lett ölbe baba,simán mászni kezdett 5 hónaposan, szeretett felfedezni és viszonylag hosszabb időket elvolt magában, anélkül, hogy szórakoztatni kellett volna..A mai napig szépen el van.3 éves.:)
9 vagyok és azzal szeretném kiegészíteni, hogy az én babám tényleg az első hónapokban mozgatás függő volt.
Nem lehetett megvigasztalni és letenni, nem lehetett félbehagyni valamit, mert 5 perc, 1 óra, fél nap múlva ugyanúgy sírt ha megpróbáltam. Aludni nappal a séta közben aludt. Egy darabig a hàzimunkq egy részét éjjel csináltam, de 4 hónapos korától óràkig 20 percenként, utána 2 óránként kelt és volt órákig cicifüggő időszak is.
Nem lehetett sírni hagyni olyan értelemben, hogy órákig is tud sírni folyamatosan. Ezért nekem nem 5 és nem 10 percet, hanem egy egész főzést is pl végihordított, mellettem a babakocsiban, beszèlve hozzà, puszilgatva, gyakran felvéve-letéve is. Ez van.
Amikor elkezdett kúszni-mászni.(szegénynek peche, hogy lassú mozgásfejlődésű, így ez 8-11 hónapos korára jött el), hirtelen szuperül elvolt, bejárta a házat, meg sem állt. Illetve kb 6 hónaposan már rászoktattam, hogy babakocsiban a kertben is elaludjon kis tologatásra, és akkor tudtam jobban dolgozni.
Most tökjó az a része, hogy 2-3 órás a nappali alvása és jól tud játszani egyedül is, ha épp olyanja van (de mindennap azért 1-2 ilyen órát el lehet kapni).
Nem hagyom sírni, nyűglődni, mert tudom hogy milyen kihatásai vannak a felnőtt életére is illetve hogy mit közvetít a szülő egy csecsemőnek, azzal ha nem válaszkészen áll hozzá. Inkább beleteszem az első években ezt a plusz melót, ami ezzel jár, hogy olyan ember váljon belőle aki meg tud bízni a világban, aki tudja hogy számít és nyitottan tud hozzáállni ő is másokhoz.
(és a lepontozóknak előre üzenem, hogy a pszichológia általános összefüggései akkor is működnek ha nem hiszel bennük 😉)
Derjaderja: jól csinálod. Nem az a nem sírni hagyás, ha megcsinálsz neki mindent, ez már ugye a nagyobbakra vonatkozik. Ha ott vagy mellette és meghallgatod, az elég.
Az első évben meg tényleg érdemes beletenni azt a plusz munkát, hogy nem hagyod 5 percnél tovább sírni.
(5 perc után kezd el termelődni a stresszhormon, amit a csecsemők még nem képesek visszacsökkenteni, ehhez kell a testközelség a szüleikkel. Ha sokszor hagyják egy csecsemőnek magasan a stresszhormon szintjét, azzal azt érik el hogy a szervezet megtanulja hogy a magas stresszhormon szint a normális, így alacsonyabb stresszre még nem kapcsol be később sem a szervezet normál védelmi mechanizmusa, csak akkor már amikor a stressz elviselhetetlen lesz)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!