Baj, ha a kisfiam 19 hónapos és még nem beszél?
Érteni biztosan érti, amiket mondunk neki, utasításokat végrehajt, tárgyakra rámutat.
Jelentéssel két szót mond, a “mama” és a “fa” szavakat.
Vigyem szakemberhez vagy volt akinek ilyen későn kezdett beszélni a babája?
Az én fiam 26 hónapos,még nem beszél. Mindent megért és megérteti magát. Értelmes szavai a papa és pápá. Mostanában kezdte mondogatni,h aja (gondolom anyát jelent,mert olyankor rám néz).
A 2 éves státuszon ki kellett tölteni egy kérdőívet,erre annyit mondott a védőnő,h mivel még nem beszél,ezért meg kell ismételni újra 2 és fél évesen.
Egyébként elvileg 2 évesen 50 szót kéne tudni egy gyereknek,ebbe beletartoznak a hangutanzó szavak is. Viszont épp múltkor beszéltem a bölcsiben egy logopédussal,aki elmondta,h a mai gyerekek többsége későn kezd beszélni,egy 2 évesnek 8 szót kene tudnia.
És igaz,amit előttem írtak,h a fiúknál a "határ" a 2,5 év.
Szerintem ne aggódj,ha egyébként minden rendben!
Hagyd már azt a gyereket, gyereknek lenni!!!
Miért kéne szakemberhez vinni? Másfél éves!!!!!
19 hónapos nem beszél ?
Rokon kislány kereken ennyi idős és mindent mond , épp miért sír mi a baja .
Az én kislányom 16 hónaposan rövid mondatokban beszélt , míg az első szülött kisfiam bazi későn kezdett el beszélni .Nem egyformák viszont olyan nincs, hogy nem beszél maximum később indul be a beszedfejlődése .
Az első kislányunk ennyi idősen szintén nem mondott sokat vagy amit igen abból semmit nem értettünk. Második kislányunk 3 éves volt már majdnem és akkor mondta ki gyakorlatilag az első szavát, azt, hogy 'nem'. Vittük szakemberhez stb. de azt mondták semmi baja, -beszélni fog. Szerintük egyébkent már tudott volna beszélni csak nem akart és lehet benne valami, mert az első igazi szó után 2 hónapra már verset mondott.
Most a kisfiunk 17 hónapos és olan szókincse van, annyira szépen beszél, hogy hihetetlen. Ő például már dalokat kívülről énekel.
Szóval teljesen más minden gyereknél. De az hogy másfél évesen nem beszél,abszolút normális.
Azért van manapság ennyi frusztrált, önbizalomhiányos, kényszeres gyerek, mert már egész pici korában extrém elvárásokat támasztanak vele szemben.
Lassan eljutunk arra a szintre, hogy azt várják el a gyerektől, hogy már a doktori disszertációt lobogtatva bújjon ki az anyjából.
Hagyjátok nyugodtan, saját tempójában fejlődni azt a gyereket, közben természetesen foglalkozzatok vele, beszélgessetek, sétáljatok, magyarázzátok el neki, amit láttok. Ha eljön az ideje, beszélni fog.
Az én fiam a másik véglet, 1 évesen elkezdett beszélni, most 3,5 éves és még alvás közben is szövegel, vicc nélkül. Soha nincs csendben. :)
Ne aggódj, nincs semmi baja. Fogod még te is azt kívánni, hogy bárcsak elhallgatna 1 percre... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!