Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Ha túlságosan odafigyelek rá...

Ha túlságosan odafigyelek rá később veszi rá magát a beszédre és más dolgokra?

Figyelt kérdés
Nemrég ezt mondták nekem, hogy ez lehet az oka mindennek. Kislányom 15 hónapos, de nagyon le van maradva. Nemrég kezdett el járni, de most épp szeparációs szorongása van úgyhogy folyamatosan fogja a kezem :-(. Talán egy hete hogy megrág ételeket, de azt is mikor milyen napja van :S. Ha adok neki inni akkor nem dönti meg magának az üveget, addig sír és csapkod amíg én nem teszem meg. Még közel sincs az egyedül evéshez és még egy szót sem mond :-(. Sokszor hagyom egyedül is játszani meg együtt is szoktunk,de kezdek elkeseredni :(. Úgy látom hogy mindent megért, de mégis más korabeli babák sokkal okosabbnak tűnnek :-(
2010. júl. 30. 13:54
 1/9 anonim ***** válasza:
Hát szerintem is le van maradva, nem a járásban meg a beszédben. De ennyi idősen még nem rágja meg az ételeket meg nem dönti az üveget, szerintem gond. A gyerekorvosod mit mond? És ennek köze nincs ahhoz hogy túlságosan odafigyelsz rá.
2010. júl. 30. 13:58
 2/9 A kérdező kommentje:
A doki szerint nem baj, hogy még nem rág, vannak ilyen gyerekek akik később kezdik el. A többit meg nem mondtam még neki.
2010. júl. 30. 14:02
 3/9 anonim ***** válasza:
Én is kíváncsi vagyok, hogy mit mond a gyerekorvos és a védőnő? Esetleg nem volt koraszülött a kicsi? Az meg biztos, hogy nem attól marad el, mert túlzottan odafigyelsz rá. Éppen ha sokat beszélgetünk, verselünk, énekelünk a piciknek ösztönzi őket az "utánzásra" a beszédre. Esetleg szülésnél nem volt valami probléma? Oxigén hiány?
2010. júl. 30. 14:03
 4/9 anonim ***** válasza:

Nem okosabbak a környező babaák, csak más ütemben fejlődnek.

Nekünk az vált be,hogy amikro olyat csinált amit szerettünk volna (pl megdönteni az öveet hogy egyedül igyon),akkor megdicsértük, de nagyon látványosan.

Ez hatott!

Egymás után örömmel mondtuk, hogy jaaaaaj,de ügyes, milyen nagy lány stb...

Az én lányom 14 hós, nem eszik egyedül. Szeretné,de csak néha engedem meg neki, amikor tényleg nem számít hogy mit ken össze, mert ha egyedül eszik abból egy falat sem megy a szájába. Egyedül a virslit tudja megenni, mert azt a kis villájára nagynehezen felszúrja,és ez tetszik neki.

Én a rágást is külön mutattam neki, mindenből próbálok "játékot csinálni" az egészséges kereteken belül. Megpróbálom neki érdekessé tenni.

Most pl az a korszaka van,hogy anyamániás, és ez nem csak azzal jár együtt,hogy folyton a nyakamban lóg(na),hanem azzal is hoy utánoz engem. Renek időszaka arra,hogy megtanítsak neki dolokat.

Ha azonban,hagyod,hogy a csapkodással elérje amit akar, az a legroszabb amit tehetsz.

Vol ilyen nálunk is, sőt, a mai napig megpróbálkozik néha, de olyankor mondom neki hogy én nem csinálom, nagylány vagy már, te i tudod. Ha látom rajta hoy bizponytalan valamiben, akkor megmutatom,de olyankor is szigorúan együtt csináljuk a dolgot, és NEM ÉN helyette.

Ő már valószínűleg tudja, hoy a csapkodással eléri hogy te csináld meg helyette. Próbáld ki,hogy egyszer egy ilyen alkalommal, nem reagálsz. Semmit. Elmész és elkezdesz rámolni vagy ilyesmi. Ha utánad megy akkor mond hogy csinálja ő. Ha nem megy neki vagy nem akarja, mutasd meg EGYÜTT hogy hogy kell, és legközelebb mondd neki,hogy már ő is tudja.

Bocsi,hogy sokat írtam,csak annyira beleéltem magam a helyzetbe, mert nélunk is kezdtek elharapódzani a dolgok míg végre kézbe nem vettem a dolgokat...

2010. júl. 30. 14:03
 5/9 anonim ***** válasza:

Szia!

Az én kislányom is 15 hónapos.

Ő 12 hónapos kora óta jár. A szeparációs szorongás nála is elő -elő jön, de ritkábban és csak teljesen idegen helyen vagy idegenek között.

4 foga van kinn teljesen és 2 félig. Ő elég szépen rág.

Az üveget nehézkesen dönti ő is, sokszor lefekszik és fekve iszik. (Bár ő hypotón és állítólag amiatt is lehet)

A beszéde neki sem beszéd, ha olyan kedve van halandzsázik. Mondja, hogy "mama", "tete" és "egy". De mindent megért, utasításokat követ, akaratát érvényre juttatja, figyelmes.

Szerintem nincs lemaradva a tiéd sem.

2010. júl. 30. 14:04
 6/9 anonim ***** válasza:
Nem állítanám, hogy le van maradva. Hisz nem írtad mióta próbálod egyedül eteni. Én az első perctől fogva ahogy nyúlt a kanálhoz adtam a kezébe egy kanalat és egy másikkal én etettem. Igen hamar megtanult egyedül enni. A szorongás ebben a korban is van és szerintem kihathat ezekre is (így is vele foglalkozol). Ugyanígy az üveggel. Lehet, hogy eddig nem is volt alkalma egyedül inni. Tedd elérhető helyre és majd iszik. De ebben nem tudok segíteni, mert mi elég hamar váltottunk pohárra. Szerintem megpróbálhatod te is, hátha az tetszene neki (utánzás hisz te is pohárból iszol) és azt döntené. Most úgyis jó idő van. Nem baj, ha leönti magát. Beszéddel én sem tudom hol rontottam el. 21 hónapos és alig akar kommunikálni. Pár szót mond csak. Viszont most javulást látok. Helyhiány miatt röviden ennyi.
2010. júl. 30. 14:05
 7/9 A kérdező kommentje:
Én valahogy nem akarom elhinni, hogy az értelmével lehet valami baj. Mindent megcsinál amit mondok, reménykedem benne, hogy csak lusta és rájött hogy elég ha csak rámutat valamire én úgyis tudom, hogy mit akar. Nem volt szülésnél semmi baj, ill. neki nem lett baja, sajna én rosszabbul jöttem ki a dologból:-(
2010. júl. 30. 14:09
 8/9 anonim ***** válasza:
Sok minden okozhatja egy babánál, hogy lassabban fejlődik. Nem gondoltam egy pillanatig sem, hogy szellemileg lenne vele probléma. Írtad, hogy mutogatással megérteti magát, ő ezt a módját választotta a kommunikációra. Van ilyen. Viszont írtad azt is, hogy te szüléskor rosszabbul jártál, gondolom akkor elgyötörtebb voltál, amit a pici is érzett. Sokszor banális dolgok is okozhatnak ilyesmit. Nálunk a családban pl. tejérzékenység miatt lett egy pici visszamaradott. De nem sérült szellemileg és értelmileg sem, csak lassabb ütemben fejlődik. Az oxigén hiány születéskor, szintén bekavarhat, meg hát az anyuka lelki-fizikai állapota is.A babák többsége, egy vagy két területen elhúz, a többiben mögötte marad a többinek. A baj akkor van, ha semmiben nem mutat megfelelő fejlődést.
2010. júl. 30. 14:17
 9/9 anonim ***** válasza:
nem hiszem hogy le van maradva. 15 hónaposan a szeparáció normális, plsuz a járás megindulása sincs későn, ez még elfogadható. ha már valamikor rágja a kaját, jó. majd egyre gyakrabban fogja megrágni meglátod, most ismerkedik vele. úgy tűnbik, lassaban fejlődik, mint az átlag, de az nem jelent semmit. majd szépen behozza. az én babámat kb. 16 hósan kezdte érdekelni az egyedül evés-ivás, addig hallani sem akart róla. pedig ő már 11 hósan elindult meg rágott is, tehát ebben nem volt lemaradva. ja, és ő pár szót mond csak, 5-6-ot, 15 hósan meg mit mondott, cumi , láb, baba. ennyi. ha mindent megért, akkor hidd el nincs semmi baja. ösztönözni lehet, hogy önállósodjon, ahogy írták előttem, megdicséred, ha mondjuk megrágja, vagy valami egyedül sikerül neki, megtapsolod, de erőltetni sztem nem szabad!
2010. júl. 30. 18:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!