Kielemeznétek a lányomat?
Kíváncsi vagyok mások szerint milyen a gyerekem. Én úgy látom, hogy inkább a mozgásos tevékenységekben lesz jobb, mint a gondolkodósakban, de ezt már akkor gondoltam, mikor 6 hósan felállt. Ti mit gondoltok róla?
21 hónapos, ügyesen öltözik egyedül, a zipzárokkal, meg a gombokkal még gondja van, de a pólót, nadrágot, zoknit, sapkát felhúzza egyedül. Lépcsőn a 4.ig feljön egyedül, a kezét sem kell fogni. Egyedül eszik iszik, villával, kanállal, pohárból iszik egyedül. Állandóan jön-megy, a lakásban is megfogja a kezem, hogy sétálni kell, és sétálunk egyik szobából a másikba.
Nem játszik egyedül, nem játszik építőkockákkal, babákkal, stbvel a rajzolást, gyurmázást, festész is 5 perc alatt megunja. Nem szeret hintázni, libikókázni, körhintázni, de a csúszdát élvezi. Szobatisztasággal nem haladunk semmit, mert nem érti mit várok el tőle mikor leültetem a bilire, de a testrészeket szépen megmutatja. Beszéddel nagyon lassan haladunk, leginkább mutogat és mindenre rávágja, hogy baba. Az apját és engem meg tud nevezni, ha sokáig mondogatjuk neki, hogy kiabálj apának pl. De más embereket nem tud megnevezni, ha kérem mutassa meg ki a nagyi, akkor is rám vagy az apjára mutogat.
Szépen eszik, szépen alszik, viszont ha egy percig nem figyelünk rá, akkor nyűgös, hisztis, nyávog, bár világ életébe többemberes baba volt, 1 éves koráig hordoztam, mert nem lehetett lerakni.
Ugye minden rendben van vele, és csak szimplán neki a mozgásos tevékenységek jobban bejönnek, mint a gondolkodósok?
Igazából az zavar, hogy nem játszik semmivel szinte amihez ülni kell, pl nyomkodós játékok, babák, könyvek, gyurma, rajz, festés, építőkockák, stb. Nem köti le semmi a figyelmét, nem tud 1 adott dologra összpontosítani, pl mikor mászik a mászókán, közbe azt nézi mit csinál a többi gyerek, felkapja a labdát, eldobja, majd megy és tologatja a babakocsit 2 percig, aztán már a csúszdára mászik fel. Illetve szerintem a szobatisztasággal és a beszéddel is előrébb kéne haladnunk. Formákat, színeket sem ismeri fel, ilyenkor már oda kéne adnia a piros labdát, ha azt kérem, de kB minden színű labdát ad, csak olyat nem. Nem hagyja, hogy meséljek neki, leülünk mesélni, kitépi a kezemből a könyvet és eldobja, ha fejből mesélek, húz a kezemnél fogva, hogy menjünk.
Lehet tényleg hiperaktív, de ezzel mit lehet akkor csinálni? A védőnő azt mondta 3 éves korig nem lehet hiperaktív a kategorizálni.
Kúszás és mászás volt? Amikor nem hordozóban volt a gyerek, hol volt?
Ha kimarad a mászás, az okozhatja a beszédindulás késését.
De 21 hónaposan nem lehet még ezt kimondani.
Kedves 67%os én itt befejeztem veled. Ha ez neked egy 13 hónapos gyerek akkor gratulálok. Januárban született a gyerek, ez a kép pedig, mint látod nyáron készült, egy 6-9 hós kisruha van rajta... A kép készültek már bútorok mellett lépegetett, és 1 hónapja állt.
Mikor nem hordozóba volt, akkor játszószőnyegen volt. Kúszni kúszott, de keveset, kB 1 hónapig, utána mászott míg fel nem állt, de az sem volt sok idő, miután megtanult járni, egyáltalán nem mászott. Miután megtanult járni utána tanult meg ülni, ő nem a mászásból ült fel, hanem állásából lehuppant a fenekére.
Te nagyon okos 67%-os, a nagyobb fiam felállt 6 hónaposan képzeld el. Nem csodagyerek, egy problémája van, figyelemzavaros. A második 8 hós, rajtunk kapaszkodva fel tud állni, de azt nem nevezném igazán annak, mert teljes testével ránk támaszkodik.
Kérdező, ha aggodsz, kérd ki a védőnő tanácsát, ő tud segíteni, merre induljatok tovább.
Én Tsmt tornát javasolnék. Az jó beszédindításra is és hiperaktivitásra is.
Mi más miatt járunk, de nagyon hatékony.
De még nem lehet kijelenteni, hogy baj van. Van még ideje. Tesóm fia 3.5 évig nem beszélt. Most 5 éves dumagép.
Nem kötözködésből, de az 1 évesek nem beszélnek.
Neharagudj kérdező, a kérdésre sajnos nem tudok érdemben reagàlni, csak a kötöszködő válaszolóra. A legjobb barátnőm kisfia is felállt 6 hónaposan! Saját szememmel láttam. Nyilván kapaszkodva, de felállt. Ő azóta is nagyon aktív gyerek, állandóan jön-megy-beszél-igényli a figyelmet, stb. De más baj nincs vele :) szerintem a te babáddal sem!
Csak nem kellett volna itt leragadni, mert nem ez a kérdés lenyege. Főleg nem annak akinek ez a szakmája és valaszt is tudott volna érdemben adni a kérdésre.
Egyébként az én gyerekem is picit gyors (kúszás kimaradt-csak körbe körbe volt, 7 hónap 1 hetesen mászni kezdett, rá 2 hétre kapaszkodva felállt) most 8 hó 1 hetes, turbó tempóban mászik, és minden kapaszkodónak használható bútor mellett azonnal feláll. Sokkal jobban érdekli a mozgás, a felfedezés és a pakolászás mint bármi más.
Sajnos én is azt olvastam, hallottam hogy a gyors mozgásfejlődésű gyerekek sajnos lehetnek hiperaktívak, figyelem zavarosak. Környezetünkben is pont van egy ilyen kisfiú. de elvileg ez kinőhető, kompenzálható.
Neked az a szerencséd, csunyán fogalmazva hogy kislányod van. A lányok alapbetően fogékonyabbak kognitív téren, nekem fiam van, úgyhogy úgy nézem felköthetem a gagyát én is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!