Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mi a véleményetek az orrszívás...

Mi a véleményetek az orrszívásról?

Figyelt kérdés
Nem az orvosi kutatásokkal és tényekkel szeretnék szembemenni, de kíváncsi vagyok a véleményetekre. A kislányom három éves, a kisfiam egy éves. A lányom miatt sok óvodás és bölcsödés gyerekkel találkozunk. És nagyon sokat volt náthás a kisfiam az első egy éven. Kitanultam az orrszívás minden fortélyát. Tengervizes sóoldat, orrcsepp, inhalálás, orrszívás. Az egyik nátha alkalmával mondtam a nővéremnek, aki Németországban él, hogy úgy érzem, egyre több takony termelődik orrszívás után. A férje ott kint gyerekorvos, számukra teljesen ismeretlen az orrszívás fogalma. Mondta a testvérem, hogy szerinte próbáljam ki, hogy nem szívom az orrát. Azóta nem szívom, csak ha nagyon nagyon tele van és három nap alatt meggyógyul az egy-két hét helyett. Szerintetek ez a véletlen műve?
2019. szept. 23. 22:05
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Nekünk a gyerekorvos azt mondta, óránként szívjam, mikor beteg....

Én szükség szerint szívtam. Most 1 éves, a másik 3. Nátha esetén napi 2-3x szívom, többször nem, a kicsinek kész katasztrófa amúgy is, ketten alig tudjuk lefogni. A nagyobbnál nem ilyen rossz a helyzet, így neki könnyebben megy.

2019. szept. 24. 08:51
 12/17 anonim ***** válasza:
84%

Ha a felnőtt úgy érzi komfortosan magát, ha orrfújással eltávolítja az orrából a váladékot, a kisgyereknek miért az lenne a jó, hogy hagyjuk pangani a taknyot bármilyen nevű üregben is termelődik?

Az orszívás nem fájdalmas művelet, de egy kisgyereknek ijesztő lehet, főleg ha a szülő is pánikol, lefogják, esetleg eleve fél a zúgástól...

Én sokáig azt hittem, hogy az orrszívó dobozán nevetgélő kisded puszta reklámfogás, de egy rokon családban láttam, hogy 18-20 hónapos kortól a gyerekek aki némi szülői segítséggel saját magának dugdosták az orrszívó porszívót az orrukba, és jókat nevettek hozzá. Azt nem tudom, hogy azon-e, ahogy az anyjuk grimaszolt és kacarászott, vagy valami máson, de minden cirkusz és hiszti nélkül, hatékonyan ürült a váladék az orrocskájukból. Ez a fajta elég erős volt ahhoz, hogy a másik orrlyuk befogása nélkül is működjön.

A szülők nem csak akkor vették elő az orrszívót, mikor a gyerek eleve nyűgös volt a betegségtől, hanem máskor is játszottak vele, szívogatták a maci, anyuka és a baba orrát is. Mivel ekkor még nem ment vérre a dolog, nem kellett semmit erőltetni, ha a gyerek csak 10 centire hagyta az orrához közlíteni a szerkenytyűt, úgy is jó volt. Anya, apa vígan prüszkölt, nevetgélt "szívta" a saját orrát, és idővel a kicsi is kiváncsivá vált, és rátanult, hogy ez nem rossz. Sőt, vicces, mert csiklandoz.

2019. szept. 24. 09:12
 13/17 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell túlzásba vinni, de azért egy 6 honaposnál fiatalabb baba csak az orrán tud lélegezni, muszáj kiszívni, másképp nem kap levegőt. Egyébként én még emlékszem, mikor arcüreggyulladással orvostól-orvosig hordtak, felszúrták stb. gyerekkoromban-szóval inkább az orszívás, a felnőtt is szenved tőle, ha taknya-nyála egybefolyik...
2019. szept. 24. 13:38
 14/17 anonim ***** válasza:
53%
13as: ezt honnan veszed, hogy csak az orrán tud lélegezni? Gondolod, ha egy pici baba orrát befogod, megfullad?
2019. szept. 24. 13:40
 15/17 anonim ***** válasza:

"Az újszülött és a fiatal csecsemő “obligát” orrlégző, csak orron át tud lélegezni. Ezért, ha nem kap az orrán át levegőt, súlyos légzési zavarok léphetnek fel, de nagyobb gyermek közérzetét is nagyfokban rontja, ha nem tud az orrán át levegőt venni."

Egyébként doki mondta... #13

2019. szept. 24. 21:26
 16/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok választ, tapasztalatot! Legközelebb meglátom hogyan döntök, ha náthás lesz. Mindenesetre számomra ez nehéz kérdés.
2019. szept. 30. 06:20
 17/17 anonim ***** válasza:

Jó, mert lefogjátok a lányom.

Az apja vagyok

2021. márc. 20. 10:41
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!