14,5 hónapos babám nem akar enni, csak folyton szopizni szeretne. Vannak napok, hogy szinte semit nem eszik. Mit tegyek?
Sajnos sok orvos nem ert a szoptatashoz semmit.Soha nem szoptattak amit meg tanultak azt rosszul tanultak,tisztelet a kivetelnek.
Ismetlem az hogy egy 8 honapos baba csak anyatejet ker,kap onmagaban nem gond,ha melette szepen fejlodik.
"Rettenetes tanácsok
Egy anyuka meséli: Az orvos megnézte a torkomat, mondtam hogy még szoptatok. 11hónapos a baba, és nem eszik semmit csak szopik, úgyhogy ne írjon fel semmi gyógyszert, mire ő szó nélkül ment a szomszéd dokiért. Elmondtam neki is ezt, erre azt mondja:
»Meddig akarja maga szoptatni azt a gyereket? 25 éves koráig? Már rég el kellett volna kezdeni teáztatni meg egyebek.«
Na, nekem már itt felment a pumpám, de még nem hagyta abba. Azt tanácsolta, írassak fel tápszert a gyerekorvossal, mert ha 2 nap múlva sem leszek jobban, ír gyógyszert és addig tápszerezzem a gyereket.
Egy másik azt mondta: »Hogy-hogy nem hajlandó enni csak szopni? Egy éhes gyerek még a vasszöget is meg fogja enni. Éheztesse ki!«
Mit mond a LLL? A gyermek körülbelül féléves koráig a kizárólagos anyatejes táplálás javasolt. Ezután el lehet kezdeni a gyümölcsök, főzelékek bevezetését, ha a gyermek igényli. Amennyiben a baba nem fogadja el a szilárd táplálékot, de szépen fejlődik, úgy akár egyéves koráig is élhet kizárólag anyatejen.
Kiéheztetni semmiképpen sem szabad egy babát, egyéb okok mellett azért sem, mert egy éhes, dühös baba nem kapható semmi újra, nem fogja elfogadni a kanalat, a főzeléket, tehát éppen ellenkező hatást érnénk el vele."
Anyuka: A 15 hónapos Blankával ügyeletre mentünk, mert negyedik napja ment a hasa. Miközben vizsgálta az orvos, megnyugtatásul közöltem, hogy még szopik.
Erre az orvos: »Hogyhogy még szopik?! 9 hónaposan el kellett volna választani!«
Én:» Azt olvastam, hogy az Egészségügyi Világszervezet kétévig tartó szoptatást javasol.«
Orvos: »Az Egészségügyi Világszervezet foglalkozzon az albánokkal! Ne szóljon ebbe bele.«"
Mit mond a LLL? Az első életévben az anyatej a kisbabák fő tápláléka. Az egyéves koron túli szoptatásnak rengeteg előnye van: az anyatej továbbra is tartalmaz minden olyan vitamint, ásványi anyagot, amire a gyermeknek szüksége van. A vegyes táplálákozás megkezdése után ismét megnövekszik a tej ellenanyagtartalma, amely megfelelő védettséget biztosít a tipegő korú, mindent megkóstoló kisgyermeknek a betegségek ellen. A lelki tényezők sem elhanyagolhatók: egy kis szopizás könnyen megnyugtatja a síró, szomorú vagy éppen hisztiző babát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a legalább kétéves korig tartó szoptatást javasolja.
En sem a kisujjambol szoptam ki amit tudok,de sajnos az orvosok neha nagyon tajekozatlanok.
egyebkent pedig rengeteg sajat tapasztalatom van,7 ev szoptatas van mogottem(3 gyerek) nem vitatkozni akarok hanem valakinek segiteni abban hogy tovabbra is tudjon szoptatni.
A masik nem tudom miert kell ugy nekem esni,leirtam a tenyeket ennyi.
Ha nekem szopis gondom lesz nem csak az orvost fogom megkerdezni hanem egy szoptatasi szaktanacsadoval is fogok beszelni,sajnos rajottem hogy muszaj szakmabelivel is konzultalni.
Köszönöm szépen,hogy válaszoltatok.
Sajnos nagyon nehéz,mert mindenki mást mond,és bár tudom,hogy az én babám,én ismerem...de azt szeretném,hogy neki a legjobb legyen és nem tudom mivel teszek jót ill.rosszat.
Szopizos babaknal elofordul betegseg,fogzas,stb idejen hogy visszaalnak csak a szopira.Ez meg 2 eves kor korul is igy lesz.
En sokaig szoptattam es ha lazas beteg volt,bizony csak anyatej kellett,de orultem neki mert tudtam legalabb megy bele nemi kaloria es a folyadekbevitel miatt sem kellett aggodnom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!