Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » 16 hónapos (+/- 1-2 hónap)...

16 hónapos (+/- 1-2 hónap) gyereketek csinál ilyeneket? Szerintetek ez gondot jelenthet?

Figyelt kérdés

Lassan 17 hónapos kisfiam viselkedése néha kétségbe ejt.

Az alábbi dolgokra lettem figyelmes.

-nevére csak akkor figyel ha akar.

Pl.ha úgy van kedve egyből odanéz, de ha elmerül valamiben akkor 5-6x is szólni kell mire odanéz (ha egyáltalán végül odanéz). Utóbbiból elég sok van minden nap.

-nagyon aktív és nagyon rég helyesen járni tudó gyerek. Mégis mostanában ha olyan helyen vagyunk vagy csak a városban sétálunk is gyakran előfordul, hogy nem akar a saját lábán jönni, hanem felkéri magát az ölünkbe. Ide tartozik az a probléma is, hogy legtöbbször vagy ez van, vagy az hogy nem engedi hogy fogjuk a kezét és csak a saját feje után menne

-új helyeken vagy idegen emberektől mostanában simán sírva fakad, de komoly félelemmel a hangjában

-néhány szót kimondott már, de nem nagyon akarja használni azokat. Ha kérem hogy mondja ezt azt vagy mutassa mit mond ez vagy az a állat sokszor bedurcázik és rázza a fejét, nem akarja. Lehet hogy csak mert “eröltetem és nem érett még meg rá”, de néha eszembe jut hogy nem baj-e hogyilyen ellenséges a beszéddwl kapcsolatban, és hogy nem lesz-e ebből valamilyen probléma

-felveszi a szemkontaktust, de néha kevésnek érzem, sokszor mintha a falnak beszélnék, pedig minden tökéletesen ért amit neki mondok

Előre is köszi a válaszokat!

2020. jún. 26. 21:56
 1/8 A kérdező kommentje:

Bocsánat, egy fontos dolgot kihagytam!

Sokszor előfordul (főleg új dolgokkal, tárgyakkal) hogy kitalál egy tevékenységet és azt csinálja 5-6x egymás után.

Pl. adok neki egy fedeles dobozt amiben van egy kiskanál. Kinyitja, kiveszi a kanalat, majd rázarja a fedőt. Aztán megint kinyitja beteszi a kanalat, rázárja a fedőt és ezt mondjuk meg 3-4xmegcsinalja

2020. jún. 26. 22:12
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen normális. Én se "hallgatok a nevemre", ha valamiben nagyon elmélyedek, arra az egy dologra koncentrálok, nem arra, hogy körülöttem valaki valamit mondani akar nekem.

Második is normális. Elfárad, fel akar menni az öledbe. Keresi a határokat, saját akaratát, persze, hogy menne amerre lát.

Szintén normális. Az én lányom ordítva sírt, amikor a messzi mamája az ölébe vette, pedig előtte már találkoztak néhányszor.

Két, két és félmilliárd évesen kezdenek el beszélni "folyékonyan" a gyerekek, előtte nem jellemző. Lehet csak lusti ezekhez, nem különösebben érdeklődik az állathangok iránt.

Felveszi a szemkontaktust. Nem tudom, mit parázol ezen. Lehet már unja a sok dumát, S menne játszani vagy mást csinálni. A lányom néha szabályosan arrébb lökött, mert most nem akart ezt és ezt csinálni.

2020. jún. 26. 22:13
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
A gyerekek szeretik ismételni a dolgokat, ez ad nekik egy biztonság érzetet, hogy az a dolog egészen biztosan nem változik, ugyanúgy történik. A kisgyerekek ebben a korban szeretik pl sorrendbe rakni az autóikat, építőkockáikat, ez is normális, sőt! Azt jelenti, hogy megfelelően fejlődik.
2020. jún. 26. 22:15
 4/8 anonim válasza:
100%
Semmi szokatlant nem olvastam. Ez a viselkedés egy teljesen normális, átlagos 16 hónap körüli gyerek viselkedése.
2020. jún. 26. 22:17
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan így kell problémát keresni, ott ahol nincs.

Minden teljrsen normális. Miért merült fel benned egyáltalán a gondolat?

2020. jún. 26. 23:10
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a bő 2 éves gyerekünk is ugyanilyen, én nem láttam ezekben semmi furcsát. Ő az apjához kéri fel magát állandóan. Idegenek vagy párszor látott emberek elől bújik el, pedig régebben imádott mindenkit.
2020. jún. 27. 05:29
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy írták, teljesen normális. Viszont ahogy kezeled, az nem. A beszédtanulás során sose szabad követelni, hogy mondd ezt, mondd azt, így mondd. Ez a direkt követelőzés kontraproduktív. Elveszed a kedvét. Nem így kell beszédre buzdítani, hanem indirekt módon és úgy hogy te ismételsz.

Pl: kézzel lábbal kapálózva mutogat a poharára, hogy inni szeretne.

Erre a rossz reakció: "nem értelek, mondd szépen, hogy inni szeretnék!" - persze egy beszélő 3-4 évessel már lehet ilyet "játszani", hogy megtanulja a normákat, de nem egy nem beszélő gyerekkel (ha a 4 éves megkésett, akkor nála se lenne célravezető)

Ehelyett a helyes: "Látom, inni szeretnél. Tölthetek a poharadba? Nagyon jó, igyál csak. Itt a pohár."

2020. jún. 27. 06:40
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszaitokat!

Igazából még örülök is hogy leszúrtatok, jobb ezt olvasni, mint hogy Úristen ezek nagyon nem normális dolgok.

Egyébként sajnos tény hogy egy aggódósabb tipus vagyok, amin nálam a gyerekvállalás rontott is. Ráadásul első unoka, nem nagyon van pici gyerek a közelünkben.

Mostanában látok többet hogy a koronavírus javulása miatt mehetünk játszótérre.

Igyekszem akkor ezekben nem a rosszat látni, és nem erőltetni semmit sem (ahogy a beszédet sem).

Köszi még egyszer! Szép napot Nektek!

2020. jún. 27. 12:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!