Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Altatás » Együttalvás, pro és kontra?

Együttalvás, pro és kontra?

Figyelt kérdés

Én együtt alszom a babámmal, vállalva annak a kockázatát, hogy később talán nehezebb lesz kitenni mellőlem. Viszont vitathatatlan előny, hogy:

- könnyű szoptatni

- én alszom közben

- nem kell ki-be járkálni a szobájába

- jó érzés összebújni, fantasztikusak az együtt ébredések

- reggel még hancúrozunk az ágyban kicsit

- nagyon erősíti ez a baba-mama kapcsolatot

- fogzásnál is sokat segít az összebújás

Próbálkozom már egy ideje kitenni, de ha nem jön össze akkor közös ágyban kötünk ki, nem érdekel. Nem akarom erőltetni, amikor ebben a korban annyi mindenen mennek keresztül a babák (sok új élmény, új ételek amik megfeküdhetik a gyomrát, oltások utáni láz, fogzásos fájdalmak), nem ez az a kor, amikor meg kell tanítani a babát önállónak lenni. Fontosabbnak tartom, hogy mindig érezze, ott van az anyja és vigyáz rá.

Ti hogy vagytok vele? Mikor és hogyan került át a baba a saját szobájába? Akiknek már az elejétől végigalussza az éjszakát nyilván nem probléma ez. Azokat kérdezem inkább, akik "megküzdöttek" a saját szobába rakással.

2014. márc. 13. 14:17
 1/10 anonim ***** válasza:
Fiam szigoruan az ágyában aludt, a szoptatások alatt majd el aludtam, háromnegyed-egy órát szopizott utána pótlás, ráadásul csak ülve tudtam szoptatni, utána vissza az ágyában,ahányszor megébredt mentem hozzá, hulla voltam.Kislányom az első perctől velünk aludt, de nem egy ágyba velünk, hanem az ő ágyát (vagyis sima gyerekágyat leesésgátlóval) közvetlenül a miénk mellé toltuk, fiamét is az ágyunk másik felére toltuk, így aludtunk , én kipihent voltam, többet aludtam két gyerek mellett mint anno az egy mellett. Kb másfél évig ment így majd, kaptak egy emeleteságyat és ugy döntöttek,hogy ők ott alszanak. Fiam ekkor volt 3és fél éves, kislányom 2!
2014. márc. 13. 14:23
 2/10 anonim ***** válasza:
38%

-"könnyű szoptatni

- én alszom közben

- nem kell ki-be járkálni a szobájába "

Ez csak az anyának előny a gyereknek nem, így ezek másodlagosak.

" jó érzés összebújni, fantasztikusak az együtt ébredések

- reggel még hancúrozunk az ágyban kicsit

- nagyon erősíti ez a baba-mama kapcsolatot

- fogzásnál is sokat segít az összebújás "

Ezt regel ébredve is lehet, fogzásban miért segytene, ha fáj attól is fáj ha külön meg ha együtt alszotok is.

Hátránya

-szülők soha nem aluszák ki magukat mert félnek hogy ráfekszenek a gyerekre

-balesetveszélyes

- szülők kapcxsolatára is rányomja a bélyeget

- és még iskolás korában is ott akar aludni.

2014. márc. 13. 14:24
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Én nem tartom jó ötletnek pont a leszoktatás miatt és mert úgy gondolom a szülők (pláne az anyuka, aki egész nap a babával van) is megérdemelnek egy kis gyerek-nélküli időszakot (nem feltétlen csak az intim dolgok miatt).

DE ettől függetlenül nálunk is úgy alakult, hogy az első/második ébredés után a babámmal egy ágyban kötök ki :D De csak mert egy lusta dög vagyok és nincs akaraterőm altatgatni, mikor össze is lehet bújni. :D

De ahhoz, hogy este külön ágyban aludjon el, ahhoz ragaszkodom... a többi meg majd alakul valahogy. :)

2014. márc. 13. 14:31
 4/10 anonim ***** válasza:

Mindenki fél a leszoktatásról,pedig szerintem ez nem is nehéz...vagyis nem is kell leszoktatni leszokik magától!

Nálunk 3 és 1 évesek a gyerekek, elsőnél még mértem is éjjel,ülve szoptattam,aztán mikor többet gyalogoltam,meg ültem éjjel mint feküdtem,akkor feladtam,magam mellé vettem!

A lényeg nálunk,hogy mindenki saját ágyában aludjon el!!Így nem idegenkednek a saját ágyuktól, a férjemmel megvan az intim idő,aztán az éjszaka alakul ahogy alakul:) A kicsit még szoptatom,ilyenkor már nem teszem vissza az ágyába.A nagyobb kb 2 éves koráig rendszeresen átjött éjjel,aztán elmaradt,most már csak akkor jön át, ha valami baja van(rosszul alszik,rosszat álmodik,stb).

Ha lefekvéskor mindenkinek megvan a helye,akkor szerintem a későbbiekben nem okoz gondot ez a dolog.Amúgy a szülői ágy egyfajta biztonság a gyerekeknek, miért fosszam ezt meg tőlük?

2014. márc. 13. 14:41
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk is velünk aludt. A legfontosabb h NEM akar iskolás korban is ott aludni es bármikor át lehet szoktatni, később sem nehezebb a különszoktatas. Mondjuk 2nap vagy 1hét,kár ezen aggodni. Őt 2évesen elvittük saját ágyat venni,ennek úgy örült h nem volt gond h abban aludjon ezentúl. Ja és nagyon jokat aludtam vele sosem féltem h ráfekszem aludtunk mint a bunda.
2014. márc. 13. 14:41
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

A kérdésed nem teljesen értem. Valóban pro és kontra érveket vársz, vagy jól esett kiírni magadból, hogy milyen előnyei vannak az együttalvásnak, amivel magadat is győzködöd, vagy tapasztalatokat vársz a leszoktatásról? Mert mindhárom benne van.

Én az alapkérdésre, tehát pro vagy kontra válaszolnék.

Mi próbáltunk együtt aludni, amiből az lett, hogy senki nem aludt. Nagyon nehezen aludt el a fiúnk és amint mi megmozdultunk, felébredt a fiúnk és visszafelé is működött, így reggelre mindhárman mint a mosott sz.r. Egy hónapig küzdöttünk, mert azt hittem, hogy az ágyában is ilyen lesz és könnyebbnek tűnt egy éjjel 20-szor kelni hozzá, ha ott alszik mellettem, de végül inkább áttettük az ágyába, ami a mi szobánkban van. Így már csak akkor kel éjjel, ha éhes, amúgy alszik. Teljesen megváltozott az életünk pozitív irányba. Mindhárman kipihenjük magunkat, nem nyűgösködik a fiúnk sem.

2014. márc. 13. 14:46
 7/10 A kérdező kommentje:

Én leírtam a pro és kontra érveimet és azt, hogy a negatívok ellenére bevállalom az együtt alvást, mert így ezekkel is megéri.

De nem ítélek el senkit amiért másképp csinálja. A babák mások, van amelyik baba annyit mozog éjjel, hogy lemászna az ágyról. Az enyém nyugodtan fekszik mint egy darab fa. Hamarabb kezd el sírni mint megmozdulni. Szóval mások a babák ezért más tapasztalatokról tud mindenki írni.

Egyébként én is külön alvással indítottam, aztán pár hónap ébrenlét után döntöttem az együttalvás mellett. De jelenleg is külön ágyban kezdünk, aztán éjjel kerül be az ágyamba.

2014. márc. 13. 15:16
 8/10 anonim ***** válasza:
Nálunk egy szobában, de külön ágyban van a baba. Nekem az az érv, hogy félek, hogy ráfekszünk minden pro és kontra érvet felülír.
2014. márc. 13. 15:19
 9/10 anonim ***** válasza:

Nálunk szintén a mi szobánkban van, de külön rácsoságyban. Elvétve szokott velünk aludni, ha valami olyan van. Pl tegnap éjjel, mert meg van fázva, nem kap rendesen levegőt és csak sír a kiságyban. Hát senki nem aludt semmit. Ő csak vergődött egyik helyről a másikra, középen jó nagy kört írt le, mi meg igyekeztünk a két szélén aludni, de nem ment.

Szóval nálunk marad a külön ágy, mindenkinek jobb. Sőt lassan a külön szobára is át kellene szokni.

2014. márc. 13. 15:49
 10/10 anonim ***** válasza:
Mi is kulon agyba tesszuk le de ejszaka atkerul mert sokat ebred. Nekem ugy tunik neki tok mindegy hol alszik de nekem nem hanyszor kelek fel ejszaka az agybol. Igy kipihentebb vagyok sokkal. Kesobb lesz ami lesz....es en is imadom a reggeleket meg az esti szuszogasat is....valahogy igy pont jo. Elvezd ki!
2014. márc. 13. 16:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!