Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Baja lehet ha abszolút kimarad...

Baja lehet ha abszolút kimarad egy mozgási fázis a fejlődésében?

Figyelt kérdés

Az unokám 8 hónapos. Az elején igazán sokat sírt hasra tétel során, de a menyem szerint ez normális volt. Majd az átfordulás megvolt neki, igaz ott is csak az egyiket gyakorolta sokat, hasról hátra kevesebbet gyakorolt. Majd a menyem felültette őt, mert a gyereket nem lehetett lekötni hanyatt, hason.

Ebből az lett, hogy pár héttel már 6 hónapos kora előtt egyedül ült, 7 hónaposan felkapaszkodott. Kúszott egy hónapig, ma meg már 8 hónap és áll, majdnem hogy megy. Mióta a járvány bejött sajnos nem voltam náluk, de a menyem, fiam mindig küldik a képeket, videókat. Kapott már kompot, járássegítőt, kisautót. Mindet használja, csak engem aggaszt, hogy abszolút nem mászik és nem is ösztönzi senki, csak a járásra.Mert már sétálni próbált vele a kismenyem tegnap.Én picit úgy látom az unokám még ezt lábujjhegyen teszi, tényleg nem akarok kötekedni, de nekem mindkét gyermekemnél ilyenkor még a mászás volt, amit próbáltak.

Illetve másoktól is azt hallom, (mint mamák mikor beszélünk) hogy még kúszik - mászik az unoka.

Én nem akarok okoskodni, mert a gyerekek döntenek a nevelésben, csak kicsit félek nehogy ebből baj legyen később.

Van esély rá, hogy az unokámnál ez okoz majd valami gondot? Tanulás, beszéd, vagy más téren?

2020. ápr. 8. 07:52
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
83%

Az én 6éves fiam sem mászott,ült utána felállt, majd kapaszkodva elindult és végül már egyedül ment.

A szemészeten kérdezték,hogy mászott e.

Azt mondták baj,hogy nem mászott mert köze van az agyi működésnek hozzá.Minden folyamatnak megvan a maga szerepe.

Igazából semmi hátrányát nem vettük észre okos,értelmes kisgyerek.

Most annyit mondtak,hogy másszon napi szinten 10-20percet és ennyi.

Tanulásban sem vettük észre,hogy bármi hátránya lenne ennek.

2020. ápr. 8. 07:59
 2/16 anonim ***** válasza:
81%
Igen, lehet baja, és rosszul csinálja a menyed sajnos. De ha beleszólsz, te leszel a gonosz anyós :(
2020. ápr. 8. 08:17
 3/16 anonim ***** válasza:
91%

A mászás igen fontos lépcsője a mozgásfejlődésnek, és a későbbi megindulasnak is. A kisbabákat nem szabad ültetni sem, mert nem elég erős a gerincük még, hogy megtartsa a törzsét, ebből is lehetnek később gondjai.

A mászás egy összetett mozgásforma, ami segíti az olyan idegpályák össtekapcsolódását, ami később a beszédet is. Legalábbis nekünk ezt mondták. Ugyanis annak idején nekem senki nem mondta, hogy baj, ha a fiam fel évesen feláll. Megkésett a beszéde, sokkal később kezdett el mondatokban beszélni. Az egyensúlya meg 7 évesen is fejlődesre szorul. Jártunk fejlesztesre, beszedindítasra, tornára, kutyaterapiára pszichologushoz. Oviban folyton kapta ezeket, és most hozta be a lemaradást olyan 80%ban.

Az, hogy pipiskedve jár, lehet azért is, mert az izmai még nem állnak készen a járasra, szóval a menyed az összes létező hibát elkövette eddig, amit lehet.

Sajnos jogod nincs beleszólni, de kívánom, hogy ne okozzon akkora károkat a mászás kimaradása, mint nálunk.

A kicsinél már nagyon figyeltünk, de ő más gyerek, nem is sietett a mozgásokkal, 14 hos, de szavai is vannak már, teljesen máshogy fejlődik.

2020. ápr. 8. 08:28
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
Van ra esely, igen sajnos. Ha majd vege ennek a virus-mizerianak, es talalkoztok, jatssz vele olyan jatekokat, ha birod fizikailag, ahol maszni kell. Pl. epithetsz neki alagutat parnakbol-takarokbol, szekekbol. Youtubeon vannak tsmt-tornagyakorlatokrol videok, azokbol is tudsz inspiralodni, vidd majd hintazni, egyenetlen talajon lepkedni kezfogas nelkul, ezekkel lehet korrigalni. Nehez ez, mert az anyuka lehet, hogy tudja, hogy nem jo, megis ugy gondolja, hogy ugyse lesz semmi baja, de lehet, hogy nem tudja. En megkerdeznem tole, ha meg nem tetted ovatosan, hogy szabad igy vezetgetni, meg szabad bebikompba tenni, mert nalatok anno meg nem ez volt az ajanlas, es kivancsi vagy, hogy valtozott-e. Aztan annyiban hagyni a valasztol fuggetlenul. Ennyinel mar elegnek kell lenni, hogy utananezten, ha akar, es egy igy feltett kerdesre en sem sertodnek meg, a lenyeg, hogy azt erezze belole, hogy te nem megkerdojelezed ot, hanem tenyleg erdekel, hogy miert csinalja igy.
2020. ápr. 8. 08:28
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Jav.: A pipiskedve járás a kompos gyerekeknél megfigyelhető és nagyon nem ajánlja senki. A járássegitő ugyanez, mert nem tanulja meg a helyes testtartást...
2020. ápr. 8. 08:30
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
A beszéd késését is okozhatja ez
2020. ápr. 8. 08:37
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

Hú... Már az elején sokat sírt hason ➡️ Dévény!!!

Annyira szomorú, hogy még manapság is mennyien elhiszik, hogy a sírósság normális. 🙁

A többi is elég rosszul hangzik, gyakorlatilag mindent elkövet az anya, hogy baj legyen... Komp, járássegítő, ültetés, sétáltatás - egyenként is káros, nem még így együtt mind. "Remélem", tv-t vagy más képernyőn mesét is nézet vele, hogy le legyen kötve, nyugodtan ellegyen.

2020. ápr. 8. 08:48
 8/16 anonim ***** válasza:
80%
Hat, az én gyerekem se nem mászott, se nem kúszott, megsincs a világon semmi baja. Nehezen fordult anno hasra is, már nem emlékszem mennyi idős volt. 6 hónaposan ült azt tudom, 9 hónaposan állt és 13 hónaposan önállóan járt. Semmi jarassegitot meg hasonlo okosságokat nem használtunk.
2020. ápr. 8. 08:53
 9/16 anonim ***** válasza:
2020. ápr. 8. 09:00
 10/16 anonim ***** válasza:
73%

A kúszás és a mászás mozgásfejlődést tekintve egyenértékű. Elég, ha az egyik megvan.

Mondjuk a kompot hanyagolni kellene, mert abszolút egészségtelen.

Ne akarj kötekedni, valóban. Ne szólj bele ;)

2020. ápr. 8. 09:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!