Sogornom kisfia 2 eves lesz par nap mulva. Nem beszel egy szot sem, meg csak nem is gagyog. Szulok nem aggodnak, szerintuk nincs miert. Ti mit tennetek?
A wikipédiáról diagnosztizálsz... Gratulálok.
Ne szólj bele. Nem a te gyereked, nem értesz hozzá. Ha gond van, a kétéves státuszról úgyis továbbküldik. De 2,5 éves kora előtt nem foglalkoznak vele a beszédfejlesztésen. Akkor se, ha a kotnyeles nagynéni fejreáll és kakukkol.
(Ne hasonlítsuk a fényevéshez, teljesen más a sztori.)
Megírom a mi esetünket. Nálunk nem olyan rég volt a 2 éves státusz. A kisfiam még nem beszél. Képeket (kérésre) nem mutat meg. 3 szót mond: papa,pá-pá,pa(apa). Ezen kívül csak a saját nyelvén kommunikál,tehát értelmes szavakat nem mond. Volt egy kérdőív,amit ki kellett tölteni,de mivel még nem beszél,fél év múlva újra kell ismételni. Viszont nekünk azt mondta a védőnő,h aggódnunk nem kell,mert mindent megért a gyerek. Pl.,ha mondom,h "hozd ide a cipőd",vagy "dobd ki a szemetesbe a zsepit",és sorolhatnám.
Már azt is megkaptuk,h az a baj,h mindent megértünk,amit akar.
Én gyógypedagógiát tanultam,és nem tagadom,kicsit zavar,h még nem beszél,pedig közösségbe jár (bölcsis), sokat mondókázunk,énekelünk. De(!) nem vagyok kétségbe esve. Viszont ha valaki bele akar szólni abba,h mit-hogyan csinálok a gyerekkel,az még közeli családtagtól sem esik jól,bár ezt nem mutatom. Meghallgatom a véleményét,de elengedem a fülem mellett.
Az írásodból látom,h jót akarsz,de fölösleges erőlködnöd,nem tehetsz semmit sajnos. Esetleg próbálj vmi programot ajánlani,ami észrevétlenül segíthet. Pl. baba-mama torna. Itt mondókáznak,közben pedig fejlődik a gyerek. Csak egy ötlet...
Fuh, na az ilyen rokontól mentsen meg az ég!
Már hányan leirták neked, hogy nem is foglalkoznak 2 évessel! De csak hajtod a magad hülyeségét!
Nincs neked valami egyéb dolgod, munka, hobbi, valami, minthogy belepofázol másnak az életébe? Ráadásul még tájékozódni se tudsz ezek szerint, az interneten is le van írva, hogy mi a pálya ezzel, csak nem egy oldalnál kéne leakadni.
Gyerekem két és fél éves, nem beszél, most voltam vele az ország legjobb helyén és képzeld nem megkésett beszédfejlödésü, sőt semmivel nem diagnosztizálták, ha nem beszél továbbra sem, akkor ovi előtt kell visszamenni. Sok gyerek később kezd beszélni és nem 2 évesen. Egyébként mi is járunk tornára, meg ide, oda, de azért ennyire nem drámázom túl a helyzetet, mint ahogyan te teszed kívülállóként.
Egyébként meg mi az, hogy most már nektek muszáj lesz tenni valamit? Elég nevetséges. Mégis mit tehetnétek? Elkezded őket szekálni, többet nem állnak veletek szóba.
nah egy ujabb anyuka aki nem kepes az igazsaggal szembenezni😂😂, es tul sertett meg nagy az onerzete hogy az O gyerekenek aztan semmi baja, csupan azert mert 2,5 evesen nem beszel😂. Sajnalom a gyerekedet....komolyan.
Sehol nem irtam h muszaj valamit tennunk, egyszeruen ugy erzem, hogy ha az anyjanak nincs annyi esze, akkor annak ne a gyerek lassa a karat. De semmit sem mondtam neki, de lelkifurdalast erzek emiatt....es ha komolyabb baja lesz, meg inkabb azt fogom erezni, mert idoben lepve tobbet lehet tenni. Ez nem azt jelenti h mindenkepp baja van a gyerelnek, csak annyit, hogy LEHET fontos lenne szakemberrel megnezetni. Ennyi.
Aki sajat esetet irt le, es nem tamadt, annak koszonom. Nekik irom:
En is ugy gondolom, hogy lehet semmi baja, es csak kesobb beszel majd mint az atlag,de az is lehet h nem. En csak annyit gondolnek, hogy lassa szakember...szerintem az nem art. Orulok, higy tobbsegeteknel semmi baj nem lett, ez erot ad h varjunk mi is, ne fogok semmit szolni tovabbra sem. Remelem nem helyetelnul...
Az O honlapjukrol masoltam:
“Mikor javasolt logopédushoz fordulni?
Ha gyermekének
gagyogása színtelen, rekedtes, monoton
2 éves korában szókincse még nem éri el az 50 szót, vagy nem használ 2 szavas mondatokat“
Ez a gyerek nem 50, de egyetlen szokincse sincsc sott nem is gagyog.
Tehat akkor a orszagos beszedfejleszto szerint is latnia kene a gyereket szakembernek....Meg sem en vagyok a hulye!?
Ez a link (az altalan javasolt honlap) amirol vettem.
Megegyszer leirom, bennem nincs ketseg hogy a szakirodalom szerint ez a gyerek le van maradva es szakemberhez kene vinni. A kerdes az volt h beleszolhatok-e... de erre is megkaptam a valaszt. En is igy gondolom, h nincs kozom hozza, ezert sem szoltam eddig. Csak feltem a kicsit es lelkifurdalasom van, hogy en latom az igazsagot az anyjaval szemben, es mindenhol leirjak, h mielobb fordul szakemberhez, annal jobb... de nem fogok beleszolni. Remelem semmi baja nem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!